Klasična apendektomija

Dečja hirurgija

Klasična apendektomija

ŠTA JE KLASIČNA APENDEKTOMIJA?

Apendektomija je hirurško uklanjanje slepog creva (apendiksa). Slepo  crevo je crvoliki deo koji se nalazi na cekumu-početnom delu debelog  creva. Apendektomija se može vršiti klasičnim (otvorenim) ili  laparoskopskim pristupom. Klasična operacija slepog creva se izvodi kada  postoje ograničenja za sprovođenje laparoskopske operacije. Za  obavljanje ove operacije neophodno je pravljenje velikog reza od 5-7  centimetara na trbuhu. Operacija traje 1-2 sata.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI (INDIKACIJE)?

Operativno uklanjanje preporučuje se kod upale slepog creva.

KAKO SE IZVODI?

• Operacija se obavlja u opštoj anesteziji (nećete biti svesni tokom operacije).
•  Tokom otvorene (klasične) apendektomije hirurg pravi rez u dužini od  5-7 centimetara u desnom donjem delu trbuha. Hirurg povlači mišiće  trbušnog zida i pomera i pregleda organe i tkiva oko slepog creva. Nakon  toga uklanja slepo crevo. Hirurg zašiva veliki rez na trbuhu i  operacija je time završena.

POTENCIJALNI RIZICI

• Rizik od nastanka komplikacija tokom otvorene operacije je nizak.  Zavisi od Vašeg zdravstvenog stanja i od razloga zbog kog se obavlja  operacija (da li je hitna ili elektivna). Ukoliko dođe do nastanka  komplikacija one se najčešće lako rešavaju.
• Komplikacije mogu biti  krvarenje, stvaranje ugrušaka krvi, infekcija, povreda okolnih  struktura, upala pluća, pojava lokalizovane infekcije (apscesa),  priraslica, kile itd…
• Nakon reza od 5-7 centimetara na trbuhu ostaje ožiljak.

PRIPREMA

• Nemojte ništa jesti i piti 12 sati pre operacije. Dozvoljeno je da  popijete svoje lekove sa malom količinom vode na dan operacije.
• Popijte tečnost za pražnjenje sadržaja creva (laksativ).

Morate prijaviti lekaru sve lekove koje uzimate u redovnoj terapiji.  Može biti potrebno da po nalogu lekara kratkotrajno prekinete sa  korišćenjem određenih lekova.

OPORAVAK

• Očekivano je da 2-3 dana provedete u bolnici. Prvi obrok nakon  operacije možete imati kada se funkcija želuca i creva vrati u normalu.  Najčešće je prvi obrok jednostavan (parče dvopeka i sok). Poželjno je da  se fizički aktivirate što brže nakon operacije.
• Za kompletan oporavak potrebno je 3-4 nedelje.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2018. All rights reserved.