Otomikroskopija

ŠTA JE OTOMIKROSKOPIJA?

Otomikroskopija je pregled kojim se ispituje spoljašnji ušni kanal i  bubna opna instrumentom koji se naziva otoskop. Otoskop se sastoje od  drške i glave.

INSPEKCIJA (POSMATRANJE) SPOLJAŠNJEG UVA

Pre uvođenja otoskopa u spoljašnji ušni kanal lekar posmatra  spoljašnje uho i traži znakove oboljenja (crvenilo, otok...) koji bi  mogli da objasne tegobe ispitanika (bol, svrab...).

PREGLED SPOLJAŠNJEG UŠNOG KANALA

Ispitivanje se se obavlja tako što lekar nežno povlači spoljašnji deo  uha prema gore i unazad čime ispravlja krivinu spoljašnjeg ušnog kanala  i olakšava posmatranje njegove unutrašnjosti i same bubne opne. Nakon  toga uvodi otoskop i posmatra izgled spoljašnjeg ušnog kanala i bubne  opne.

PREGLED BUBNE OPNE

• Normalna bubna opna je kružnog oblika i ružičasto-sivkaste boje. Od  tri male kosti u srednjem uhu (čekić, nakovanj, uzengija) koje  učestvuju u prenosu zvučnih vibracija deo jedne (drška čekića) se može  videti u gornjem delu bubne opne.
• Većina otoskopa ima mogućnost  ispuštanja vazduha u spoljašnji ušni kanal. Posmatranjem pokreta bubne  opne nakon ovog postupka na indirektni način dobija se informacija o  vrednosti pritiska u srednjem uvu. Ova tehnika se zove insuflacija.
•  Pritisci u srednjem i spoljašnjem uhu u normalnim uslovima su jednaki  čime se omogućava adekvatan prenos zvučnih vibracija ka unutrašnjem uhu.  Srednje uho je ispunjeno vazduhom koji tu ulazi preko kratkog kanala  koji se zove Eustahijeva tuba (kanal se proteže od grla do srednjeg  uha). U slučaju zapaljenja, prehlade, infekcije i drugih razloga ulazak  vazduha je onemogućen što narušava odnos u pritiscima između spoljašnjeg  i srednjeg uva i dovodi do nastanka bola.

zakazite pregled
pisite nam
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!