Laparoskopska apendektomija (Laparoskopska operacija slepog creva)

ŠTA JE LAPAROSKOPSKA APENDEKTOMIJA?

Apendektomija je hirurško uklanjanje slepog creva (apendiksa). Slepo  crevo je crvoliki deo koji se nalazi na cekumu-početnom delu debelog  creva. Apendektomija se može vršiti klasičnim ili laparoskopskim  pristupom. Laparoskopsko uklanjanje slepog creva (apendektomija) je  operacija koja se izvodi uz pomoć laparoskopa (hirurškog instrumenta sa  video kamerom na kraju) i specijalnih hirurških instrumenata koji se  uvode u trbuh kroz male rezove na trbušnom zidu. Prednosti laparoskopske  hirurgije su brojne: pacijent ustaje nekoliko sati nakon operacije i  bolnicu napušta istog dana ili sutradan, manji je broj komplikacija i  oporavak je brži. Operacija traje 1-2 sata.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

Operativno uklanjanje slepog creva izvodi se kod upale slepog creva.

KAKO SE IZVODI?

  • Operacija se obavlja u opštoj anesteziji (nećete biti svesni tokom operacije).
  • Laparoskopsko uklanjanje slepog creva izvodi se kroz 3 od 4 reza  promera 0.5 do 1 cm (umesto klasičnog operativnog reza od 5-7cm), bez  presecanja struktura prednjeg trbušnog zida. Kroz ove otvore na trbuhu  uvodi se laparoskop i drugi hirurški instrumenti. Uz pomoć video kamere  unutrašnjost trbuha i organi u njemu se prikazuju na momitoru. Na osnovu  prikazane slike uz pomoć specijalnih instrumenata doktor uklanja slepo  crevo. Nakon toga se mali rezovi na trbuhu zašivaju i operacija je  završena.

POTENCIJALNI RIZICI

  • Rizik od nastanka komplikacija tokom otvorene operacije je nizak.  Zavisi od Vašeg zdravstvenog stanja i od razloga zbog kog se obavlja  operacija (da li je hitna ili elektivna). Ukoliko dođe do nastanka  komplikacija one se najčešće lako rešavaju.
  • Komplikacije mogu biti  krvarenje, stvaranje ugrušaka krvi (trombova), infekcija, povreda  okolnih struktura, upala pluća, pojava lokalizovane infekcije (apscesa), priraslica, kile itd…

PRIPREMA

  • Nemojte ništa jesti i piti 12 sati pre operacije. Dozvoljeno je da  popijete svoje lekove sa malom količinom vode na dan operacije.
  • Popijte tečnost za pražnjenje sadržaja creva (laksativ).
  • Morate prijaviti lekaru sve lekove koje uzimate u redovnoj terapiji. Može biti potrebno da po nalogu lekara kratkotrajno prekinete sa korišćenjem odredjenih lekova.

OPORAVAK

  • Istog dana ili dan nakon operacije možete napustiti bolnicu.  Nekoliko sati nakon operacije možete da ustajete i da počnete sa unosom  tečnosti i lake hrane. Prilagodite aktivnosti tome kako se osećate nakon  operacije. Kontrolni pregled se zakazuje najčešće za sedam dana, a po  potrebi i ranije.
  • Kompletan oporavak nakon ove operacije traje do 7  dana, za razliku od klasične operacije, gde taj period iznosi 4 do 6  nedelja. Možete imati bolove slabijeg intenziteta. Nakon malih rezova ne  ostaju ožiljci ili su oni minimalni.
zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
202.000,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!