Lečenje pneumotoraksa VATS metodom

ŠTA JE SPONTANI PNEUMOTORAKS?

Spontani pneumotoraks je često patološko stanje koje se karakteriše  prisustvom vazduha u pleuralnom protoru koji dovodi do kolapsa pluća.  Nastaje spontano, bez povrede pluća. Najčešće je posledica emfizema  pluća. Nastaje kod mlađih osoba (u uzrastu od 20 do 40 godina), češće  muškog pola koji su do tada bili potpuno zdravi. U izvesnim slučajevima  ovo stanje može da bude vrlo ozbiljno. Lečenje nekomplikovanog spontanog  pneumotoraksa može biti konzervativno i hirurško.

ŠTA JE LEČENJE SPONTANOG PNEUMOTORAKSA VATS METODOM?

Savremeni stavovi odredili su novi standard u lečenju spontanog  pneumotoraksa, a to je primena VATS metode već kod prve epizode  spontanog pneumotoraksa. Video-asistirana torakoskopska (VATS) metoda  koristi se u lečenju spontanog pneumotoraksa i predstavlja minimalno  invazivnu proceduru kojom se problem čestih kolapsa pluća uspešno  rešava. Metoda podrazumeva resekciju vrha pluća, abraziju pleure i/ili  parcijalnu pleurektomiju. Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, traje  od 30 do 60 min, a iz bolnice se izlazi posle 3-4 dana. Ožiljci nakon  intervencije su minimalni i pacijenti su radno sposobni već posle mesec  dana. Komplikacije su izuzetno retke.

KAKO SE IZVODI?

• VATS metoda podrazumeva korišćenje specijalnog endoskopskog  instrumenta sa video kamericom na vrhu (torakoskopom) i korišćenje  različitih hirurških instrumenata malog dijametra koji se uvode u grudni  koš kroz male rezove u nivou međurebarnih prostora. Operacija se izvodi  u opštoj anestetiji (tokom operacije nećete biti svesni).
• VATS  metoda podrazumeva resekciju vrha pluća sa abrazijom okolne parijetalne  pleure i/ili pleurektomiju. Hirurg tokom operacije pristupa vrhu pluća u  kome se najčešće nalaze grozdaste emfizemske bule (plikovi), od kojih  je jedna pukla (rupturirala) i dovela do pneumotoraksa. Taj deo pluća se  resecira uz pomoć specijalnog instrumenta (staplera). Posle toga se  izvrši abrazija (struganje) parijetalnog lista plućne maramice, ili  pleurektomija (odstranjenje jednog dela plućne maramice), s ciljem da se  posle operacije stvore priraslice između pluća i parijetalnog lista  plućne maramice, čime je onemogućena ponovna pojava pneumotoraksa. Posle  operacije stavlja se jedan dren.

POTENCIJALNI RIZICI

Potencijalne komplikacije su moguće, ali izuzetno retke i obuhvataju  komplikacije usled uvođenja u opštu anesteziju, krvarenje i infekciju.  Očekivan efekat je zaustavljanje izlaska vazduha iz pluća (aerostaza),  reekspanzija pluća i obliteracija pleuralnog prostora.

PRIPREMA

Obavestite lekara o svim lekovima i biljnim preparatima koje redovno  koristite. Obavestite lekara ukoliko imate alergiju na lekove, hranu ili  jodno kontrastno sredstvo. Ukoliko uzimate lekove koji sprečavaju  zgrušavanje krvi ili nesteroidne antiinflamatorne lekove (lekove protiv  bolova) potrebno je da u konsultaciji sa lekarom privremeno prekinete  uzimanje ovih lekova. Ukoliko ste trudni (ili sumnjate da ste trudni)  obavestite medicinsko osoblje zato što rentgensko snimanje može da  ošteti plod. Medicinsko osoblje Bel Medic-a će Vam dati detaljne  instrukcije o pripremi pred ovu proceduru.

zakazite pregled
pisite nam
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!