Klasična apendektomija (klasična operacija slepog creva)

Opšta hirurgija

Klasična apendektomija (klasična operacija slepog creva)

ŠTA JE KLASIČNA APENDEKTOMIJA?

Apendektomija  je hirurško uklanjanje slepog creva (apendiksa). Slepo  crevo je  crvoliki deo koji se nalazi na cekumu-početnom delu debelog  creva.  Apendektomija se može vršiti klasičnim (otvorenim) ili  laparoskopskim  pristupom. Klasična operacija slepog creva se izvodi kada  postoje  ograničenja za sprovođenje laparoskopske operacije. Za  obavljanje ove  operacije neophodno je pravljenje velikog reza od 5-7  centimetara na  trbuhu. Operacija traje 1-2 sata.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI (INDIKACIJE)?

Operativno uklanjanje preporučuje se kod upale slepog creva.

KAKO SE IZVODI?

• Operacija se obavlja u opštoj anesteziji (nećete biti svesni tokom operacije).
•   Tokom otvorene (klasične) apendektomije hirurg pravi rez u dužini od   5-7 centimetara u desnom donjem delu trbuha. Hirurg povlači mišiće   trbušnog zida i pomera i pregleda organe i tkiva oko slepog creva.  Nakon  toga uklanja slepo crevo. Hirurg zašiva veliki rez na trbuhu i   operacija je time završena.

POTENCIJALNI RIZICI

•  Rizik od nastanka komplikacija tokom otvorene operacije je nizak.   Zavisi od Vašeg zdravstvenog stanja i od razloga zbog kog se obavlja   operacija (da li je hitna ili elektivna). Ukoliko dođe do nastanka   komplikacija one se najčešće lako rešavaju.
• Komplikacije mogu biti   krvarenje, stvaranje ugrušaka krvi, infekcija, povreda okolnih   struktura, upala pluća, pojava lokalizovane infekcije (apscesa),   priraslica, kile itd…
• Nakon reza od 5-7 centimetara na trbuhu ostaje ožiljak.

PRIPREMA

•  Nemojte ništa jesti i piti 12 sati pre operacije. Dozvoljeno je da   popijete svoje lekove sa malom količinom vode na dan operacije.
• Popijte tečnost za pražnjenje sadržaja creva (laksativ).

Morate  prijaviti lekaru sve lekove koje uzimate u redovnoj terapiji.  Može  biti potrebno da po nalogu lekara kratkotrajno prekinete sa  korišćenjem  određenih lekova.

OPORAVAK

• Očekivano je  da 2-3 dana provedete u bolnici. Prvi obrok nakon  operacije možete  imati kada se funkcija želuca i creva vrati u normalu.  Najčešće je prvi  obrok jednostavan (parče dvopeka i sok). Poželjno je da  se fizički  aktivirate što brže nakon operacije.
• Za kompletan oporavak potrebno je 3-4 nedelje.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2018. All rights reserved.