24-satni holter krvnog pritiska

ŠTA JE 24-SATNI HOLTER KRVNOG PRITISKA?

24-satni holter monitoring krvnog pritiska je bezbolna i neinvazivna metoda kojom se meri  krvni pritisak u određenim vremenskim intervalima. Vrednosti krvnog pritiska registruje mali aparat se nosi obično oko pojasa. Snimanje traje24 sata.


INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI 24-SATNI HOLTER KRVNOG PRITISKA?

  • Tokom jednokratnog merenja krvnog pritiska na ambulantom pregledu dobijaju se vrednosti krvnog pritiska u momentu merenja. Ponekad ovaj način merenja ne daje doktoru dovoljno informacija, zbog toga je potrebno uraditi 24-satni holter monitoring.
  • U cilju otkrivanja dnevnih i noćnih varijacija (promena) vrednosti krvnog pritiska, fenomena “belog mantila” (porast krvnog pritiska uzrokovan strahom od doktora, a ne oboljenjem), povišenih ili sniženih vrednosti krvnog pritiska (kod dece, starijih osoba, adolescenata trudnica), „maskiranih” povišenih vrednosti krvnog pritiska.
  • U cilju praćenja efekata lečenja (terapije).


KAKO SE IZVODI 24-SATNI HOLTER KRVNOG PRITISKA?

Na Vašu nadlakticu postavlja se manžetna koja je povezana sa holter uređajem koji se nalazi u torbici koju ćete nositi pričvršćenu oko pojasa. Manžetna se naduvava i krvni pritisak se meri tokom dana na svakih pola sata, a tokom noći na sat vremena. Dok nostite holter uređaj dozvoljeno je da obavljate sve uobičajene aktivnosti. Neophodno je da vodite dnevnik aktivnosti i tegoba u kome ćete upisivati šta ste radili tokom 24-časovnog snimanja i koje ste smetnje imali (ukoliko ste ih imali). Izuzetno je važno da sve smetnje i aktivnosti upišete u dnevnik!

Nakon 24 sata doći ćete u Bel Medic da vratite uređaj i donesete dnevnik aktivnosti. Vaš lekar će analizirati izmerene vrednosti krvnog pritiska, uporediti ih sa tegobama i aktivnostima iz dnevnika, nakon čega ćete dobiti pisani Izveštaj i tumačenje rezultata.


POTENCIJALNI RIZICI 24-SATNOG HOLTERA KRVNOG PRITISKA

Nošenje holtera krvnog pritiska je potpuno bezbolna procedura i ne nosi rizik. Možete osetiti laku nelagodnost prilikom pumpanja manžetne oko nadlaktice tokom merenja krvnog pritiska.


PRIPREMA ZA 24-SATNI HOLTER KRVNOG PRITISKA

Tokom nošenja uređaj ne sme da se pokvasi zato što će se pokvariti. Zbog toga je zabranjeno da se tog dana kupate, tuširate ili plivate. Istuširajte se neposredno pre nego što počne snimanje.


NAKON SNIMANJA 24-SATNOG HOLTERA KRVNOG PRITISKA

Možete se vratiti obavljanju svojih redovnih dnevnih aktivnosti.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
7.400,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!