Implantologija

ZUBNI IMPLANTI

Zdravstveni i socijalni efekti gubitka zuba mogu značajno da umanje ukupan kvalitet života. Zubni implanti su, sve češće, metod izbora zbrinjavanja pacijenata kojima nedostaju zubi. Njihova upotreba omogućava protetsko zbrinjavanje bez oštećenja zuba koji su već prisutni u usnoj duplji.

Šta su zubni implanti?

Zubni implanti su mali, titanijumski cilindri koji se ugrađuju u kost gornje i donje vilice.
Implant  vremenom čvrsto srasta sa kosti i ima ulogu korena zuba. Zajedno sa krunom, on funkcioniše i izgleda kao prirodni zub.

Kako izgled proces ugradnje?

  • Pre same intervencije potrebno je uraditi 3D snimak. Intervencija se zakazuje ukoliko su nakon stomatološkog pregleda i uvida u snimak ispunjeni uslovi za izvođenje intervencije.
  • Procedura se izvodi uz primenu lokalne anestezije, potpuno je bezbolna i traje od pola  sata do nekoliko sati (u zavisnosti od broja implanata).
  • Nakon procedure savetuju se hladne obloge i odmor. Hirurški konci se uklanjaju nakon 7 do 10 dana. Izrada krunica na implantima (protetska faza) se izvodi nakon 4 nedelje do 4 meseca. U zavisnosti od stanja pacijenta i u cilju bržeg oporavka posle intervencije, ukoliko postoji potreba, možete uzimati antibiotike, kortikosteroide ili analgetike (u konsultaciji sa Vašim stomatologom iz Acibadem Bel Medic-a).

Koliko je traumatična postavka implanta?

Implant se postavlja u lokalnoj anesteziji. Radi se o rezu na gingivi od par milimetara. Perfuracija kosti je minimalna, jednostavno zato što je evolucijom tehnologije u svakom pogledu, pa tako i same implantologije, indikovano korišćenje neretko tankih (2,9 mm) i kratkih (4mm) implanata. Radi se o operativnom zahvatu mnogo manje traumatičnom nego što je vađenje zuba.

Zašto je važno znati marku implanta?

Implantologija  je grana koja se razvija već 50 godina, iza koje stoji veliki broj  naučno istraživačkih radova. Shodno tome, na tržištu su prisutne brojne  marke implanata. S druge strane kvalitet implanata nije isti. Za pacijenta je veoma važno da na osnovu marke implanta sazna i koliko je  taj implant prisutan na tržištu, kao i da proveri prisutnost naučnih radova o istom. Na osnovu stope uspeha može da se prepozna kvalitet proizvoda.

Koje marke se koriste u Acibadem Bel Medic-u?

U Acibadem Bel Medicu se koriste dve marke koji su lideri u svetskoj implantologiji.  Nobel, švedski implant i Straumann, švajcarski implant. Nobel, pionir  implantologije iz davne 1969. godine, je video svetlo dana zahvaljujuci  lekaru, Prof. I. Branemarku. Pet godina kasnije je Straumannov implant  započeo svoj pohod. Oba implanta su najčešće citirani u svetskoj  literaturi, sa najvećom stopom uspeha i estetskim rezultatima.

Šta implantologija Acibadem Bel Medic-a pruža?

Na prvom mestu stručne kadrove, grupu stomatologa sa internacionalnim iskustvom i sestara posvećenih pacijentu. Osim toga, naši pacijenti mogu  da se oslone na znanje lekara koji rade zajedno sa stomatolozima. U koliko imate strah i želite da zbrinete svoje zube u opštoj anesteziji, tim anesteziologa vam je na raspolaganju.

Potencijalni rizici

  • Kao i sve oralno-hirurške intervencije i ugradnja zubnih implanata nosi rizik od mogućih komplikacija
  • Alergijske reakcije na titanijum su svedene na minimum, kao i mogućnost odbacivanja implanta od strane vašeg organizma


ACIBADEM BEL MEDIC Implantologija

Miloš Jevremović
stomatolog, specijalista oralne hirurgije
Dr Miloš Jevremović
Gojko Cvijić
stomatolog
Dr sci. Gojko Cvijić