Vakcinacija protiv gripa u ordinaciji sa pregledom doktora

VAKCINACIJA PROTIV GRIPA

Bel Medic ima vakcinu pripremljenu u skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije i štiti od 4 soja virusa ( Vaxigrip Tetra) , od kojih će jedan  najverovatnije biti uzročnik gripa. 

Ako je osoba zaražena gripom udaljena od nas 1,85 metara, moći će da nam prenese bolest. Zato treba  da smo bar dva metra dalje od nje. Ali to nije dovoljno da bismo bili zaštićeni.

Grip je akutna infekcija koju izazivaju različiti sojevi virusa gripa i javlja se svake zime.  

Grip je ozbiljna bolest i od komplikacija ove virusne infekcije u svetu godišnje  umre između 300.000 i 500.000 ljudi. Pod posebnim rizikom su trudnice, mala deca, starije osobe lošijeg zdravstvenog stanja i hronični bolesnici. Kod njih postoji opasnost od teške forme infekcije, komplika pa čak i smrtnog ishoda.

Ko treba da se vakciniše protiv gripa?

  1. Osobame starije od 65 godina
  2. Odrasli i deca sa hroničnim srčanim(urođene srčane mane, srčana slabost, angina pectoris, miokardiopatija) i plućnim bolestima (cistična fibroza, hronična obstruktivna bolest pluća, astma)
  3. Odrasli  i deca obolela od šećerne bolesti i bubrežnih bolesti
  4. Osobe na radnim mestima sa povećanim rizikom (prosvetni radnici, zdravstveni radnici, bankarski i poštanski šalterski službenici, poslovni ljudi a posebno oni koji često putuju)
  5. Osobe koje žive u internatima i kolektivnom smeštaju

Kako se grip prenosi?

Kapljičnim putem, što znači da inficirana osoba govorom, kašljanjem i kijanjem izbacije kapljice tečnosti u kojima su virusi. Osobe  u njihovoj blizini udišu te kapljice zajedno sa virusima. Kapljice dospevaju i na ruke, lice, odeću i ostale stvari koje oni koriste, što je takođe način širenja zaraze.

Kako da razlikujemo grip od prehlade?

Prehlada je blaga bolest disajnih puteva koja traje najviše nekoliko dana, dok grip traje najmanje 7 dana, a često i duže. Kod zdravih osoba bez pridruženih hroničnih bolesti, grip uglavnom traje 3-4 dana i ima blage simptome, ali može biti i izuzetno teška bolest praćena brojnim komplikacijama poput zapaljenja pluća i  drugih.

Koji su simptomi gripa?

Najčešće su to nagli porast temperature, kašalj, bol u grlu, bolovi u kostima i mišićima, glavobolja, groznica i slabost.

Kako nas štiti vakcina protiv gripa?

Ona stvara imunitet protiv infekcija tako što se u organizam injekcijom unose veoma male količine oslabljenih ili umrtvljenih oblika  virusa. Uneti virus podsiče imuni sistem da stvara antitela. Za to je organizmu potrebno dve do tri nedelje, tako da nas vakcina  štiti tri nedelje nakon što smo je primili. A štiti nas tako što antitela prepoznaju virus gripa i efikasno ga uništavaju.

Kada je najbolje da se vakcinišemo?

Najbolje vreme za vakcinaciju su novembar ili prva polovina decembra. Vakcina se prima  samo jednom u sezoni izuzev kod dece mlađe od 9 godina koja primaju dve  doze vakcine.

Može li vakcina ipak da nam naškodi?

Komplikacije izazvane vakcinom su jako retke, a i kada do njih dođe,  one su blage i prolazne. Mogu se pojaviti crvenilo, bol, otok i toplina na mestu  davanja, blago povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišičima,  kašalj, promuklost. Veoma retko mogu nastati neurološke komplikacije.

Koliko je vakcina efikasna?

Nijedan lek ne garantuje efikasnost 100%, pa ni vakcina protiv gripa. Rezultati pokazuju da je vakcina protiv gripa efikasna u 50-70%, zavisno od soja virusa i starosti osobe. Dakle, i osobe koje se vakcinišu mogu da obole od gripa, ali onda je simptomatologija manje izražena tj forma gripa je blaža.
Ako se većina članova društvene zajednice vakciniše, bolest ne može da se širi, pa je tako zaštita svih građana bolja. Tako su posredno zaštićene čak i osobe koje ne mogu da se vakcinišu.


Veoma je važno održavanje higijene. Perite ruke redovno i temeljno, bacajte upotrebljene papirne maramice, provetravajte prostorije i  izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju grip.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!