MSCT (skenerska) kolonografija

Gastroenterologija

MSCT (skenerska) kolonografija

ŠTA JE MdCT (SKENERSKA) KOLONOGRAFIJA?

Multislajsna skenerska kolonografija je neinvazivna dijagnostička  metoda koja daje detaljan i precizan prikaz unutrašnjosti debelog creva  (kolona) pravljenjem velikog broja slika iz više različitih preseka.  Koristi se u ranom otkrivanuju raka debelog creva, a može biti i zamena  za invazivnu kolonoskopiju (samo uz dozvolu lekara). Ispitivanje traje  10-15 minuta.

INDIKACIJE - ZAŠTO SE RADI?

• U cilju ranog otkrivanja raka debelog creva (kod ljudi koji imaju  više od 50 godina i nemaju povišen rizik za nastanak ovog raka).
• Umesto invazivne kolonoskopije kod ispitanika koji nisu motivisani (uz dozvolu lekara).
•  Kod ispitanika kod kojih postoji povišen rizik od izlaganja invazivnoj  kolonoskopiji (starije osobe i osobe sa srčanim oboljenjima) ili  opstrukcija (prekid) crevne pasaže.

KAKO SE IZVODI?

• Tokom pregleda ležaćete na krevetu za pregled (u položaju u kom će  Vam kolena biti blizu grudnog koša). Kateter se postavlja u završni deo  debelog creva i ispunjava vazduhom ili ugljen dioksidom. Vazduh ili  ugljen dioksid olakšavaju stvaranje jasne slike debelog creva i mogu  stvarati osećaj pritiska u stomaku. Sto za pregled će se pomeriti ka  skenerskoj mašini, a mašina će se rotirati oko Vas i praviti slike iz  različitih uglova.
• Na drugom delu pregleda lekar će Vas zamoliti da  legnete na leđa, pa na trbuh. Ponekad je za snimanje potrebno  korišćenje kontrastnog sredstva.

POTENCIJALNI RIZICI

• Doza zračenja kojom ćete biti izloženi tokom ovog pregleda ne dovodi do ozbiljnih komplikacija.
• Veoma retko dolazi do povrede zida debelog creva (perforacije) nakon ispunjavanja creva ugljen dioksidom ili vazduhom.


PRIPREMA

• Kako bi se adekvatno obavila skenerska kolonoskopija, debelo crevo  treba biti oslobođeno sadržaja, što se može postići upotrebom lekova  koji prazne creva i dijetom. Priprema počinje 24 sata pre pregleda.  Isplanirajte svoje obaveze, jer je neophodno da dan pre obavljanja  kolonoskopije budete blizu toaleta.
• Dan pre procedure ne smete  jesti čvrstu hranu. Možete unositi bezalkoholne bistre napitke: bistre  supe, bistre voćne sokove, čaj, vodu. Izbegavajte crvene napitke. Noć  pre procedure nemojte ništa jesti i piti. Možete uzeti svoje lekove sa  malom količinom vode.
• Kao lek za pripremu najčešće se koristi  Fortrans prašak i to na sledeći način: Rastvorite dve kesice Fortrans  praška u 2 litra vode i u 10h ujutru počnite da pijete. Ovu količinu  tečnosti bi trebalo da popijete u naredna 2-2,5 sata. Pražnjenje debelog  creva počinje 1-2 sata nakon što ste popili Fortrans. U 18 h rastvorite  još dve kesice Fortrans praška u 2 litra vode i pijte tokom naredna  2-2,5 sata.

Prijavite lekaru sve lekove koje uzimate u redovnoj terapiji, zato  što može postojati potreba da (u konsultaciji sa lekrom) privremeno  prekinete uzimanje određenih lekova.

NAKON PREGLEDA

Nakon pregleda možete se vratiti Vašim uobičajenim dnevnim  aktivnostima i ishrani. Možete imati osećaj nadutosti koji će prestati  nakon nekoliko sati.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2018. All rights reserved.