Laparoskopska operacija 2 ili više mioma materice

Šta je laparoskopska operacija dva ili više mioma materice?

Laparoskopska ginekološka operacija spada u minimalno invazivne hiruške zahvate, a izvodi se uz pomoć laparoskopa – instrumenta u obliku duge tanke cevi sa kamerom i lampicom na vrhu. Na ovaj način mogu da se odstrane miomi koji se nalaze na materici, kao i ciste sa jajnika.

Miomi su benigni (dobroćudni) tumori koji se viećinom nalaze unutar tela materice, u samom zidu i sa spoljašnje strane materice. Pod miomom se podrazumeva benigna izraslina kod koje dominira mišićno tkivo. Ako se sastoji od isključivo vezivnog tkiva, onda govorimo o fibromu. Ukoliko preovlađuje vezivno tkivo, ali ima i mišićnog, onda se radi o fibroidu.

Indikacije/Zašto se radi laparoskopska operacija dva ili više mioma materice?

Laparoskopska ginekološka operacija uklanjanja jednog ili više mioma manjih dimenzija koji se nalaze sa spoljne strane zida matericu se radi u sledećim slučajevima:

 • Kada je miom uzrok preobilnog menstrualnog krvarenja ili krvarenja između ciklusa zbog kojih je pacijentkinja malokrvna
 • Kada miomi izazivaju bol i pritisak u predelu male karlice koji ne prolaze ni nakon uzimanja lekova
 • Kada miom otežava pražnjenje mokraćne bešike i tera na učestalo mokrenje
 • Kada miom otežava pražnjenje creva i dovodi do hroničnog zatvora
 • Kada prisustvo mioma otežava oplodnju ili dovodi do spontanih pobačaja. Tada se miom/miomi odstranjuju pre trudnoće.

Kako se izvodi laparoskopska operacija dva ili više mioma materice? 

Laparoskopska operacija su radi u opštoj anesteziji. Započinje pravljenjem reza dužine 1cm na trbuhu ispod pupka. Kroz taj otvor se provlači laparoskop. Da bi se organi i promene bolje videli, unutrašnjost male karlice se ispunjava ugljen-dioksidom. Lampica koja se nalazi na vrhu laparoskopa osvetljava organe na kojima treba da se izvrši operacija, a slika koju snima kamera se prati na monitoru. Laparoskopom se lociraju mesta na kojima se nalaze miomi koje treba odstraniti. Kroz još dva ili tri reza iste dužine se provlače instrumenti uz pomoć kojih hirurg odstranjuje miome. Uzorci tkiva se šalju na histopatološku analizu. Rezultati se dobijaju kroz nekoliko nedelja.

Rezovi se zašivaju hiruškim koncem. 

Prednosti laparoskopske u odnosu na otvorenu hirurgiju su: veličina reza (pa su ožiljci gotovo nevidljivi), nema stvaranja ožiljnog tkiva, minimalan je rizik od iskrvarenja i infekcije, bol nakon operacije je značajno manji, a period oporavka umesto 6 nedelja traje 7 dana. 

Potencijani rizici laparoskopske operacije dva ili više mioma

Komplikacije kod laparoskopskih operacija su izuzetno retke, ali ipak postoji rizik da dođe do:

 • krvarenja
 • infekcije
 • problema izazvanih anestezijom
 • stvaranja krvnih ugrušaka (tromboze)
 • oštećenja okolnih tkiva/organa.

Priprema za laparoskopsku operaciju dva ili više mioma materice

Prelaparoskopske operacije neophodno je:

 • da se pacijentkinja podvrgne kliničkom ginekološkom pregledu i ultrazvučnom ginekološkom pregledu
 • da se urade analize krvi i mokraće
 • rentgenski snimak pluća.

Pre dijagnostičke laparoskopije je neophodno da obavestite doktora o lekovima i suplementima koje uzimate. 

Nekoliko dana pre operacije bi tebalo da prestanete da uzimate lekove kao što su Aspirin, Plavix, Brufen ili Brilique. Ukoliko uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi (Farin, Sintrom, Sinkum, Pradaxa, Xarelto, Eliquis) neophodno je da kosultujete lekara koliko dana pre operacije morate da prestanete da ih uzimate.   

Lekove koje redovno uzimate možete da uzmete uz gutljaj vode.

Ukoliko sumnjate da ste trudni, obavezno to recite doktoru.

Nemojte ništa da jedete, pijete niti da pušite 8 sati pre zakazanog termina za laparoskopiju. 

Skinite sa sebe sav nakit i lak sa noktiju.

Oporavak posle laparoskopske operacije dva ili više mioma materice

Nakon uklanjanja mioma najčešće je potrebno da pacijentkinja provedete 1 dan u bolnici (po potrebi i više).  Za oporavak potrebno je 7 dana do 2 nedelje.

U konsultaciji sa lekarom  možete uzeti neki lek protiv bolova. Bol nestaje nakon nekoliko dana.

Posle uklanjanja mioma je normalno  krvarenje koje traje jednu do dve nedelje. Potpuni oporavak traje od 2 do 4 nedelje. Za to vreme ne bi trebalo da imate seksualne odnose. Najveći broj pacijentkinja možete ponovo da obavlja sve svoje uobičajene životne aktivnosti nekoliko nedelja nakon operacije. Međutim, nikako nemojte da dižete bilo šta teže od 5 kg najmanje 3 nedelje nakon operacije da ne bi došlo do nastanka kile (bruha, hernije) na mestu rezova.

Nakon uklanjanja mioma povećava se šansa da pacijentkinja ostane u drugom stanju i da se smanji rizik  od nastanka komplikacija tokom trudnoće. Preporučuje se da par sačeka bar 4 meseca pre što počne da pokušava da planira novu trudnoću.
Žene koje su prethodno imale miome imaju povišen rizik od ponovnog nastanka mioma. Žene koje su imale  samo jedan miom imaju manji rizik od ponovnog nastanka mioma u odnosu na žene koje su imale više mioma.

Ako se u periodu oporavka jave:

 • obilno krvarenje
 • visoka temperatura
 • jak bol ili nadutost u trbuhu
 • sekret neprijatnog mirisa

odmah se javite lekaru.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
252.000,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!