Evakuaciona kiretaža (missed ab) do 10 nedelje trudnoće

Šta je evakuaciona kiretaža (missed ab) do 10 nedelje trudnoće?

Evakuaciona kiretaža je invazivna interventna ginekološka procedura koja se primenjuje kada se fetus nije razvio (najčešće zbog genetskog poremećaja) ili je uginuo, a u materici su ostali posteljica i embrionalno tkivo. Ova vrsta intervencije se radi da bi se izvadio (evakuisao) celokupan sadržaj iz materice i da ne bi došlo do komplikacija koje mogu ugroziti ženino zdravlje.

Indikacije/Zašto se radi evakuaciona kiretaža (missed ab) do 10 nedelje trudnoće?

U ranoj trudnoći može doći do uginuća ploda, a da organizam trudnice to ne prepozna i ne dođe do spontanog pobačaja. Obično se ne javljauju nikakvi simptomi ili se javi krvarenje u ranoj trudnoći. Kod nekih trudnica koje su imale izraženu mučninu, osetljive dojke i osećaj zamora, ovi simptomi mogu da prestanu. Tada može da se posumja da je došto do uginuća ploda.

Do 10. nedelje trudnoće može da se prati nivo hCG hormona na dva dana. Ukoliko se ustanovi da njegov nivo nije dovoljno visok za tu fazu trudnoće, može se posumnjati da je došlo do uginuća ploda. Ultrazvučnim pregledom se dokazuje da nema otkucaja srca embriona.

Ukoliko ne dođe do spontanog pobačaja (kada plod i posteljica sami izađu iz materice kroz vaginu u spoljašnju sredinu), onda je neophodno da se hiruški izvade iz materice kako ne bi došlo do komplikacija. Ta procedura se naziva evakuacionom kiretažom.

Kako se izvodi evakuaciona kiretaža (missed ab) do 10 nedelje trudnoće?

Evakuaciona kiretaža može da se izvodi u kratkoj opštoj anesteziji, sedaciji ili analgeziji. Prvo se operativno polje dezinfikuje se jodom, zatim se spekulumom otvori vagina, instrumentima se  otvori grlić materice, a zatim se kroz njega kiretom pažljivo izvrši kiretaža tako što se izvadi nerazvijeni ili uginuli plod, posteljica i površinski sloj ćelija sluzokože unutrašnjosti materice (endometrijuma).

Procedura traje oko 15 minuta.

Potencijalni rizici evakuacione kiretaže (missed ab) do 10 nedelje trudnoće

Do komplikacija tokom evakuacione kiretaže dolazi veoma retko. Eventualno može da dođe do:

  • povrede vezivnog tkiva grlića materice ili materice
  • probijanja zida materice
  • krvarenja
  • infekcije
  • kasnijeg slepljivanja zidova materice
  • bola

Priprema za evakuacionu kiretažu (missed ab) do 10 nedelje trudnoće

Pre intervencije je neophodno da se uradi ultrazvučni pregled. Neophodno je da pacijentkinja donese potvrdu o krvnoj grupi i Rh faktoru.

Šest sati pre procedure pacijentkinja ne sme da uzima hranu i 4 sata pre intervencije obustavlja unos tečnosti. 

Ako pacijentkinja ima prethodne hronične bolesti, potreban je internistički pregled pred intervenciju. A ukoliko uzima Aspirin ili Cardiopirin odnosno neki od lekova koji razređuju krv (Farin, Sintrom, Sinkum, Pradaxa, Xarelto, Eliquis), da bi se smanjio rizik od krvarenja, trebalo bi da prestane da ih uzima. 

Oporavak posle evakuacione kiretaže (missed ab) do 10 nedelje trudnoće

Odmah nakon intervencije je neophodno da pacijentkinja miruje najmanje sat vremena. Za to vreme se proverava da nije došlo do krvarenja. Naredna 24 časa se preporučuje mirovanje, a kroz 48 časova od intervencije pacijentkinja može da se vrati svojim uobičajenim aktivnostima.

Krvarenje nakon intervencije može trajati 7-10 dana. Ne preporučuje se upotreba tampona tokom tog krvarenja, sedenje u vodi tokom kupanja, kao ni upražnjavanje seksualnih odnosa. 

Već nakon dve nedelje od evakuacione kiretaže može da dođe do naredne ovulacije. 

Ne preporučuje se zatrudnjivanje u prvom mesecu nakon evakuacione kiretaže. 

Redovan menstrualni ciklus se očekuje 4-6 nedelja od obavljene kiretaže. 

zakazite pregled
pisite nam
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!