Laparoskopska nefrektomija sa 3 bolnička dana

ŠTA JE LAPAROSKOPSKA NEFREKTOMIJA?

Nefrektomija je hirurška procedura koja podrazumeva uklanjanje  bubrega. Nefrektomija se može izvoditi u cilju lečenja zloćudnog tumora (karcinoma) bubrega ili u cilju uklanjanja oštećenog ili povređenog bubrega. U sklopu transplantacije bubrega nefrektomijom se uklanja bubreg donora (osobe koja daje bubreg) i transplantira se oboleloj   osobi. Laparoskopska nefrektomija je minimalno invazivna procedura koja   podrazumeva uklanjanje bubrega uz pomoć specijalnih hirurških instrumenata i endoskopskog instrumenta koji ima video kameru na svom   vrhu (laparoskop). Operacija traje 2 do 4 sata. Očekivan boravak u bolnici iznosi 1-2 dana (po potrebi i duže). Za kompletan oporavak   potrebno je 4 do 6 nedelja.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

 • Hirurg izvodi nefrektomiju u cilju uklanjanja obolelog bubrega ili u cilju uklanjanja zdravog bubrega za potrebe transplantacije.
 • Hirurg izvodi nefrektomiju u cilju lečenja zloćudnog tumora (karcinoma) bubrega ili u cilju uklanjanja oštećenog ili povređenog bubrega.
 • Zdrave osobe sa dobrom bubrežnom funkcijom, sa zdravim životnim navikama i bez rizika od pojave bolesti kao što su visok krvni pritisak ili šećerna bolest predstavljaju kandidate koji mogu biti odgovarajući davaoci bubrega.

KAKO SE IZVODI?

 • Nefrektomija je hirurška procedura koja se obavlja u opštoj anesteziji (tokom operacije nećete biti svesni). Ukoliko je reč o totalnoj (radikalnoj) nefrektomiji, hirurg uklanja ceo bubreg, a ukoliko  je reč o parcijalnoj nefrektomiji hirurg uklanja oboleli deo bubrega i ostavlja zdrav deo bubrega.
 • Laparoskopska nefrektomija je  minimalno invazivna procedura koja podrazumeva uklanjanje bubrega uz  pomoć  specijalnih hirurških instrumenata i endoskopskih instrumenata  koji  imaju video kameru na svom vrhu i koji se u trbuh uvode kroz male rezove. Nakon rezova će ostati minimalni ožiljci. 

POTENCIJALNI RIZICI

 • Kao i svaka operacija i nefrektomija nosi rizik od: krvarenja, infekcije, neželjenih rekacija na anesteziju, povećanog rizika od nastanka kile na mestu gde je rez.
 • Dugoročne potencijalne komplikacije mogu nastati kao posledica nedostatka jednog bubrega ili postojanja dva bubrega, ali jednog manje funkcionalnog nakon operacije. Iako ukupna bubrežna funkcija generalno opada, moguće je sasvim normalno živeti i sa jednim bubregom.
 • Kao posledica oslabljene bubrežne  funkcije mogu nastati sledeće bolesti: visok krvni pritisak (hipertenzija) i hronična bubrežna slabost.

PRIPREMA 

 • Dobićete detaljna uputstva od medicinskog tima Bel Medic-a koja je priprema za operaciju.
 • Ukoliko planirate da budete davalac bubrega biće potrebno da obavite niz testova i ispitivanja kako bi se utvrdilo da li ste odgovarajući kandidat.

OPORAVAK NAKON NEFREKTOMIJE

 • Očekuje se da nakon operacije imate bol u trbuhu koji može trajati 1 do 2 nedelje. U konsultaciji sa lekarom možete uzeti neki od lekova protiv bolova. Postoji mogućnost i da nakon operacije imate mučninu, proliv, zatvor (opstipaciju), gasove ili glavobolju.
 • Ubrzo nakon intervencije možete osećati umor i malaksalost. Do potpunog oporavka može biti potrebno 3 do 6 meseci.
 • Očekivano je da 4 do 6 nedelja budete odsutni sa posla, u zavisnosti od tipa posla kojim se bavite i od toga kako se osećate.
zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
(Cene su informativnog karaktera i podložne su promeni u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta)
420.000,00