Vakcinacija

Opšta medicina

U Bel Medicu se u svako doba možete vakcinisati u okviru priprema za  putovanja u endemska područja, a svake jeseni se možete vakcinisati  protiv sezonskog gripa.

VAKCINACIJA DECE

Vakcinacija dece obavlja se u skladu sa kalendarom vakcinacije u  Srbiji, ili kalendarima vakcinacije drugih zemalja za decu iz  inostranstva.

VAKCINACIJA PROTIV GRIPA

Bel Medic ima vakcinu pripremljenu u skladu sa preporukom Svetske  zdravstvene organizacije i štiti od 3 soja virusa, od kojih će jedan  najverovatnije biti uzročnik gripa. Ako je osoba zaražena gripom  udaljena od nas 1,85 metara, moći će da nam prenese bolest. Zato treba  da smo bar dva metra dalje od nje. Ali to nije dovoljno da bismo bili  zaštićeni.
Koga najviše ugrožava grip?
Grip je akutna infekcija  koju izazivaju različiti sojevi virusa gripa i javlja se svake zime.  Neki smatraju da je grip samo neprijatnost, a nije tako. Grip je  ozbiljna bolest i od komplikacija ove virusne infekcije u svetu godišnje  umre između 300.000 i 500.000 ljudi. Pod posebnim rizikom su trudnice,  mala deca, starije osobe lošijeg zdravstvenog stanja i hronični  bolesnici. Kod njih postoji opasnost od teških infekcija, pa čak i  smrti.

Ko treba da se vakciniše protiv gripa?

  • Osobe sa hroničnim bolestima (hronična opstruktivna bolest pluća  (HOBP ), astma, šećerna bolest, hroničmna srčana i bubrežna oboljenja,  oboljenja jetre i dr.)
  • Osobe starije od 65 godina
  • Osobe koje žive sa ili neguju bolesnike sa visokim rizikom od teških komplikacija gripa
  • Osobe koje profesionalno dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi (  nastavnici, zdravstveni radnici, poštanski i bankarski službenici,  prodavci....)

Kako se grip prenosi?

Kapljičnim putem, što znači da inficirana osoba govorom, kašljanjem i  kijanjem u okolinu izbacije kapljice tečnosti u kojima su virusi. Osobe  u njihovoj blizini udišu te kapljice zajedno sa virusima. Kapljice  dospevaju i na ruke, lice, odeću i ostale stvari koje oni koriste, što  je takođe način širenja zaraze.

Kako da razlikujemo grip od prehlade?

Prehlada je blaga bolest disajnih puteva koja traje najviše nekoliko  dana, dok grip traje najmanje 7 dana, a često i duže. Kod zdravih osoba  grip uglavnom traje 3-4 dana i ima blage simptome, ali može biti i  izuzetno teška bolest praćena brojnim komplikacijama poput upale pluća i  drugih.

Koji su simptomi gripa?

Najčešće su to nagli porast temeperature, kašalj, bol u grlu, bolovi u mišićima, glavobolja, groznica i slabost.

Kako nas štiti vakcina protiv gripa?

Ona stvara imunitet protiv infekcija tako što se u organizam  injekcijom unose veoma male količine oslabljenih ili umrtvljenih oblika  virusa. Uneti virus podsiče imuni sistem da stvara antitela. Za to je  organizmu potrebno dve do tri nedelje, tako da vakcina počinje da nas  štiti tri nedelje nakon što smo je primili. A štiti nas tako što  antitela prepoznaju viruse i efikasno ih uništavaju.

Kada je najbolje da se vakcinišemo?

Najbolje vreme za vakcinaciju su oktobar i novembar. Vakcina se prima  samo jednom u sezoni izuzev kod dece mlađe od 3 godine koja primaju dve  doze vakcine.

Može li vakcina ipak da nam naškodi?

Komplikacije izazvane vakcinom su jako retke, a i kada do njih dođe,  one su blage i prolazne. Mogu se pojaviti crvenilo, bol i otok na mestu  davanja, blago povišena temperatura, glavobolja, bolovi u mišičima,  kašalj, promuklost. Veoma retko mogu nastati neurološke komplikacije.

Koliko je vakcina efikasna?

Nijedan lek ne garantuje efikasnost 100%, pa ni vakcina protiv gripa. Rezultati pokazuju da je vakcina protiv gripa efikasna u 50-70%, zavisno od soja virusa i starosti osobe. Dakle, i osobe koje se vakcinišu mogu da obole od gripa, ali onda je to znatno blaži i lakši oblik bolesti.
Ako se većina članova društvene zajednice vakciniše, bolest ne može da se širi, pa je tako zaštita svih građana bolja. Tako su posredno zaštićene čak i osobe koje ne mogu da se vakcinišu.


Veoma je važno održavanje higijene. Perite ruke redovno i temeljno, bacajte upotrebljene papirne maramice, provetravajte prostorije i  izbegavajte kontakt sa osobama koje imaju grip.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2019. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!