FOBT test (pregled stolice na okultno krvarenje)

ŠTA JE FOBT TEST?

FOBT test je laboratorijski test za dokazivanje prisustva skrivene  (okultne) krvi u uzorku stolice. Okultno (skriveno) krvarenje se ne može  videti golim okom, a prisustvo krvi se otkriva uz pomoć hemijskih  supstanci koje se koriste u ovom testu. FOBT test može samo da ukaže na  prisustvo ili odsustvo krvi, ali ne i na tačno mesto krvarenja u  gastrointestinalnom traktu.

INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI?

• U cilju ranog otkrivanja (skrininga) raka debelog creva – ukoliko  imate više od 50 godina i prosečan rizik za nastanak raka debelog creva  potrebno je da bar jednom godišnje radite ovaj test.
• U proceni  uzroka nejasne malokrvnosti-ovim testom se može dobiti informacija da li  je malokrvnost (anemija) posledica krvarenja iz organa za varenje (npr.  krvarenja iz čira…).

KAKO SE IZVODI?

• Hemokult test se izvodi uz pomoć kartice koja ima dva ili tri mesta za uzorke stolice.
•  Stolicu ćete sakupljati tri dana uzastopno u posudicu koju možete  dobiti u Bel Medic-u ili kupiti u apoteci. Potrebno je da svakog dana  sakupljeni uzorak stolice u maloj količini uz pomoć aplikatora stavite  na mesto na kartici.
• Kada se sva 3 uzorka osuše vratićete karticu medicinskom osoblju Bel Medic-a koji dalje šalje na laboratorijjsko ispitivanje.

POTENCIJALNI RIZICI

• Rezultat testa nije uvek validan. Krvarenje iz organa za varenje  može biti posledica različitih bolesti i stanja: postojanja malignog  tumora, polipa, čira na želucu, hemoroida, krvarenja u nosu ili ustima  itd... Test može dati negativan rezultat iako je prisutno krvarenje  (lažno-negativni rezultat ) ili pozitivan rezultat kada krvarenja nema  (lažno-pozitivan).
• Ukoliko je rezultat testa pozitivan, neophodno  je uraditi dodatna ispitivanja (kolonoskopija, MSCT kolonografija ili  drugi…). Pozitivan test na okultno krvarenje može ukazati na postojanje  raka (malignog tumora) određenog dela sistema organa za varenje.
• Pregled stolice na okultno krvarenje ne može otkriti prisustvo svih malignih tumora sistema organa za varenje.

PRIPREMA

• Konzumiranje određenih namirnica, suplemenata ili uzimanje  određenih lekova može dati lažno pozitivan rezultat (kada u stolici  zapravo nema krvi, ali test registruje da ima) ili lažno negativni  rezultat (kada u stolici ima krvi, ali je test ne registruje).
•  Neophodno je da tri dana pre ispitivanja koristite pretežno mlečnu  ishranu, bez zelenog povrća, voća, crvenog mesa, džigerice. Tri dana pre  testa treba izbegavati i suplemente sa vitaminom C, lekove protiv  bolova (aspirin, ibuprofen...).

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
800,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!