MSCT (skenerska) kolonografija kod dece

ŠTA JE MDCT (SKENERSKA) KOLONOGRAFIJA?

Multislajsna  skenerska kolonografija je neinvazivna dijagnostička metoda koja daje  detaljan i precizan prikaz unutrašnjosti debelog creva (kolona)  pravljenjem velikog broja slika iz više različitih preseka.  Koristi se u  ranom otkrivanuju raka debelog creva, a može biti i zamena za invazivnu  kolonoskopiju (samo uz dozvolu lekara). Ispitivanje traje 10-15 minuta.

INDIKACIJE - ZAŠTO SE RADI?

 • U  cilju ranog otkrivanja raka debelog creva (kod ljudi koji imaju  više  od 50 godina i nemaju povišen rizik za nastanak ovog raka).
  Umesto invazivne kolonoskopije kod ispitanika koji nisu motivisani (uz dozvolu lekara).
  Kod  ispitanika kod kojih postoji povišen rizik od izlaganja invazivnoj   kolonoskopiji (starije osobe i osobe sa srčanim oboljenjima) ili  opstrukcija (prekid) crevne pasaže.

KAKO SE IZVODI?

 • Tokom  pregleda ležaćete na krevetu za pregled (u položaju u kom će  Vam  kolena biti blizu grudnog koša). Kateter se postavlja u završni deo   debelog creva i ispunjava vazduhom ili ugljen dioksidom. Vazduh ili   ugljen dioksid olakšavaju stvaranje jasne slike debelog creva i mogu   stvarati osećaj pritiska u stomaku. Sto za pregled će se pomeriti ka   skenerskoj mašini, a mašina će se rotirati oko Vas i praviti slike iz   različitih uglova.
 • Na drugom delu pregleda lekar će Vas  zamoliti da  legnete na leđa, pa na trbuh. Ponekad je za snimanje  potrebno  korišćenje kontrastnog sredstva.

POTENCIJALNI RIZICI

 • Doza zračenja kojom ćete biti izloženi tokom ovog pregleda ne dovodi do ozbiljnih komplikacija.
 • Veoma retko dolazi do povrede zida debelog creva (perforacije) nakon ispunjavanja creva ugljen dioksidom ili vazduhom.


PRIPREMA

 • Kako  bi se adekvatno obavila skenerska kolonoskopija, debelo crevo  treba  biti oslobođeno sadržaja, što se može postići upotrebom lekova  koji  prazne creva i dijetom. Priprema počinje 24 sata pre pregleda.   Isplanirajte svoje obaveze, jer je neophodno da dan pre obavljanja   kolonoskopije budete blizu toaleta.
 • Dan pre procedure ne smete   jesti čvrstu hranu. Možete unositi bezalkoholne bistre napitke: bistre   supe, bistre voćne sokove, čaj, vodu. Izbegavajte crvene napitke. Noć   pre procedure nemojte ništa jesti i piti. Možete uzeti svoje lekove sa   malom količinom vode.
 • Kao lek za pripremu najčešće se koristi   Fortrans prašak i to na sledeći način: Rastvorite dve kesice Fortrans   praška u 2 litra vode i u 10h ujutru počnite da pijete. Ovu količinu   tečnosti bi trebalo da popijete u naredna 2-2,5 sata. Pražnjenje  debelog  creva počinje 1-2 sata nakon što ste popili Fortrans. U 18 h  rastvorite  još dve kesice Fortrans praška u 2 litra vode i pijte tokom  naredna  2-2,5 sata.

Prijavite lekaru sve lekove koje  uzimate u redovnoj terapiji, zato  što može postojati potreba da (u  konsultaciji sa lekrom) privremeno  prekinete uzimanje određenih lekova.

NAKON PREGLEDA

Nakon  pregleda možete se vratiti Vašim uobičajenim dnevnim  aktivnostima i  ishrani. Možete imati osećaj nadutosti koji će prestati  nakon nekoliko  sati.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
26.000,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!