Održan workshop “Izokinetika u prevenciji i rehabilitaciji povreda” u Opštoj bolnici Bel Medic

28.10.2019.

Na radionici održanoj u subotu 19. oktobra 2019. godine i namenjenoj informisanju stručne javnosti, govorilo se o primeni izokinetike u prevenciji i rehabilitaciji povreda zglobova i kičme, kao i o tome koliko je ova metoda i moderna tehnologija donela napredak u savremenoj medicini.

Izokinetička metoda razvijana je sedamdesetih godina za potrebe astronauta, pilota i profesionalnih sportista, ali danas je dostupna i primenjuje se u preventivne svrhe, kao i u dijagnostici i rehabilitaciji povreda zglobova kod svih ljudi koji su svakodnevno fizički aktivniji ili imaju određeni koštano-mišno- zglobni problem.

Dr Slobodan Kuvalja, anesteziolog, je govorio na temu korišćenja izokinetike u dijagnostici i rehabilitaciji, dr sci. med. Robert Saftić, neurohirurg, na temu mogućnosti izokinetičke rehabilitacije kako bi se izbegla ili odložila operacija zgloba ili kičme. O ulozi izokinetike u regenerativnoj medicini govorio je dr. sci. med. Branko Barać, internista. Rana iskustva o primeni izokinetike u Bel Medic-ovom Centru za regenerativnu medicinu podelili su sa nama fizijatri, dr Dragan Milović i dr Jelena Petrović Atanacković.

Pored specijalista fizijatara, ortopeda i neurologa, gosti radionice bili su i Dejan Tomašević, Generalni sekretar Košarkaškog Saveza Srbije i Dragan Marković, Generalni direktor "Triglava" i član Upravnog odbora Košarkaškog Saveza Srbije. Izokinetička rehabilitacija je od izuzetnog značaja posebno za profesionalne sportiste, jer omogućava brzu i uspešnu rehabilitaciju nakon sportske povrede i smanjuje mogućnost ponovne povrde.

Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!