U Bel Medicu održan Workshop “Diodni laser u ginekološkoj endoskopiji”

21.09.2018.
U Bel Medicu održan Workshop “Diodni laser u ginekološkoj endoskopiji”

Internacionalni Workshop pod nazivom “Diodni laser u ginekološkoj endoskopiji”, u kojem su učešće uzeli lekari iz Srbije, Nemačke, Rusije, Austrije i Bugarske, održan je danas u Opštoj bolnici Bel Medic. Radionica  je organizovana sa praktičnom primenom lasera: tri ginekološke laparoskopske operacije i tri histeroskopije prenošene su uživo iz operacione sale Opšte bolnice Bel Medic, a između operacija organizovana su predavanja.

Operator na ovom skupu bio je dr Luka Anđelić, a predavači su bili dr Vera Kovačević, dr Georgi Stamenov i dr Dimitar Cvetkov iz Nadezhda bolnice u Sofiji, kao i dr Ninoslav Ribić iz “011Medical Group”, koji je zastupnik kompanije “Biolitec” u Srbiji. Cilj skupa bila je prezentacija nove tehnike lasera u ginekološkim endoskopskim operacijama, kao i to da se lekarima iz zemlje i inostranstva prikažu prednosti ove energije u odnosu na uobičajenu koja se koristi u ovim vrstama operacija.

Dr Luka Anđelić je tokom četiri ginekološke laparoskopske operacije demonstrirao primenu laserske energije u operaciji endometrijalnih cisti  jajnika i mioma materice, kao i tokom tri histeroskopske intervencije  endometrijalnih polipa i polipa cervikalnog kanala. Pri uklanjanju endometrioma jajnika uz korišćenje laserske energije znatno je manje oštećenje okolnog zdravog tkiva jajnika, što kasnije obezbeđuje očuvanje rezerve jajnika, a samim tim i reproduktivnu sposobnost pacijentkinje i povećava šansu za ostvarivanje potomstva u kraćem periodu nakon operacije.

Upotreba lasera u Srbiji već je standard u vaskularnoj i proktološkoj hirurgiji završnog dela debelog creva, dok je u ginekološkoj endoskopiji još uvek novina. Diodni laser, uz korišćenje vlakna od stakla, omogućava izvođenje mnogih endoskopskih i otvorenih hirurških procedura.

Ova vrsta minimalno invazivne hirurgije već se radi u Opštoj bolnici Bel Medic, a izvodi je dr Luka Anđelić dugogodišnji konsultant ove ustanove. Upotreba lasera u velikoj meri omogućava kvalitetnu operaciju i očuvanje rezerve jajnika, što je razlikuje od klasične upotrebe različitih energija monopolarne i bipolarne struje u laparoskopskim ginekološkim operacijama.

Za pacijentkinje je očuvanje ovarijalne rezerve izuzetno značajno, a brojni naučni radovi ukazuju da je gubitak Antimilerovog hormona AMH i folikula jajnika mnogo manji nego kada se sečenje i zaustavljanje krvarenja radi bipolarnom strujom u laparoskopskim operacijama.

“011 Medical group”, pored dvodecenijskog rada u distribuciji, već deset godina organizuje obuke za lekare i medicinske sestre u inostranstvu, a sve češće i u Srbiji uz učešće stranih lekara, što je veliko priznanje našim lekarima.

Studije dr Luke Anđelića i dr Vere Kovačević, instruktora za upotrebu diodnog lasera u ginekologiji, biće do kraja godine prezentovane na evropskom kongresu ESGE (Evropsko udruženje za ginekološku endoskopiju) u Beču od 7. do 10. oktobra, kao i na svetskom kongresu FIGO (Svetska federacija za ginekološku onkologiju) u Rio de Žaneiru, Brazil.

Copyright by Bel Medic 2019. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!