Mamografija

Ginekologija

ŠTA JE MAMOGRAFIJA?

Mamografija je neinvazivna  dijagnostička metoda kojom se dobija slika  dojki uz pomoć rentgenskih  (x zraka). Aparat kojim se vrši ovo  ispitivanje zove se mamograf.  Snimanje traje oko 30 minuta.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

Postoje dve svrhe u koje se radi mamografski pregled:

 1. Skrining mamografija – mamografski pregled dojki  kod žena koje nemaju tegobe ili promene na  dojkama. Cilj ovog  mamografskog pregleda je da se otkrije zloćudni  tumor dojke u stadijumu kada ga ni pacijentkinja ni lekar ne mogu uočiti  ili napipati (palpatornim pregledom).

  Preporuke za obavljanje skrining mamografije:
  • Preporučuje  se da prvu mamografiju uradite između 40-te i 45-te  godine života.  Nakon toga se preporučuje da mamografiju radite svake  druge godine uz  redovne godišnje preglede hirurga i ultrazvučni pregled  dojki.
  • Ne  preporučuje se da mamografski pregled radite pre 40-te  godine života  (izuzev u posebnim slučajevima) zato što je zbog hormonske  aktivnosti  tkivo dojke veoma gusto, apsorpcija rendgenskih zraka  visoka, pa  mamogrami nisu od velike koristi. Zbog toga je kod mlađih  žena  ultrazvuk dojke prikladnije dijagnostičko sredstvo i od veće pomoći   nego mamografija.

 2. Dijagnostička mamografija – mamografski pregled  dojki kod žena koje imaju tegobe ili kod kojih  su palpatornim pregledom  dojki ili ultrazvučnom snimanjem uočene  određene promene.

KAKO SE IZVODI?

 • Radiološki  tehničar će Vas postaviti u položaj koji omogućava  snimanje svake  dojke posebno. Preporučuje se da tokom snimanja stojite  mirno i da se  ne pomerate. Radiološki tehničar će Vas u jednom trenutku  možda  zamoliti da kratkotrajno zadržite dah kako bi se dodatno smanjila   mogućnost da dođe do zamućenja snimka.
 • Po postavljanju dojke u   pravilan položaj (ovo može izazvati kratkotrajnu neprijatnost)   radiološki tehničar uključuje mamografski aparat koji snima dojku.   Mamografski aparat ima oblik pravougaone kutije koja sadrži cev u kojoj   se stvaraju x zraci. Za aparat je prikačena sprava koja pridržava I   pritiska dojku i postavlja je tako da se snimanje može uraditi iz više   preseka (više pravaca).

POTENCIJALNI RIZICI

 • Zračenje  (doza x zraka) kojom ste izloženi tokom mamografskog  pregleda ne  izlaže Vas riziku i ne dovodi do nastanka ozbiljnih  komplikacija.
 • Mamografija ne daje uvek tačne i pouzdane rerultate. Ovom metodom nije moguće otkriti sve tipove karcinoma dojke.
 • Kod  mlađih žena nekada je teško protumačiti nalaz mamografije. Ukoliko   lekar uoči promene u tkivu dojki može Vam predložiti dodatno   ispitivanje.

PRIPREMA

 • Potrebno  je da snimanje obavite 7-10 dana od prvog dana  menstruacije (ukoliko  niste u menopauzi). Ne preporučuje se da ovo  snimanje uradite tokom  menstrualnog krvarenja zato što su dojke u tom  periodu najosetljivije.
 • Na  dan pregleda nemojte stavljati  dezodorans ispod pazuha, parfem, talk,  losion, mleko za telo (utiču na  jasnost mamografske slike).
 • Ukoliko ste trudni ili sumnjate na trudnoću prijavite medicinskom osoblju (zato što snimanje može da ošteti plod).
 • Ponesite sa sobom svu prethodnu medicinsku dokumentaciju (ukoliko je imate).

NAKON MAMOGRAFIJE

Možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2018. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!