Nameran prekid trudnoće do 10. nedelje – farmakološki

Šta je nameran prekid trudnoće do 10. nedelje – farmakološki?

Farmakološki nameran prekid trudnoće predstavlja proceduru tokom koje se primenom lekova (abortivne pilule) izaziva pobačaj. Ovo je neinvazivna, sigurna i bezbedna metoda uspešna u 90% slučajeva.

Indikacije/Zašto se radi nameran prekid trudnoće do 10. nedelje – farmakološki?

Farmakološki nameran prekid trudnoće se radi da bi se prekinula trudnoća pre 10. nedelje (ultrazvučno ustanovljene starosti trudnoće) na zahtev žene starije od 16 godina. 

Žene se odlučuju za farmakološki prekid trudnoće jer je bezbedan način da se prekine rana trudnoća, sa minimumom mogućih komplikacija po kasniju reproduktivnu sposobnost.

Kako se izvodi nameran prekid trudnoće do 10. nedelje – farmakološki

Pacijentkinja prvo uzima famakološko sredstvo u obliku pilule mifepriston. On deluje tako što blokira proizvodnju progesterona u organizmu žene bez koga trudnoća ne može da napreduje. Tako se zaustavlja razvoj ploda.

Nakon 48 časova, pacijentkinja uzima drugu pilulu koja sadrži mizoprostol koji izaziva grčeve i krvarenje. Na taj način dolazi do pražnjenja sadržaja materice koji izgleda kao spontani pobačaj. 

Potencijalni rizici namernog prekida trudnoće do 10. nedelje – farmakološkog

Postoji rizik da dođe do sledećih komplikacija:

  • obilno krvarenje (više od 8 uložaka za 24h)
  • grčevi 
  • bol 
  • mučnina i povrćanje
  • proliv
  • glavobolja i vrtoglavica
  • temperatura viša od 38 C.

Priprema za nameran prekid trudnoće do 10. nedelje – farmakološki

Pre farmakološkog prekida trudnoće uzima se detaljna istorija bolesti pacijentkinje, rade se ginekološki i ultrazvučni pregled.

Ako pacijentkinja uzima Aspirin ili Cardiopirin odnosno neki od lekova koji razređuju krv (Farin, Sintrom, Sinkum, Pradaxa, Xarelto, Eliquis), da bi se smanjio rizik od krvarenja, trebalo bi da prestane da ih uzima. 

Oporavak posle namernog prekida trudnoće do 10. nedelje – farmakološkog

Sat vremena nakon izbacivanja ploda, što se proverava ginekološkim i ultrazvučnim pregledom, pacijentkinja se otpušta iz bolnice.

Pacijentkinja može da se oseća umorno, da ima grčeve i slabo krvarenje naredna par dana. Za to vreme je potrebno da miruje, a onda može da se vrati uobičajenim dnevnim aktivnostima. Treba da izbegava naporne fizičke aktivnosti i vežbanje 7 dana od intervencije.

zakazite pregled
pisite nam
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!