Hirurško uklanjanje trećeg krajnika (adenoidektomija)

Dečja otorinolaringologija, Dečja hirurgija

Hirurško uklanjanje trećeg krajnika (adenoidektomija)

ŠTA JE ADENOIDITIS?

Adenoid (adenoidna vegetacija) ili treći krajnik je struktura koja se  kod sve dece nalazi na prelazu nosa u ždrelo. Adenoid je prva linija  odbrane od mikroorganizama koji kroz nos ulaze u grlo. Kod neke dece  može da uzrokuje brojne tegobe. Zapaljenje adenoida ili trećeg krajnika  zove se adenoidtis. Uvećanje adenoida (najčešće zbog zapaljenja) može da  uzrokuje akutne probleme, naročito deci u prvim godinama života (mada  se retko dijagnostikuje pre prvog rođendana). Do upale adenoida i  njegovog naglog uvećanja obično dovodi virusna infekcija, koja može biti  praćena povišenom temperaturom i bolom u ušima. Adenoid igra značajnu  ulogu u imunskom odgovoru kod dece, ali ne i odraslih, zato što je reč o  strukturi koja se nakon pete ili šeste godine povlači.

KOJE SU TEGOBE DO KOJIH DOVODI ADENOIDITIS?

• Najčešće se javljaju osećaj suvog grla, curenje nosa, prisustvo  uvećanih limfnih čvorova na vratu, bol u uvu ili druge tegobe sa uvom.
•  Kada je nos zapušen, otežano je disanje. Druge tegobe koje nastaju kao  posledica zapušenog nosa su disanje na usta, nazalni govor, otežano  spavanje, hrkanje ili kratkotrajni prekid disanja tokom spavanja (sleep  apnea).

KAKO SE LEČI ADENOIDITIS?

Adenoiditis se najčešće leči antibioticima. Kada Vaše dete ima česte  infekcije, uključujući infekcije uva i sinusa, kada antibiotici nisu  dovoljno efikasni ili Vaše dete ima smetnje sa disanjem može biti  potrebno hirurško uklanjanje adenoida. Operativno uklanjanje adenoida  ili trećeg krajnika zove se adenoidektomija. Lekar Vam može predložiti  ovu operaciju i u slučaju kada se upala trećeg krajnika i upala nepčanih  krajnika kod Vašeg deteta javljaju zajedno. Uklanjanje nepčanih  krajnika naziva se tonzilektomija.

KAKO SE IZVODI ADENOIDEKTOMIJA?

• Adenoidektomiju izvodi lekar specijalista za bolesti uva, grla i  nosa (otorinolaringolog). Najčešće se operacija obavlja u bolničkim  uslovima u opštoj anesteziji (to znači da Vaše dete neće biti svesno  tokom operacije). Treći krajnik i/ili nepčani krajnici mogu biti  uklonjeni „kroz usta”, kada nije potrebno pravljenje dodatnih rezova.
•  Većina pacijenata ubrzo nakon operacije može da ide kući. Potrebno je  da nekoliko sati nakon operacije Vi i vaše dete provedete u Bel Medic-u  kako bi se pratilo zdravstveno stanje deteta nakon operacije. Lekar će  Vam dati detaljnije instrukcije o tome šta da očekujete nakon operacije.


POTENCIJALNI RIZICI

• Ubrzo nakon operacije Vaše dete može osećati mučninu koja nastaje  kao posledica opšte anestezije. Nekoliko nedelja nakon operacije moće  doći do nastanka:
• Osećaja suvog grla i otežanog gutanja koji može trajati 7 do 10 dana.
•  Temperatura može trajati nekoliko dana nakon operacije. Ukoliko  perzistira veoma visoka temperatura (preko 38,5C) i ukoliko je  temperatura praćena simptomima kao što su mučnina, povraćanje,  glavobolja, letargija ili ukočen vrat potrebno je da se obratite svom  lekaru u Bel Medic-u.
• Disanje na usta i hrkanje mogu nastati kao  posledica oticanja grla nakon operacije. Ove tegobe mogu trajati 10-14  dana i povlače se nakon povlačenja otoka grla. Ukoliko imate probleme sa  disanjem potražite medicinsku pomoć.
• Bol u grlu i uvu se mogu biti prisutni nekoliko nedelja nakon operacije.
•  Na mestu sa kog su uklonjeni nepčani krajnici i adenoid formiraju se  bele skrame. Ovo je normalna pojava i većina ovih struktura otpada nakon  10 dana od operacije. Nemojte dozvoljavati Vašem detetu da dodiruje ili  pipa ove skrame.

OPORAVAK

• Nakon operacije preporučuje se da dete hranite kašastom hranom.  Nije dozvoljeno da Vaše dete pije ili jede mlečne proizvode 24 sata  nakon operacije. Nakon tog perioda dozvoljeno je da uzima sladoled,  puding ili jogurt.
• Pobrinite se da Vaše dete unese dovoljno tečnosti, kako biste sprečili dehidrataciju.
•  Potrebno je da se Vaše dete odmara što je više moguće nakon operacije. U  školu ili vrtić se može vratiti kada počne ponovo da konzumira svu  hranu i kada mu bol ne bude više ometao normalno funkcionisanje.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2018. All rights reserved.