Skener (CT) grudnog koša

ŠTA JE MDCT GRUDNOG KOŠA?

Kompjuterizovana tomografija (MDCT) je skenerska dijagnostika koja  omogućava pravljenje serije snimaka kostiju, krvnih sudova i mekog tkiva  iz različitih uglova ili preseka uz pomoć x zraka. CT je brza,  bezbolna, neinvazivna i precizna metoda. CT je imidžing metoda koja  omogućava otkirvanje uzroka upornog kašlja, kratkog daha, bola u grudima  ili visoke temperature. CT grudnog koša je zlatni standard u  dijagnostici raka (karcinoma) pluća i omogućava rano otkrivanje raka  pluća.

ZAŠTO SE PRIMENJUJE / INDIKACIJE

• MDCT grudnog koša se koristi u cilju: otkrivanja abnormalnosti u  grudnom košu koje su nađene na rentgenskom snimku; otkrivanja uzroka  simptoma i znakova različitih bolesti organa u grudnom košu, kao što su:  kašalj, kratak dah, bol u grudima ili povišena telesna temperatura;  otkrivanja i evaluacije rasta tumora ili drugih struktura u grudnom  košu, planiranja zračne terapije; otkrivanja povrede nekog organa u  grudnom košu (srca, krvnih sudova, pluća, rebara i kičme), otkrivanja  abnormalnosti koje su nađene na fetalnom ultrazvuku.
• Uz pomoć  skenerskog snimanja grudnog koša prikazuju se različite bolesti pluća,  kao što su: upala pluća, tuberkuloza, bronhiektazije, cistična fibroza,  upala ili drugih bolesti plućne maramice, intersticijalne ili hronične  bolesti pluća ili kongenitalne abnormalnosti.
• MDCT grudnog koša može biti od velike pomoći u ranom otkrivanju raka pluća kod dugogodišnjih strastvenih pušača.

KAKO SE IZVODI?

• Mašina za skenersku dijagnostiku je velika mašina u obliku krofne  čija su oba kraja otvorena. Vi ćete ležati na krevetu koji se pomera ka  samoj mašini.
• Sto na kom ležite se pomera ka mašini i mašina se  nakon toga rotira oko Vas. Svaka rotacija mašine omogućava pravljenje  slike iz različitih uglova i prikaz različitih preseka tela. Svaka  rotacija mašine praćena je najčešće bukom.
• Zdravstveni radnik će  se nalaziti u odvojenoj prostoriji pored Vas, tako da će moči da Vas  čuje i vidi. Moći ćete da komunicirate sa zdravstvenim radnikom ukoliko  bude potrebno. Ukoliko je potrebno zdravstveni radnik će Vas zamoliti da  udahnete vazduh kako bi se omogućilo stvaranje jasne slike.

PRIPREMA

• Nije dozvoljeno da tokom snimanja nosite bilo koje metalne predmete, kaiš, nakit, naočare za vid ili protezu.
• Ne smete jesti i piti nekoliko sati pre skenerskog snimanja.
•  U zavisnosti od toga koji deo tela se slika CT skenerom, zavisi i način  davanja kontrastnog sredstva (ukoliko postoji potreba). Kontrastno  sredstvo se može piti, ukoliko se planira snimanje jednjaka ili želuca.  Ukus kontrastnog sredstva može biti neprijatan; Ukoliko se planira  snimanje organa kao što su žučna kesica, jetra, različiti krvni sudovi  ili organi mokraćnog sistema može biti potrebno davanje kontrastnog  sredstva u venu (intravenski) što može izazvati osećaj topline koji se  širi po telu ili metalni ukus u ustima; Ukoliko je potrebno snimanje  čmara (rektuma) kontrastno sredstvo se nakon čišćenja creva stavlja  direktno u rektum.
• Kod obavljanja CT skenerskog snimanja kod dece  najčešće je potrebno davanje lekova za smirenje (sedativa) kako bi dete  tokom snimanja bilo mirno. Pokreti deteta mogu dovesti do stvaranja  mutnih slika, zbog čega rezultati ispitivanja mogu biti netačni.

NAKON SNIMANJA

• Odmah nakon ispitivanja možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.
•  Ukoliko ste dobili kontrastno sredstvo veoma je važno da nakon snimanja  pijete dosta tečnosti kako bi se kontrastno sredstvo što pre izlučilo  iz organizma.

zakazite pregled
pisite nam
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!