Laparoskopka miomektomija

ŠTA JE LAPAROSKOPSKA MIOMEKTOMIJA?

Miomektomija je hirurška procedura kojom se uklanjaju benigni tumori  materice (miomi/leiomiomi). Miomi materice su benigni tumori koji se  često javljaju kod žena i to najčešće u reproduktivnom periodu.  Miomektomija podrazumeva uklanjanje mioma, bez uklanjanja materice, za  razliku od histerektomije. Hirurški pristupi kojima se obavlja  miomektomija su: histeroskopija, laparoskopija ili laparotomija.  Laparoskopska miomektomija podrazumeva uvođenje specijalnog instrumenta  sa video kamerom na vrhu (laparoskopa) kroz trbuh uz pomoć kog se  uklanjaju miomi koji rastu na spoljašnjoj površini materice.  Miomektomija se koristi kod žena koje imaju miome, a žele da ostanu u  drugom stanju. Nakon obavljanja ove procedure mogu postojati veće šanse  da ostanete u drugom stanju.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

• Lekar Vam može predložiti ovu proceduru ukoliko miomi uzrokuju  tegobe koje značajno utiču na Vaše svakodnevno funkcionisanje. Ukoliko  ste malokrvni (imate anemiju), bol ili osećaj pritiska u maloj karlici  koji ne prolaze nakon uzimanja lekova ili miom dovodi do promena na zidu  materice može postojati potreba za miomektomijom. Prisustvo mioma  ponekad može doprineti nastanku neplodnosti ili uzrokovati ponovljene  pobačaje. Miomektomija se uvek radi pre vantelesne oplodnje, ukoliko  imate miome, kako bi se povećale šanse za nastanak željenog ishoda.
•  Vaš lekar se može odlučiti na miomektomiju umesto histerektomije  ukoliko: planirate da u budućnosti ostanete u drugom stanju; doktor  posumnja da miomi utiču na Vašu plodnost; želite da sačuvate svoju  matericu.

KAKO SE IZVODI?

• Laparoskopska miomektomija je minimalno invazivna procedura.  Ginekolog izvodi operaciju uz pomoć laparoskopa-specijalnog hirurškog  instrumenta sa video kamerom na vrhu i drugih instruemnata koje uvodi  kroz male rezove na trbuhu. Nakon toga hirurg pristupa materici i  uklanja miome koji se nalaze na njenoj spoljašnjoj površini.

Laparoskopska miomektomija je za razliku od klasične miomektomije  procedura koja je praćena manjim brojem postoperativnih komplikacija,  kraće je boravak u bolici i brži je oporavak.

POTENCIJALNI RIZICI

• Značajan gubitak krvi (veliki broj žena i pre same procedure ima  anemiju-malokrvnost, koja nastaje kao posledica obilnog menstrualnog  krvarenja);Formiranje ožiljka (na mestu rezova može doći do formiranja  ožiljaka).
• Žene koje su imale miomektomiju su tokom trudnoće ili  porođaja izložene povišenom riziku od nastanka različitih komplikacija.  Veoma retko može biti potrebno da zbog obilnog krvarenja ili zbog nekih  drugih abrnormalnosti koje lekar uoči tokom miomektomije lekar ukloni  celu matericu (izvede histerektomiju).

PRIPREMA

• Biće potrebno da 8 do 12 sati pre operacije ne jedete i ne pijete.  Potrebno je da ispoštujete sva uputstva koje Vam je lekar da pre  operacije. Potrebno je da obavestite lekara o svim lekovima, biljnim  preparatima i vitamnima koje uzimate. U konsultaciji sa lekarom može  biti potrebno da privremeno prekinete sa uzimanjem određenih lekova.
•  U zavisnosti od odluke lekara i/ili Vašeg izbora operacija se može  izvoditi u opštoj anesteziji (tokom operacije nećete biti svesni) ili u  spinalnoj anesteziji (tokom spinalne anestezije bićete svesni ali nećete  osećati bol u donjem delu tela).

OPORAVAK

• Nakon izvođenja laparoskopske miomektomije najčešće je potrebno da  provedete 1 dan u bolnici (po potrebi i više). U konsultaciji sa lekarom  možete uzeti neki lek protiv bolova. Za kompletan oporavak potrebno je 1  do 2 nedelje. Nakon miomektomije kod većine žena dolazi do otklanjanja  tegoba, kao što su obilno menstrualno krvarenje, bol ili pritisak u  maloj karlici.
• Nakon uklanjanja mioma povećava se šansa da  ostanete u drugom stanju i smanjuje se rizik od nastanka komplikacija  tokom trudnoće. Preporučuje se da sačekate bar 3 meseca pre što počnete  da pokušavate da planirate trudnoću.
• Žene koje su prethodno imale  miome imaju povišen rizik od ponovnog nastanka mioma. Žene koje su imale  samo jedan miom imaju manji rizik od ponovnog nastanka mioma u odnosu  na žene koje su imale više mioma. 


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!