24-satni holter krvnog pritiska

Kardiologija

ŠTA JE 24-SATNI HOLTER KRVNOG PRITISKA?

24-satni  holter monitoring krvnog pritiska je brza, bezbolna i  neinvazivna  metoda kojom se krvni pritisak meri u određenim vremenskim  intervalima.  Holter je mali, nosivi uređaj koji registruje vrednosti  krvnog  pritiska. Snimanje traje jedan dan (24 sata).

INDIKACIJE /ZAŠTO SE RADI?

•  Tokom jednokratnog merenja krvnog pritiska na ambulantom pregledu   dobijaju se vrednosti krvnog pritiska u momentu merenja. Ponekad ovaj   način merenja ne daje doktoru dovoljno informacija, zbog toga je   potrebno uraditi 24-satni holter monitoring.
• U cilju otkrivanja   dnevnih i noćnih varijacija (promena) vrednosti krvnog pritiska,   fenomena “belog mantila” (porast krvnog pritiska uzrokovan strahom od   doktora, a ne oboljenjem), povišenih ili sniženih vrednosti krvnog   pritiska (kod dece, starijih osoba, adolescenata, trudnica),   „maskiranih” povišenih vrednosti krvnog pritiska.
• U cilju praćenja efekata lečenja (terapije).

KAKO SE IZVODI?

•  Na Vašu nadlakticu postavlja se manžetna koja je povezana sa holter   uređajem koji se nalazi u torbici koju ćete nositi pričvršćenu oko   pojasa. Manžetna se naduvava i krvni pritisak se meri tokom dana na   svakih pola sata, a tokom noći na sat vremena.
• Dok nostite holter   uređaj dozvoljeno je da obavljate sve uobičajene aktivnosti. Neophodno   je da vodite dnevnik aktivnosti i tegoba u kome ćete upisivati šta ste   radili tokom 24-časovnog snimanja i koje ste smetnje imali (ukoliko ste   ih imali). Izuzetno je važno da sve smetnje i aktivnosti upišete u   dnevnik!
• Nakon 24 sata doći ćete u Bel Medic da vratite uređaj i   donesete dnevnik aktivnosti i smetnji. Vaš lekar će uporediti vrednosti   krvnog pritiska sa tegobama i aktivnostima iz dnevnika i saopštiće Vam  i  objasniti rezultate ispitivanja.

POTENCIJALNI RIZICI

• Nošenje holtera krvnog pritiska je potpuno bezbolna procedura i ne nosi rizik.
• Možete osetiti laku nelagodnost prilikom pumpanja manžetne tokom merenja krvnog pritiska.

PRIPREMA

•  Tokom nošenja uređaj ne sme da se pokvasi zato što će se pokvariti.   Zbog toga je zabranjeno da se tog dana kupate, tuširate ili plivate.   Istuširajte se neposredno pre nego što snimanje počne.

NAKON SNIMANJA

Možete se vratiti obavljanju svojih redovnih dnevnih aktivnosti.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2018. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!