Meningitis (upale moždanih ovojnica)

Opis

Meningitisi predstavljaju upalu mekih moždanica ili meninga koje obavijaju moždano tkivo i kičmenu moždinu. Upale meninga mogu biti uzrokovane bakterijama, virusima, gljivicama, toksinima i  različitim fizičkim i hemijskim agensima. Najbrojniji su virusni meningitisi ali su bakterijske upale najopasnije jer su praćene sa najvećom smrtnošću i mogućim trajnim posledicama moždanog oštećenja. Kao reakcija na upalu uvek se javlja povećana sekrecija cerebrospinalne tečnosti (likvora) i povećava se intrakranijalni pritisak.  Povećani  intrakranijalni pritisak manifestuje se grupom simptoma koji se označavaju kao meningealni sindrom. Likvor je bistra tečnost koja se nalazi u moždanim komorama i u subarahnoidalnom prostoru i može se reći da mozak i kičmena moždina ,,plivaju,, u njemu.

Najčešći uzročnici virusnih meningitisa su iz grupe enterovirusa (eho i koksaki), apraktično svi virusi mogu izazvati meningitis. Virusni meninigitisi su najšešći leti.

Najčešći uzročnici bakterijskih meningitisa su: meningokok, pneumokok, piogeni streptokok, zlatni stafilokok, hemofilus influence, ešerihija koli, klebsijela pneumonije, listerija monocitogenes, bacil tuberkuloze i dr.Razlikovanje virusnih i bakterijskih meningitisa je izuzetno važno jer pravovremena specifična antibiotska terapija kod bakterijskih meningitisa spašava život bolesnika. Za njihovi razlikovanje presudna je lumbalna punkcija.

Najčešći simptomi meningitisa su povišena temperatura, glavobolja , povraćanje, nepodnošenje svetlosti (fotofobija) a ukoliko je zahvaćen i mozak i   poremećaji svesti i neurološki ispadi.


Simptomi

 • Poremećaji svesti i neurološki ispadi (u slučaju zahvatanja i mozga)
 • Povišena temperatura
 • Glavobolja
 • Povraćanje
 • Fotofobija


Dijagnoza

 • Anamneza, klinički pregled (pozitivni meningealni znaci)
 • Lumbalna punkcija sa analizom likvora (izgled, broj i vrsta elemenata, biohemijska i mikrobiološka analiza)
 • Analiza krvi ( krvna slika, SE, CRP, hemokultura i druge mikrobiološke pretrage)
 • CT i NMR mozga (kod sumnje na zahvatanje mozga)


Terapija

U terapiji bakterijskih meningitisa koriste se različitiantibiotici u zavisnosti od pretpostavljenog ili izolovanog uzročnika infekcije (penicilini , cefalosporini 3.i 4. generacije , meropenem, vankomicin, ampicilin, tuberkulostatici i dr.) dok za virusne meningitise nema specifične terapije sem za herpes viruse kada se intravenski primenjuje lek aciklovir pogotovoako je pored moždanica zahvaćen i mozak. Za obe vrste meningitisa izuzetno je važna simptomatska terapija u smislu tretiranja otoka mozga i moždanica (kortikosteroidi i manitol), bolova i generalizovanih grčeva tela.


Koji vam lekari trebaju

 • Infektolog
 • ORL specijalista (ukolikopojavi meningitisa prethodi bol u uhu)


Dijagnoza

Uvek treba misliti na meningitise kada se pojavi kombinacija simptoma i znakova: povišena temperatura, glavobolja, ukočenost vrata, mučnina ili povraćanje i poremećaj svesti. Fizikalnim pregledom mogu se konstatovati:

 1. Krvarenja po koži  karakteristična za meningokoknu bolest.
 2. ORL pregledom bubnih opni može se konstatovati upala srednjeg uha koja je značajna za nastanak pneumokoknog meningitisa.
 3. Znaci iritacije meninga ili meningealni znaci


Copyright by Bel Medic 2018. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!