Kako je COVID-19 doprineo ranom otkrivanju karcinoma pluća

19.04.2021.

Autor: Dr Vukoica Karličić, pneumoftiziolog – interventni pulmolog

Od početka pandemije korona virusa, svedoci smo da pacijenti neretko imaju negativan antigenski, pa i PCR test na korona virus, a da skener pokaže da imaju takozvana korona pluća.

Ne postoji test koji sa apsolutnom tačnošću otkriva bilo koju bolest, pa je to slučaj i sa COVID 19 infekcijom. Zato je važno da se proceni težina simptoma koje bolesnik ima. Na skeneru grudnog koša mogu da se vide zapaljenske promene na oba plućna krila čak i kod bolesnika sa lakom kliničkom slikom kod kojih nema povišenih faktora zapaljenja u laboratorijskim analizama. Ovo je razlog zbog koga se multislajsni niskodozni skener smatra najpouzdanijim testom za COVID infekciju.

Zašto je skener bolje dijagnostičko sredstvo od rendgena?

Skener grudnog koša je suverena metoda za otkrivanje upale pluća i odvajanje virusnih od upala pluća izazvanih drugim uzročnicima. U početnoj fazi bolesti to su nežne magličaste periferne promene koje se mogu povući sa ili bez terapije. Ukoliko dolazi do napredovanja bolesti, ove promene se slivaju zahvatajući sve više površine pluća i dobijaju grublju strukturu, čineći potpuno nevidljivim strukture pluća.

Kada se radi samo rendgen (RTG) pluća, nema se jasan uvid u postojanje upale pluća od početka bolesti. Relativno propuštanje vremena za pravovremenu dijagnostiku upale pluća stvara privid brzine razvoja upale pluća.

Zakažite pregled pozivom na 060 40 60 014
Ili nam pišite u DM na FB i IG


Potpuni oporavak pluća nakon COVID 19 je moguć

U zavisnosti od težine upale, plućima koje je zahvatio COVID-19 potrebno je od 2-3 nedelje do 3-6 meseci da se oporave.

Na sreću, čak i pluća pacijenata kojima je bila neophodna mehanička potpora zbog veoma teških formi upale pluća, skoro su se u potpunosti oporavila.

Nakon dobre procene stanja pluća posle završetka lečenja Covid-19, potrebno je preduzeti postupke rehabilitacije kroz pulmološku rehabilitacionu podršku, preko postepene fizičke rehabilitacije i vraćanja bolesnika u stanje pre virusne upale pluća.

Zahvaljujući skeneru pluća zbog korone, otkriveni su mnogi asimptomatski karcinomi pluća

Poznato je da je skener grudnog koša jedina dijagnostika koja karcinom pluća može otkriti u ranoj fazi bolesti, ako se radi preventivno kod pacijenata sa visokim rizikom za ovu bolest. Kod bolesnika sa COVID 19 infekcijom, ciljni organ su pluća, zbog čega se često radi skener grudnog koša. To je omogućilo da se kod dosta bolesnika otkrije asimptomatski karcinom pluća u ranoj fazi, čime su dobili šansu za izlečenje

Ako bolesnik ima isključivo tegobe zbog COVID infekcije, a skener se radi zbog virusne pneumonije, tada se karcinom pluća otkriva u ranoj fazi bolesti. Kod bolesnika kod kojih su tegobe posledica karcinoma pluća, sa ili bez virusne infekcije, na skeneru se češće otkrivaju karcinomi pluća sa lokalno uznapredovalim ili metastatskim karcinomom pluća.

Bel Medic ima program za rano otkrivanje raka pluća

Rak pluća je podmukla bolest koja u početku ne daje tegobe, a u 90% slučajeva obolevaju pušači. 

U Bel Medicu je započet program ranog otkrivanja raka pluća novim multislajsnim niskodoznim skenerom grudnog koša koji za 80% manje zrači od prethodnih modela i daje jasnu 3D sliku. Svi pušači stariji od 40 godina, sa više od 20 godina pušačkog staža, mogu započeti snimanje pluća po ovom programu na svakih 5 godina, što će sa velikom sigurnošću omogućiti rano otkrivanje raka pluća i mnogo uspešnije lečenje. U Bel Medicu možete u jednom danu da uradite svu neophodnu dijagnostiku bolesti pluća i disajnih puteva i dobijete pouzdanu dijagnozu i preporuku za način lečenja.

Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!