•  
  •  
   
  •  
  • Artroskopija

  • Artroskopija (artroskopska hirurgija) je endoskopska metoda iz oblasti ortopedije koja se primenjuje kod povreda zglobova i različitih degenerativnih oboljenja zglobova i vanzglobnih struktura. Izvodi se u opštoj ili spinalnoj anesteziji. Artroskopija ima veliku primenu i u sportskoj traumatologiji, a najčešće se izvode artroskopske operacije ramena i kolena. Kod artroskopske operacije kolena, hirurg ortoped na koži kolena pravi dva do tri mala reza, kroz koje u šupljinu zgloba, uz pomoć video-sistema, uvodi hirurški instrument. Na ovaj način se vrlo uspešno operativno leče povrede meniskusa, rešava problem prednjeg i zadnjeg ukrštenog ligamenta kolena, repozocija čašice, itd. Oporavak pacijenta je višestruko kraći u odnosu na oporavak posle klasične operacije kolena.

   Operaciju izvode:
   Prof. dr Zoran Popović, ortoped i traumatolog
   Dr Ivica Medenica, ortoped i traumatolog

   Uz renomiran tim ortopeda - traumatologa, Bel Medic ima veoma iskusne anesteziologe koji i postoperativno prate pacijenta.

   Rentgenski snimak kosti ili zgloba, koji se u Bel Medic-u može uraditi u bilo koje doba dana i noći, ortopedu omogućava uvid u izgled kosti, zgloba ili kičmenog stuba. Na rentgenskom sniku se može videti naprsnuće, prelom, dislokacija, tumor, egzostoza, zapaljenje. Da bi se dobro videla kost ili zgob, potrebno je napraviti dva snimka iz različitih pravaca.

   Ultrazvuk zgloba se radi u cilju dijagnostike izliva (tečnosti) u šupljini zgloba, ali i radi vizualizacije vanzglobnih struktura: tetiva i burze.Ultrazvuk mišića je dijagnostička procedura kojom se može vizuelizovati mišić, njegova struktura, postojanje delimične ili potpune rupture, postojanje hematoma (krvnog podliva).

   Punkcija zgloba se radi u dijagnostičke i terapijske svrhe. Može se raditi i pod kontrolom ultrazvuka, kad se na ekranu prati put igle za punkciju i ceo proces evakuacije izlivene tečnosti iz zglobne šupljine. Evakuisna tečnost se može poslati na citološku, mikrobiološku ili biohemijsku analizu, zavisno od procene ortopeda.

   Intraartikularna injekcija je terapijska mera kojom se u šupljinu zgloba ubrizgava lek: najčešće kortikosteroid u cilju lečenja zapaljenja ili neki od derivara hijaluronske kiseline u cilju obnavljanja zglobne hrskavice.

   Lokalna infiltracija leka je davanje leka  na mesto zapaljenja, a samim tim i na mesto najvećeg bola. Lokalno se mogu aplicirati lekovi kao što su lokalni anestetici i kortikosteroidi.

   Gipsana imobilizacija se sprovodi kod preloma i naprsnuća kosti, kao i kod uganuća i iščašenja zgloba. Cilj je se delovi polomljene kost ili susedne zglobne površine zadrže u idealnom položaju kako bi zarastanje bilo pravilno odnosno kako bi zglob sačuvao svoju stabilnost. Za gipsanu imobilizaciju se može koristiti običan ili plastičan gips.

   Repozicija kosti ili zgloba se sprovodi u slučaju dislokacije odnosno razdvajanja delova prelomljene kosti ili iščašenog zgloba, a cilj je da se koštani okrajci odnosno zglobne površine dovedu u idealan položaj. Repozicija se može uraditi u lokalnoj i opštoj anesteziji. Nakon obavljene repozicije se kost ili zglob imobilišu gipsanim zavojem.

   Hirurško lečenje Carpal tunel sindroma radi se otvorenom metodom u blok anesteziji. Rez se pravi na strani dlana ili na unutrašnjoj strani ručnog zgloba. Cilj je da se razdvoji poprečni karpalni ligament kako bi se nerv medianus oslobodio pritiska i kako bi se na taj način povukli simptomi u smislu trnjenja i bolova u šaci i slabosti mišića.

