Hirurško uklanjanje trećeg krajnika (Adenoidektomija)

ŠTA JE ADENOIDITIS?

Adenoid (adenoidna vegetacija) ili treći krajnik je struktura koja se  kod sve dece nalazi  na prelazu nosa u ždrelo. Adenoid je prva linija  odbrane od  mikroorganizama koji kroz nos ulaze u grlo. Kod neke dece može da uzrokuje brojne tegobe. Zapaljenje adenoida ili trećeg krajnika zove se  adenoidtis. Uvećanje adenoida (najčešće zbog zapaljenja) može da uzrokuje akutne probleme, naročito deci u prvim godinama života (mada se retko dijagnostikuje pre prvog rođendana). Do upale adenoida i njegovog naglog uvećanja obično dovodi virusna infekcija, koja može  biti  praćena povišenom temperaturom i bolom u ušima. Adenoid igra  značajnu  ulogu u imunskom odgovoru kod dece, ali ne i odraslih, zato  što je reč o strukturi koja se nakon pete ili šeste godine povlači.

KOJE SU TEGOBE DO KOJIH DOVODI ADENOIDITIS?

 • Najčešće se javljaju osećaj suvog grla, curenje nosa, prisustvo uvećanih limfnih čvorova na vratu, bol u uvu ili druge tegobe sa uvom.
 • Kada je nos zapušen, otežano je disanje. Druge tegobe koje nastaju kao posledica zapušenog nosa su disanje na usta, nazalni govor, otežano  spavanje, hrkanje ili kratkotrajni prekid disanja tokom spavanja (sleep   apnea).

KAKO SE LEČI ADENOIDITIS?

Adenoiditis se najčešće leči antibioticima. Kada Vaše dete ima česte infekcije,  uključujući infekcije uva i sinusa, kada antibiotici nisu  dovoljno  efikasni ili Vaše dete ima smetnje sa disanjem može biti  potrebno hirurško uklanjanje adenoida. Operativno uklanjanje adenoida ili trećeg  krajnika zove se adenoidektomija. Lekar Vam može predložiti ovu operaciju i u slučaju kada se upala trećeg krajnika i upala nepčanih krajnika kod Vašeg deteta javljaju zajedno. Uklanjanje nepčanih krajnika naziva se tonzilektomija.

KAKO SE IZVODI ADENOIDEKTOMIJA?

 • Adenoidektomiju izvodi lekar specijalista za bolesti uva, grla i nosa (otorinolaringolog). Najčešće se operacija obavlja u bolničkim uslovima u opštoj anesteziji (to znači da Vaše dete neće biti svesno tokom  operacije). Treći krajnik i/ili nepčani krajnici mogu biti  uklonjeni  „kroz usta”, kada nije potrebno pravljenje dodatnih rezova.
 • Većina  pacijenata ubrzo nakon operacije može da ide kući. Potrebno je da nekoliko sati nakon operacije Vi i vaše dete provedete u Bel Medic-u kako bi se pratilo zdravstveno stanje deteta nakon operacije. Lekar će Vam dati detaljnije instrukcije o tome šta da očekujete nakon operacije.


POTENCIJALNI RIZICI

 • Ubrzo  nakon operacije Vaše dete može osećati mučninu koja nastaje kao posledica opšte anestezije. Nekoliko nedelja nakon operacije moće  doći  do nastanka:
 • Osećaja suvog grla i otežanog gutanja koji može trajati 7 do 10 dana.
 • Temperatura može trajati nekoliko dana nakon operacije. Ukoliko perzistira veoma visoka temperatura (preko 38,5C) i ukoliko je temperatura praćena simptomima kao što su mučnina, povraćanje, glavobolja, letargija ili ukočen vrat potrebno je da se obratite svom lekaru u Bel Medic-u.
 • Disanje na usta i hrkanje mogu nastati kao posledica oticanja grla nakon operacije. Ove tegobe mogu trajati 10-14 dana i povlače se nakon povlačenja otoka grla. Ukoliko imate probleme  sa  disanjem potražite medicinsku pomoć.
 • Bol u grlu i uvu se mogu biti prisutni nekoliko nedelja nakon operacije.
 • Na mestu sa kog su uklonjeni nepčani krajnici i adenoid formiraju se bele skrame. Ovo je normalna pojava i većina ovih struktura otpada nakon 10 dana od operacije. Nemojte dozvoljavati Vašem detetu da  dodiruje ili  pipa ove skrame.

OPORAVAK

 • Nakon operacije preporučuje se da dete hranite kašastom hranom.  Nije dozvoljeno da Vaše dete pije ili jede mlečne proizvode 24 sata  nakon  operacije. Nakon tog perioda dozvoljeno je da uzima sladoled, puding  ili jogurt.
 • Pobrinite se da Vaše dete unese dovoljno tečnosti, kako biste sprečili dehidrataciju.
 • Potrebno je da se Vaše dete odmara što je više moguće nakon operacije. U školu ili vrtić se može vratiti kada počne ponovo da konzumira svu hranu i kada mu bol ne bude više ometao normalno funkcionisanje.

Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!