Kompletno endoskopska operacija diskus hernije

Neurohirurgija

Kompletno endoskopska operacija diskus hernije

ŠTA JE KOMPLETNO ENDOSKOPSKA OPERACIJA DISKUS HERNIJE?

Kompletno endoskopska operacija lumbalne diskus hernije  najsavremenija je hirurška metoda na svetu za lečenje ove bolesti. Ova  operacija se u Srbiji radi samo u „Bel Medicu“, a izvodi je dr sci. med.  Marko Marković, neurohirurg i internacionalni instruktor za kompletne  endoskopske operacije kičme ispred kompanije „Richard Wolf“, kao i  stručni konsultant kompanije „Riwospine“. Reč je o minimalno invazivnom  hirurškom zahvatu, gde se kroz otvor od samo nekoliko milimetara izvlači  oboleli deo diskusa i oslobađa uklješteni nerv sa uspešnošću preko 90  odsto. Pacijent može da napusti Bel Medic najčešće istog dana ili  sledećeg dana nakon operacije.

ŠTA JE DISKUS?

Diskus je struktura koja se nalazi između kičmenih pršljenova. Čine  ga jezgro i prsten. Diskusi amortizuju pokrete u kičmenom stubu i  omogućavaju njegovu fleksibilnost.

ŠTA JE DISKUS HERNIJA?

Diskus hernija je naziv za prolaps (ispupčenje) želatinoznog jezgra  diska kroz procep na čvrstom prstenu. Takav (prolabirani) diskus može  vršiti pritisak na kičmeni živac ili direktno na kičmenu moždinu  (ukoliko diskus prolabira u kičmeni kanal). Prolaps diskusa može se  desiti na svim nivoima kičmenog stuba, ali se najčešće dešava u  slabinskom (lumbalnom) i vratnom (cervikalnom) nivou kičmenog stuba.  Pritisak na kičmeni živac ili kičmenu moždinu dovodi do bola i  različitih drugih smetnji (slabost, trnjenje i ograničena  pokretljivost).

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

• Ukoliko se anamnezom, fizikalnim pregledom i dijagnostičkim  procedurama (magnetna rezonanca, CT, mijelogram) dokaže prolaps  (ispupčenje) međupršljenskog diskusa.
• Ukoliko se bol i oštećenje nerva ne povuku nakon 4 nedelje od započinjanja nehirurškog oblika terapije.
• Ukoliko smetnje ugrožavaju i onemogućavaju Vaše normalno svakodnevno funkcionisanje.
• Ukoliko postoje znaci teškog oštećenja nerva, kao što su slabost, utrnulost ili gubitak koordinacije pokreta.

KAKO SE IZVODI?

• Tokom procedure endoskopski instrumenti se postavljaju tako da se  maksimalno efikasno i bezbedno uklone prolabirani delovi diskusa.  Uklanjanje delova diskusa dovodi do dekompresije (uklanjanja pritiska)  sa kičmenog živca ili kičmene moždine.
• Kada se ukloni pritisak, tegobe (bol) se umanjuju.
• Uz pomoć rendgenskih zraka neurohirurg prati položaj hirurških instrumenata.

POTENCIJALNI RIZICI

• Endoskopska operacija diskus hernije je bezbedna procedura. Kao i  svaka operacija nosi rizik od komplikacija, ali su komplikacije zbog  minimalnog oštećenja tkiva veoma retke. Komplikacije uključuju:  krarenje, infekciju, curenje cerebrospinalne tečnosti (likvora) i  povreda zaštitnih slojeva oko kičmene moždine.

PRIPREMA

• Biće potrebno da pre operacije određeno vreme ne jedete i ne  pijete. Lekar će Vam dati instrukcije kojih se morate pridržavati pre  operacije.

OPORAVAK

• Ubrzo nakon operacije možete ići kući. Postoperativni oporavak nije zahtevan.
•  Nekoliko nedelja nakon operacije potrebno je da izbegavate sedenje,  savijanje, uvrtanje, podizanje i bilo koji vid naporne fizičke  aktivnosti u dužem vremenskom periodu. Možete osećati blag bol nakon  operacije.
• Nakon jedne ili dve nedelje možete se vratiti poslu  ukoliko najveći deo radnog vremena provodite u sedećem položaju. Ukoliko  Vaš posao zahteva veće fizičko angažovanje biće potrebno da prođe duži  vremenski period pre nego što se vratite redovnim radnim obavezama. Može  biti potrebno da idete na fizikalnu terapiju. Ukoliko osećate bol  možete po preporuci lekara uzeti neki od lekova protiv bolova.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2017. All rights reserved.