Ultrazvuk bubrega i mokraćovoda kod dece

Dečja nefrologija

ŠTA JE ULTRAZVUK BUBREGA I MOKRAĆOVODA?

Ultrazvučni pregled bubrega i mokraćovoda je neinvazivna  dijagnostička procedura koja uz pomoć ultrazvučnih talasa daje podatke o  veličini, obliku i položaju bubrega i mokraćovoda. Pregled traje oko 30  minuta.

INDIKACIJE - ZAŠTO SE RADI?

  • U cilju procene veličine, oblika i položaja bubrega i mokraćovoda (uretera, mokraćne bešike…).
  • U cilju otkrivanja kamena (kalkulusa) u bubregu, cista, tumora  (benignih i malignih), infekcija bubrega (lokalizovanih-apscesa ili  infekcija u prostoru oko bubrega).
  • U cilju otkrivanja mesta i uzroka prekida protoka mokraće (opstrukcije).
  • Procena protoka krvi kroz arterije i vene bubrega (uz pomoć doppler efekta).
  • Pomoćno dijagnostičko sredstvo prilikom biopsije bubrega.

KAKO SE IZVODI?

Dete tokom pregleda treba da leži na krevetu, nakon čega lekar  stavlja poseban gel na površinu ultrazvučne sonde. Sonda je mali  plastični uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase i postavlja se na  deo tela deteta koji lekar želi da pregleda. Gel ima ulogu da poboljša  provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i  sonde.

POTENCIJALNI RIZICI

Ultrazvučni pregled bubrega i mokraćovoda je potpuno neškodljiva, efikasna i bezbolna metoda koja ne nosi nikakav rizik.

PRIPREMA

  • Dete ne treba da jede 4 sata pre pregleda. Obrok koji će dete imati  pred snimanje treba da bude lagan npr. parče dvopeka i šolja čaja.
  • Potrebno je da 1,5 sat pre pregleda dete popije oko 1-3 čaše tečnosti (vode) u roku od pola sata i da nakon toga ne mokri.
  • Poželjno je da dva do tri dana pre pregleda dete ne uzima hranu koja  nadima (pasulj, kupus, grašak, boraniju…) I ne pije gazirane sokove.

NAKON ULTRAZVUKA BUBREGA I MOKRAĆOVODA

Nakon pregleda dete se može vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!