Ektraperitonealna laparoskopska radikalna prostatetktomija (ELRP, NS ELRP) sa 5 bolničkih dana

ŠTA JE LAPAROSKOPSKA NEFREKTOMIJA?

Nefrektomija  je hirurška procedura koja podrazumeva uklanjanje  bubrega.  Nefrektomija se može izvoditi u cilju lečenja zloćudnog tumora  (karcinoma) bubrega ili u cilju uklanjanja oštećenog ili povređenog  bubrega. U sklopu transplantacije bubrega nefrektomijom se uklanja  bubreg donora (osobe koja daje bubreg) i transplantira se oboleloj    osobi. Laparoskopska nefrektomija je minimalno invazivna procedura koja    podrazumeva uklanjanje bubrega uz pomoć specijalnih hirurških  instrumenata i endoskopskog instrumenta koji ima video kameru na svom    vrhu (laparoskop). Operacija traje 2 do 4 sata. Očekivan boravak u  bolnici iznosi 1-2 dana (po potrebi i duže). Za kompletan oporavak    potrebno je 4 do 6 nedelja.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

 • Hirurg  izvodi nefrektomiju u cilju uklanjanja obolelog bubrega ili u cilju  uklanjanja zdravog bubrega za potrebe transplantacije.
 • Hirurg  izvodi nefrektomiju u cilju lečenja zloćudnog tumora (karcinoma) bubrega  ili u cilju uklanjanja oštećenog ili povređenog bubrega.
 • Zdrave  osobe sa dobrom bubrežnom funkcijom, sa zdravim životnim navikama i bez  rizika od pojave bolesti kao što su visok krvni pritisak ili šećerna  bolest predstavljaju kandidate koji mogu biti odgovarajući davaoci  bubrega.

KAKO SE IZVODI?

 • Nefrektomija  je hirurška procedura koja se obavlja u opštoj anesteziji (tokom  operacije nećete biti svesni). Ukoliko je reč o totalnoj (radikalnoj)  nefrektomiji, hirurg uklanja ceo bubreg, a ukoliko  je reč o parcijalnoj  nefrektomiji hirurg uklanja oboleli deo bubrega i ostavlja zdrav deo  bubrega.
 • Laparoskopska nefrektomija je  minimalno invazivna  procedura koja podrazumeva uklanjanje bubrega uz  pomoć  specijalnih  hirurških instrumenata i endoskopskih instrumenata  koji  imaju video  kameru na svom vrhu i koji se u trbuh uvode kroz male rezove. Nakon  rezova će ostati minimalni ožiljci. 

POTENCIJALNI RIZICI

 • Kao  i svaka operacija i nefrektomija nosi rizik od: krvarenja, infekcije,  neželjenih rekacija na anesteziju, povećanog rizika od nastanka kile na  mestu gde je rez.
 • Dugoročne potencijalne komplikacije mogu  nastati kao posledica nedostatka jednog bubrega ili postojanja dva  bubrega, ali jednog manje funkcionalnog nakon operacije. Iako ukupna  bubrežna funkcija generalno opada, moguće je sasvim normalno živeti i sa  jednim bubregom.
 • Kao posledica oslabljene bubrežne  funkcije  mogu nastati sledeće bolesti: visok krvni pritisak (hipertenzija) i  hronična bubrežna slabost.

PRIPREMA 

 • Dobićete detaljna uputstva od medicinskog tima Bel Medic-a koja je priprema za operaciju.
 • Ukoliko  planirate da budete davalac bubrega biće potrebno da obavite niz  testova i ispitivanja kako bi se utvrdilo da li ste odgovarajući  kandidat.

OPORAVAK NAKON NEFREKTOMIJE

 • Očekuje  se da nakon operacije imate bol u trbuhu koji može trajati 1 do 2  nedelje. U konsultaciji sa lekarom možete uzeti neki od lekova protiv  bolova. Postoji mogućnost i da nakon operacije imate mučninu, proliv,  zatvor (opstipaciju), gasove ili glavobolju.
 • Ubrzo nakon intervencije možete osećati umor i malaksalost. Do potpunog oporavka može biti potrebno 3 do 6 meseci.
 • Očekivano je da 4 do 6 nedelja budete odsutni sa posla, u zavisnosti od tipa posla kojim se bavite i od toga kako se osećate.
zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
(Cene su informativnog karaktera i podložne su promeni u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta)
720.000,00