Vaginalna histerektomija sa prednjom i zadnjom plastikom vagine

ŠTA JE VAGINALNA HISTEREKTOMIJA?

Vaginalna histerektomija je hirurška procedura kojom se materica  uklanja kroz vaginu. Tokom vaginalne histerektomije hirurg odvaja  matericu od jajnika, jajovoda, gornjeg dela vagine, krvnih sudova i  vezivnog tkiva koje se nalazi oko materice. Nakon toga materica se  uklanja kroz vaginu. Vaginalna histerektomija podrazumeva kraći boravak u  bolnici i brži oporavak nakon operacije u odnosu na abdominalnu  histerektomiju. Ovu proceduru nije moguće raditi kod svih pacijentkinja,  kod pacijentkinja sa uvećanom matericom operacija se radi abdominalnim  pristupom. Ukoliko se sa matericom uklone i oba jajnika sa jajovodima,  onda se procedura zove histerektomija sa adneksetomijom. Svi ovi organi  su deo ženskog reproduktivnog sistema i nalaze se u maloj karlici.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

  • U cilju lečenja fibroma koji predstavljaju benigne tumore materice i  mogu dovesti do stalnog krvarenja, malokrvnosti, bola u maloj karlici,  bola tokom seksualnog odnosa i osećaja pritiska u mokraćnoj bešici.  Ukoliko je reč o većem fibromu, može postojati potreba za abdominalnom  histerektomijom.
  • U cilju lečenja endometrioze koja predstavlja  bolest u kojoj je tkivo sluznice materice prisutno van same materice (na  jajnicima, jajovodima ili na drugim organima).
  • U cilju lečenja zloćudnih tumora (karcinoma) genitalne regije (karcinoma jajnika, grlića materice, endometrijuma…).
  • U cilju lečenja prolapsa (spada) materice kod dolazi do spada materice  usled slabljenja potpornog tkiva i ligamenata oko materice i zbog čega  može doći do urinarne inkontinecije, osećaja pritiska u karlici ili  otežanih pokreta creva.
  • U cilju lečenja abnormalnog vaginalnog krvarenja.
  • U cilju lečenja različth uzroka hroničnog bola u karlici. Ukoliko dođe  do ozbiljnog vaginalnog krvarenja može postojati potreba i za  abdominalnom histerektomijom.
  • Nakon histerektomije više neće biti  moguće da ostanete u drugom stanju. Ukoliko niste sigurni ili imate  dileme u vezi sa ovom operacijom potrebno je da porazgovarate sa vašim  lekarom o tome.

KAKO SE IZVODI?

  • Operacija se izvodi u opštoj anesteziji (nećete biti svesni).  Moguće je obaviti operaciju i u spinalnom bloku (regionalnoj anestezij).  Ukoliko se operacija obavlja u regionalnoj anesteziji bićete svesni,  ali nećete osećati donji deo tela. U kojoj vrsti anestezije će se  obavljati operacija odlučuje lekar.
  • Tokom operacije ležaćete na  leđima, u poziciji istoj kao i za ginekološki pregled. Kako bi se izvela  operacija neophodno je da Vaš ginekolog napravi rez na vagini kako bi  uklonio matericu kroz vaginu. Koristeći različite hirurške instrumente  Vaš hirurg klemuje krvne sudove materice čime prekida dotok krvi u  matericu i uklanja okolno vezivno tkivo, jajnike i jajovode. Ginekolog  uklanja matericu kroz vaginu i ranu ušiva uz pomoć konaca koji se  kasnije resorbuju, čime se sprečava krvarenje iz rane.

POTENCIJALNI RIZICI

  • Vaginalna histerektomija je generalno bezbedna operacija, ali kao i  svaka operacija nosi određeni rizik od komplikacija. Komplikacije koju  mogu nastati tokom ili nakon ove operacije su krvarenje, infekcija,  alergijska reakcija na anestetik, oštećenje susednih organa, nastanak  krvnih ugrušaka u venama nogu (i posledično plućna embolija). Rizik od  nastanka komplikacija je veći ukoliko imate povišen krvni pritisak ili  ste gojazni.
  • Postoji rizik od povrede okolnih organa, kao što su  mokraćna bešika, mokraćni kanali ili creva. Težak oblik endometrioze ili  prisustvo ožiljaka u maloj karlici može opredeliti Vašeg ginekologa na  izvođenje abdominalne, umesto vaginalne histerektomije.

PRIPREMA

  • Normalno je da pre operacije budete nervozni. Popričajte sa Vašim  lekarom ukoliko imate neke nedoumice u vezi sa operacijom. Pripremite se  za operaciju tako što ćete se raspitati o detaljima operacije,  kompletno ispratiti uputstva lekara o lekovima koje možete koristite pre  operacije, obavestiti lekara o svim lekovima, dijetetskim proizvodima i  biljnim preparatima koje koristite.
  • Zamolite nekog da bude uz vas  nedelju dana nakon operacije, kako bi Vam dok se ne oporavite.pomogao u  uobičajenim dnevnim aktivnostima i kućnim poslovima.

OPORAVAK

  • Nakon operacije bićete u prostoriji za oporavak nekoliko sati, a  nakon toga nekoliko dana ćete provesti u bolnici (1-2 dana, moguće i  duže). Dobićete antibiotik u cilju sprečavanja infekcije, a tim Bel  Medic-a će Vas bodriti i pomoći da što ranije ustanete iz bolničke  postelje i počnete da hodate.
  • Uobičajeno je da nekoliko nedelja  nakon operacije imate krvav vaginalni sekret i može postojati potreba da  tokom tih nedelja nosite higijenske uloške.
  • Oporavak nakon  vaginalne histerektomije je kraći i manje bolan u odnosu na abdominalnu  histerektomiju. Kompletan oporavak može trajati 3-4 nedelje. Ne  preporučuje se da dižete bilo kakav teret ili da upražnjavate seksualne  odnose 6 nedelja nakon operacije. Javite se Vašem lekaru u Bel Medic-u  ukoliko imate mučninu, povraćanje ili ozbiljno vaginalno krvarenje van  perioda mestrualnog krvarenja.
  • Kod većine žena ne dolazi do  promena u seksualnom životu. Neke žene imaju čak pojačan libido (želju  za seksualnim odnosom) nakon vaginalne histerektomije (možda zato što  nakon operaciju tegobe prestaju ili zato što ne postoji rizik od  neželjene trudnoće). Ukoliko ste tužni ili preplavljeni negativnim  emocijama razgovarajte sa vašim lekarom u Bel Medic-u.
zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
(Cene su informativnog karaktera i podložne su promeni u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta)
Kontaktirajte nas