Kolor Dopler ultrazvuk krvnih sudova male karlice

ŠTA JE KOLOR DOPLER ULTRAZVUK KRVNIH SUDOVA MALE KARLICE?

Color Doppler je savremena ultrazvučna dijagnostika kojom se precizno  meri protok krvi u krvnim sudovima materice i jajnika. Tokom ovog  ultrazvučnog pregleda meri se i indeks otpora (RI) i pulsatilni indeks  (PI). Pregled se obavlja transvaginalnim pristupom (plasiranjem sonde u  vaginu) i traje oko 20 minuta.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

U cilju daljeg ispitivanja kada se klasičnom ultrazvučnom metodom  otkriju različite promene na mišićnom sloju materice (miomi, adenomi,  sarkomi, i dr.), promene na sluznici materice (zadebljali endometrijum,  polipi i dr.), ciste ili tumori jajnika. Primenom kolor dopler metode,  može se uočiti razlika između dobroćudnih i zloćudnih tumora.

KAKO SE IZVODI?

• Transvaginalni ultrazvučni pristup podrazumeva uvođenje sonde u  vaginu (prethodno se vrh sonde prekrije ultrazvučnim gelom te se na  sondu navuče posebna gumena navlaka ili prezervativ). Sonda je mali  plastični uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase. Ovim pristupom  su materica i jajnici blizu sonde te se pomoću kolor dopler efekta  otkriva specifični doplerski zapis svakog krvnog suda i specifične  vrednosti indeksa otpora (RI) i pulsatilnog indeksa (PI).
• Zloćudne  novotvorine (maligni tumori) su znatno više prokrvljene u odnosu na  benigne tumore i imaju sniženi indeks otpora (RI) i veliki pulsatilni  indeks (PI). Dobroćudne tvorevine (benigni tumori) imaju normalnu građu  krvnih sudova,a samim tim i viši indeks otpora.

Na osnovu tih karakteristika pomoću kolor dopler metode razlikujemo dobroćudne od zloćudnih tumora.

POTENCIJALNI RIZICI

Ultrazvučni pregled dojki je je potpuno neškodljiva, efikasna i bezbolna metoda i ne nosi nikakav rizik.

PRIPREMA

• Nekoliko dana pre pregleda nemojte koristite vaginalnu terapiju (vaginalete i vaginalne kreme).
•  Potrebno je da mokrite neposredno pre pregleda kako bi se adekvatno  obavilo ispitivanje (potrebno je da mokraćna bešika bude prazna).
• Ponesite sa sobom svu prethodnu medicinsku dokumentaciju.

NAKON PREGLEDA

Možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
6.800,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!