•  
  •  
   
  •  
  • Hipospadija

  • HIPOSPADIJА SE MOŽE IZLEČITI JEDNOM OPERACIJOM,
   I TO POTPUNO BEZBOLNO ZA DETE

   Hipospadija je urođena anomlija na penisu, kod koje se otvor mokraćne cevi, umesto na vrhu penisa, nalazi na drugom mestu. Javlja se kod svakog 200. dečaka, a operacija je jedini način lečenja.

   dr Marko Milosavljević,
   dečji rekonstruktivni
   urogenitalni hirurg

   Naš hirurški tim za hipospadiju, na čelu sa dečjim rekonstruktivnim urogenitalnim hirurgom dr Markom Milosavljevićem, uspeva da izleči lakše i srednjeteške obilike hipospadije jednom operacijom, i to sa uspehom u 99 odsto slučajeva. U istom aktu ispravlja se i zakrivljenost penisa.
   Kod najtežih slučajeva hipospadije hirurško lečenje može zahtevati dve odvojene operacije, koje se rade u razmaku od najmanje tri meseca. Doktor će na prvom pregledu ustanoviti da li će biti dovoljna jedna operacija ili ne, i to će vam odmah reći.

   Kako da znate da vaše dete ima hipospadiju?

   Otvor mokraćne cevi nije na vrhu, nego bilo gde na penisu. Krivina penisa uglavnom je okrenuta nadole. Penis ne izgleda tipično jer sa prednje strane penisa ima manje kože nego što treba, a sa zadnje strane prisutan je višak kože u vidu kapuljače.

   Kada treba da se javite lekaru?

   Najbolje je da se operacija obavi između 6. meseca i druge godine života deteta. Što se ranije uradi hirurška intervencija, to će ona biti manje traumatična za dete. Međutim, operacija se uspešno može obaviti i u odraslom dobu.

   Kako izgleda operacija?

   Dete sa roditeljem dolazi u bolnicu dan pre operacije ili na dan operacije, zavisi od dogovora. Pre operacije ne sme da jede šest sati i ne sme da pije četiri sata. Dete mora da bude potpuno zdravo. Operacija traje dva do tri sata, a u bolnici se ostaje 24 sata. Na kraju intervencije anesteziolog će detetu dati blok anesteziju injekcijom u kraj kičme, pa dete neće imati nikakve bolove u naredna dva dana, kada su bolovi najjači. Već trećeg dana bol ionako prestaje, tako da je čitava operacija i postoperativni tok potpuno bezbolan za dete.

   Kako treba negovati ranu posle operacije?

   U toku operacije detetu se u bešiku preko kože, iznad pubične kosti, postavlja tanak kateter (cistofiks), kroz koji će mokriti dve nedelje posle operacije. Cistofiks neće smetati detetu, neće ga žuljati niti ga sputavati u kretanju. Na njegovom kraju nalazi se kesa za urin, koju dete nosi noću. Preko dana se ne nosi kesa, već se cistofiks zatvara klipsom i otvara se na najviše dva do tri sata kako bi kroz njega dete izbacilo urin. Naime, bešika mora da se prazni pre nego što dete oseti nagon za mokrenjem. U suprotnom, dete će se ispiškiti kroz sveže operisan penis, što će ozlediti ranu. Dve nedelje posle operacije dete ne sme da se kupa i tušira, već se pere mokrim peškirom kako se rana ne bi nakvasila.

   Koliko traje oparavak?

   Posle operacije dete će oko penisa nositi specijalan koban zavoj, koji se menja četvrtog dana posle operacije. Tada se dolazi u Bel Medic na prvo previjanje. Na drugo previjanje i vađenje cevčice iz novofomirane mokraćne cevi dolazi se oko 10. dana. Četrnaestog dana lekar zatvara cistofiks, dete mokri normalno kroz penis i, ako je sve u redu, cistofiks se vadi. Ovime je lečenje završeno i dete je potpuno zdravo i oporavljeno.
   Od 14. dana, pa u naredna tri meseca, preporučljivo je mazati neku od krema protiv ožiljaka kako bi on bio što neprimetniji.
    

   Pacijent uvek dobija više

   Bel Medic radi i vikendom i za sve praznike, od 0 do 24, tako da pregled možete zakazati u vreme koje vam najviše odgovara.
   Pacijentima koji se operišu u Bel Medicu garantujemo maksimalnu udobnost i prvatnost.
   Bićete smešteni u luksuznim apartmanima sa kupatilom. Svi apartmani imaju televizor, a imamo i igračke, bojanke i sve što je potrebno da vašem detetu vreme u bolnici prođe što kvalitetnije.
   U bolnički dan uračunata je hrana, a Bel Medic se može pohvaliti širokim asortimanom jela i slatkiša, koji pariraju najboljim restoranima. Možete poručiti i dobiti sve što poželite, ukoliko vam lekar nije ograničio ishranu.
   U sobi sa pacijentom sve vreme mogu da borave članovi porodice, a posete su dozvoljene u svako doba dana i noći.

    

   Lečite se odmah, plaćajte na 18 rata bez kamate

   Bel Medic i Credit Agricole banka omogućavaju vam beskamatni kredit na 18 meseci. Cela procedura gotova je za dva radna dana, a možete podići kredit do milion dinara.

    

  •