Alergološke kožne probe na inhalacione i nutritivne alergene

ŠTA SU ALERGOLOŠKE KOŽNE PROBE?

Alergološke kožne probe predstavljaju brz, efikasan i bezbedan metod  za otkrivanje supstanci iz okoline (alergena) koje mogu biti uzročnik  alergijskih reakcija. Ovi testovi su najpouzdaniji metod za otkrivanje i  dokazivanje alergija na inhalacione (supstancije koje se udišu) i  nutritivne (supstancije iz namirnica) alergene. Testiranje se izvodi na  najčešće poznate alergene: grinje, buđ, polen trava i drveća, ambroziju,  perje, prašinu, mleko, žumance, belance, obavlja se u ambulantnim  uslovima i traje 20-40 minuta.

INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI?

• Radi se kod ispitanika koji imaju simptome kao što su kijavica,  suzenje očiju, osećaj svraba i grebanja u predelu grla, nosa i očiju,  nadražajni kašalj (koji nije infektivne prirode), promene po tipu  koprivnjače ili slične smetnje (koje se mogu javljati u određenom  periodu godine).
• U cilju postavljanja dijagnoze različitih  alergijskih oboljenja: alergijske kijavice (alergijskog rinitisa),  alergijske astme, ekcema (dermatitisa), alergije na polen, alergije na  određene prehrambene proizvode.

KAKO SE IZVODI?

• Testiranje se izvodi na preko 40 najčešćih različitih inhalacionih  (grinje, buđ, polen trava i drveća, ambrozija, perje, prašina) i/ili  nutritivnih alergena (mleko, žumance, belance …).
• Jedna kap  tečnosti, koja sadrži rastvoren alergen (supstanciju koja izaziva  alergiju kod nekih ljudi), stavlja se na kožu podlaktica (kod odraslih  uglavnom, kod dece može i na leđa). Površni sloj kože se zagrebe uz  pomoć lancete, kako bi se omogućio kontakt alergena sa ćelijama površnog  sloja kože.
• Nakon 20 minuta posmatra se reakcija na koži i  ukoliko je došlo do alergijske reakcije na tom mestu će se javiti  crvenilo, otok i svrab. Lekar će Vam odmah objasniti i saopštiti  rezultate testiranja i dati savet i predlog o daljoj terapiji (ukoliko  je potrebna).

POTENCIJALNI RIZICI

• Najčešće neželjene reakcije koje mogu nastati nakon ovog testiranja  su crvenilo, otok i svrab (mogu se razviti nekoliko sati posle  testiranja i mogu trajati nekoliko dana).
• Veoma retko može doći do nastanka sistemskih alergijskih reakcija.

PRIPREMA

• Tokom zakazivanja ovog testiranja neophodno je da prijavite sve  lekove koje uzimate u redovnoj terapiji, zato što određeni lekovi mogu  imati uticaj na tačnost rezultata testa (određeni lekovi pojačavaju ili  ublažavaju alergijsku reakciju).

Potrebno je da 5-7 dana pre ovog testiranja ne koristite sledeće lekove:

• lekove iz grupe antihistaminika-lekova protiv alergije kao što su (Aerius, Zyrtec, Claritin, Xyzal, Clarinase)
• lekove koje smanjuju kiselost želuca: Cimetidin, Ranisan.
• lekove protiv prehlade (Rinasek, Fervex)
•  Neophodno je da 24h pre testiranja ne koristite lekove iz grupe  kortikosteroida (Dexason, Lemod solu, Nyripan, Urbason, Pronison)

Nakon testiranja možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
4.000,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!