   Operaciju izvodi: Prof. dr Branislav Antić, neurohirurg

   Operacija Ahilove tetive - U slučaju rupture Ahilove tetive, pored konzervativnog lečenja gipsanom imobilizacijom moguće je i operativno lečenje. Operativno lečenje se preporučuje kod pacijenata koji imaju ponovljenu rupturu Ahilove tetive, redovno i naporno vežbaju, ili je pak ruptura kasno dijagnostikovana.

   Operacija se radi u opštoj anesteziji, traje do 1 sat i pacijent sutradan napušta bolnicu, uz obaveznu gipsanu imobilizaciju.

   Operaciju izvodi: Prof. dr Zoran Popović, ortoped i traumatolog

    

    

   ŠTA SVE MOŽEMO POSMATRATI ARTROSKOPOM

   Artroskopki se mogu pregledati gotovi svi zglobovi u telu. Danas su u širokoj primeni artroskopije kolena, ramena, ručnog i skočnog zgloba a u nešto manjoj i kuka, lakta, malih zglobova (ručni zglob,temporomandibularni zglob) i kičmenog stuba.

   Artroskopija kolena

   Artroskopijom kolena mogu se dijagnostikovati i lečiti sledeći poremećaji:

   • povrede  ligamenata, meniskusa i tetiva
   • zapaljenje sinovije kolena (sinovitis),
   • reumatoidni artritisi i druge vrste artritisa kolena,
   • zglobni prelomi,
   • slobodna zglobna tela sastavljena od hrskivice i kosti,
   • oštećenja zglobne hrskavice,
   • povrde i oštećenja ligamenata  kod iščašenja čašice kolena

   Artroskopija ramena

   Artroskopija ramena se koristi u lečenju nestabilnosti ramena (ponavljanih iščašenja); oštećenja ligamenata i kapsule u predelu ramena; oštećenja hrskavice i slobodnih zglobnih tela i lečenju bolnog ograničenja pokreta izazvanog suženjem prostora izmedju gornjeg okrajka nadlakatne kosti i akromioklavikularnog zgloba, takozvanog “impingement” sindroma; zapaljenja burze ramena; kalcifikata u ramena; povreda i raskida tetiva mišića ramena (biceps, subskapularis, pektoralis).

   Artroskopija ramena
   Artroskopija ramena

   Artroskopija lakta

   Artroskopski se iz lakta mogu ukloniti slobodna zglobna tela ili odstraniti uvećana I izmenjena sinovija i oštećeni delovi zgloba.Moguća je operacija zapaljenja sinovije i zapaljenskih i drugih vrsta artritisa.Artroskopski se leči i tzv. teniski lakat. Izvodima i asisitrane operacije kod preloma u zglobu lakta uz pomoć artroskopije.

   Artroskopija ručnog zgloba

   Artroskopija se može koristiti u lečenju sindroma karpalnog tunela, uklanjanju slobodnih zglobnih tela i pri lečenju zglobnih povreda.

   Artroskopija kuka

   Artroskopije kuka koriste se za uklanjanje slobodnih tela iz zgloba kuka, pri lečenju povreda labruma, hrskavice i pri postojanju bolnog uklještenja (“impingementa”) tkiva unutar zgloba.

   Artroskopija skočnog zgloba

   Koristi se u lečenju simptomatskog mekotkivnog uklještenja u zglobu; sinovitisa; koštanohrskavičavih lezija; stanjima nakon preloma u predelu skočnog zgloba i pri ukočenju skočnog zgloba. Artroskopski se najbolje leči i tzv.fudbalsko stopalo; promene na zadnjegornjem delu petne kosti i pripoju Ahilove tetive.

   Autor teksta: dr sci. med. Ivica Medenica, specijalista ortopedije sa traumatologijom

  •  
  Povezane teme:Artroskopija, Ortopedija