Kako postupati sa hranom u toku pandemije

BILJANA Srbljanović, književnica i profesorka Fakulteta dramskih umetnosti, inficirala se virusom korona tako što joj je prijatelj, koji je bio zaražen ali to nije znao, otvorio flašicu vode i dodao joj. Biljana je, dotakavši ustima vrh flašice koji je dodirnuo njen prijatelj dok je odvrtao čep, unela virus u organizam.

Devet dana nakon toga dobila je temperaturu. Teško je disala, osećala je malaksalost, dezorijentisanost i, kako kaže, “maglu u glavi i nepovezane misli”. Nije imala snage ni da sedi, a kamoli da hoda. Samo joj se spavalo. Prijatelj je bio na respiratoru, u vrlo teškom stanju.

Nakon što je ovo ispričala u emisiji „Prva tema“ na TV Prva, verovatno se svaki čovek zapitao kako treba da postupa sa namirnicama i ambalažom koju iz prodavnice donese kući. Šta da radimo sa kesama, sa odećom, obućom?

Na sva ova pitanja odgovara prim. dr Mira Kiš Veljković, specijalista opšte medicine u Bel Medicu.

  • Sars-Cov-2 je novi virus, tako da se o njemu vrlo malo zna. Pojavljuju se razne informacije o tome koliko virus može da opstane na staklenim, plastičnim, gumenim, metalnim površinama... Ima podataka da na PET ambalaži i plastici ostaje čak do devet dana, a na kartonu četiri. Međutim, sve su to još uvek pretpostavke. Zato savetujem visok stepen opreza i maksimalnu higijenu u cilju zaštite od infekcije – objašnjava naša sagovornica.

Povrće i voće potopite u rastvor soda-bikarbone 

Dr Kiš Veljković savetuje da sve što ste kupili u prodavnici stavite na sto, a kese iznesete na terasu ili ih, ako nemate terasu, bacite. Voće i povrće prvo dobro operete toplom vodom, a onda ga potopite u rastvor vode i soda-bikarbone i ostavite da odstoji pet minuta. Potom isperite. Ako je reč o limunu, pomorandžama, krompiru, paradajzu i ostalim namirnicama koje imaju koru, kad odstoje u rastvoru, obrišite čistom krpom i odložite u čistu činiju. 

Kada sve namirnice odložite na svoje mesto, dezinfikujte sto ili radni površinu alkoholom od 70%.

Ambalažu dezinfikujte alkoholom

Plastičnu i PET ambalažu - dakle mleko, jogurt, vodu i sva pića, vakuumske folije u koje su upakovani suhomesnati proizvodi i sirevi itd. – obavezno operite toplom vodom, a pre nego što otvorite flašu ili tetrapak, otvor isprskajte 70-procentnim alkoholom, sačekajte da se osuši, pa tek onda koristite.

Kad se vratite spolja, obavezno se presvucite

Izujte se ispred vrata, a u kuću ulazite bez obuće. Odmah idite u kupatilo i perite ruke sapunom 20 sekundi. U kupatilu skinite odeću u kojoj ste bili napolju.Iznesite stvari na terasu da se sunčaju i vetre, ali ih nemojte tresti. Takođe i obuću iznesite na terasu. Dezinfikujte kvake, ključeve i mobilni telefon alkoholom od 70%. Ako nemate terasu, sve stvari stavite na pranje. Dezinfikujte kupatilo.Ponovo operite ruke i obucite odeću koja je samo za po kući. 

Kako da održavate kućnu higijenu

Ako u stanu imate zaraženog člana porodice koji mora da bude u izolaciji, svakodnevno bi trebalo da brišete nameštaj u sobi i sve poršine u kupatilu sredstvom na bazi hlora (kao što je domestos). Poželjno je da zaraženi član, a i ostali članovi porodice nose maske. Odvojte posebne peškire i escajg za njega i vas.

Perite veš (odeću i posteljinu) osobe koja je u izolaciji deterdžentom i vodom čija je temperatura između 60 i 90 stepeni. Potrudite se da ne dođe do kontakta između kontaminiranog veša i ostalog veša ukućana.

Ove radnje bi trebalo obavljati rukavicama za jednokratnu upotrebu, a potom oprati ruke. Rukavice stavite u kesicu, zavežite i bacite.

Virus je osetljiv na ultraljubičaste zrake i izlaganje toploti (temperaturi preko 56 stepeni Celzijusa u trajanju od najmanje 30 minuta), 70% etanol (alkohol), dezinfektivna stredstva koje sadrže hlor, peracetnu kiselinu koji može uspešno da deaktivira virus (asepsol (hlorheksidin ne može).

Nema dovoljno informacija o delotvornosti drugih sredstava za dezinfekciju, pa se zato ona ne preporučuju.

Možete i da sterilišete predmete otporne na visoke temperature tako što ćete ih držati u kipućoj vodi najmanje 15 minuta.

Antrfile

Kako se koristi maska

  • Preporučuje se da masku nosite svaki put kada izlazite napolje i u kući ako imate simptome respiratorne infekcije.
  • Pre nego što dodirnete masku kako biste je stavili, operite ruke sapunom i dezinfikujte ih sredstvom na bazi alkohola (70%).
  • Uzmite masku i pregledajte da li ima rupa. Ako ima, nemojte je koristiti, već uzmite novu.
  • Okrenite masku na spoljnu stranu (obojena strana).
  • Stavite unutrašnju stranu maske na lice. Ukoliko koristite hirurške maske, zelena strana ide spolja, bela iznutra, a elsatične trake oko ušiju. Ukoliko koristite drugi tip maske, stavite je tako da se oblikuje prema obliku vašeg nosa i zakačite trakom oko glave.
  • Spustite dno maske tako da pokriva usta i bradu.
  • Nakon upotrebe skinite masku. Prvo skinite elastične petlje iza ušiju, dok masku držite dalje od lica i odeće da ne biste dodirnuli potencijalno kontaminirane površine maske.
  • Ubacite masku zajedno sa rukavicama u kesicu, vežite je i bacite u kantu odmah nakon upotrebe. Ukoliko koristite pamučne maske, možete ih iskuvati i tako dezinfikovati, ispeglati i koristiti ponovo.
  • Obavezno izvršite higijenu ruku nakon dodirivanja i/ili skidanja maske - operite ruke sapunom i dezinfikujte ih sredstvom na bazi alkohola (najmanje 70%).

Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!