Kolor dopler renalnih arterija (arterija bubrega)

Nefrologija

ŠTA JE KOLOR DOPLER ULTRAZVUK RENALNIH ARTERIJA?

Kolor dopler ultrazvuk renalnih (bubrežnih) arterija je neinvazivna  dijagnostička procedura koja uz pomoć ultrazvučnih talasa omogućava  procenu protoka krvi kroz bubrežne arterije. Pregled traje oko 15  minuta.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

• U cilju otkrivanja i dokazivanja suženja (stenoze), proširenja  (aneurizme) i prekida protoka krvi kroz bubrežne arterije (okluzija  renalnih arterija).
• U cilju otkrivanja krvnih ugrušaka u bubrežnim arterijama (trombova).

KAKO SE IZVODI?

• Ležaćete tokom pregleda.
• Lekar postavlja sondu na deo tela  pacijentkinje/pacijenta koji želi da pregleda. Sonda je mali plastični  uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase. Ultrazvučnim pregledom se  uz pomoć dopler efekta može proceniti brzina protoka krvi kroz krvne  sudove.

POTENCIJALNI RIZICI

Ultrazvučni pregled bubrega i mokraćovoda je potpuno neškodljiva, efikasna i bezbolna metoda, koja ne nosi nikakav rizik.

PRIPREMA

• Ne smete jesti i piti 4 sata pre pregleda. Uzmite Vaše lekove sa  malo vode. Poslednji obrok koji ćete imati pred snimanje treba da bude  lagan npr. parče dvopeka i šolja čaja.
• Poželjno je da hranu koja  nadima (pasulj, kupus, grašak, boraniju…) i gazirane napitke ne  konzumirate dva do tri dana pre pregleda.

NAKON ULTRAZVUKA BUBREGA I MOKRAĆOVODA

Nakon pregleda možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2018. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!