•  
  •  
   
  •  
   • 01. decembar 2016.
   •  
  • Od HIV-a se ne umire

  • Kada je 1981. godine registrovan prvi slučaj HIV-a u svetu, ta dijagnoza značila je smrtnu presudu. Danas, 35 godina kasnije, osobe zaražene virusom HIV-a mogu da vode sasvim normalnan život i dožive duboku starost.

   Uz odgovarajuću terapiju virus može da se “uspava” toliko da se njegovo prisustvo ne može videte u analizama krvi. Ovo ne znači da osoba nema HIV i da ga ne može preneti na druge, ali znači da virus ne ugrožava život i zdravlje njegovog nosioca.
   Uprkos ovim činjenicama, kod nas se prema osobama zaraženim virusom HIV-a i danas gaje velike predrasude. Mnogi misle da je opasno biti u njihovoj blizini, da se HIV prenosi maltene pogledom.

   HIV se, naime, prenosi isključivo putem krvi, sperme, presemene tečnosti, vaginalnog sekreta i majčinog mleka.

   Dakle, virus se prenosi nezaštićenim seksualnim odnosom, korišćenjem iste igle za ubrizgavanje narkotika, dojenjem i tokom samog porođaja sa inficirane majke na bebu.

   Prenošenje HIV-a s majke na dete može da se spreči čak i kada je majka pozitivna zahvaljujući modernim lekovima, te taj procenat može da se spusti na ispod jedan odsto.

   S druge strane, HIV se NE prenosi svakodnevnom komunikacijom, poljupcem (ukoliko osoba nema rane u ustima), rukovanjem niti kapljično. Možete slobodno da koristite iste peskire, posteljinu, posuđe koje koristi zaražena osoba, a da se vi sami ne zarazite.  

   Sve osobe koje su promenile veliki broj seksualnih partnera, koje ne koriste zaštitu tokom seksualnih odnosa ili su zavisnici od narkotika treba da se testiraju jer, što se virus ranije otkrije smanjuje se mogućnost daljeg širenja infekcije a povećava uspešnost terapije.

   Prvi simptomi HIV-a mogu podsećati na simptome gripa ili na infektivnu mononukleozu, bolest koja je veoma rasprostranjena kod mladih. Javljaju se povišena temperatura, glavobolja, malaksalost i eventualno oticanje limfnih žlezda. Virus može dospti u organizam i bez izraženih simptoma, pa se zato dešava da neki ljudi godinama ne znaju da su se zarazili.

   Ako se na vreme ne počne sa terapijom, virus HIV-a sve više narušava funkcionisanje imunog sistema i na kraju čovek oboleva od side. Sida je zapravo završni stadijum infekcije kada je imunološki sistem čoveka u potpunosti narušen.

   Prof. dr Darko Nožić, infektolog u Opštoj bolnici „Bel Medic“

  •