Zašto je važno da uradite kompletan pregled pluća kad ozdravite od COVID-19

13.01.2021.

Dr Vukoica Karličić

Osobe koje su preležale covid 19 vrlo često i kad ozdrave osećaju zamor i/ili nedostatak vazduha čak i pri najmanjem fizičkom naporu kao što su šetnja ili rad po kući. Ukoliko se neko bavi sportom, profesionalno ili rekreativno, treba biti posebno obazriv i nikako se ne forsirati.

Pre bilo kakve fizičke aktivnosti, od šetnje do treninga, treba uraditi komplet analiza koje će pokazati da li je virus Corona oštetio pluća i u kojoj meri. Ove analize mogu se raditi odmah po ozdravljenju. Više o tome pogledajte ovde.

Name, virus Corona najpre napada pluća, ali se vrlo često događa da upala pluća bude blaga i prođe neprimećeno. Uprkos tome, ona i posle bolesti može da dovede do zamaranja, osećaja slabosti i nedostatka vazduha.

Kada se utvrdi da li je uzrok ovih simptoma preležana upala pluća, lekar procenjuje da li je potrebna terapija lekovima ili su dovoljni mirovanje i adekvatna suplementacija.

Važno je znati da isti simptomi koji mogu ukazivati na oštećenja pluća mogu da ukażu i na miokarditis, koji je relativno česta posledica infekcije Sars CoV 2 virusom.

Stoga je neophodno je uraditi i komplet pregleda pluća i srca kako bi se sa sigurnišcu znalo da li je uzrok problema oštećenje pluća, srca ili i jednog i drugog organa, i to obavezno pre povratka fizičkim aktivnostima, sportu i rekreaciji. Ove analize rade se mesec dana nakon preležane infekcije virusom SARS-CoV-2.

Adekvatna postcovid dijagnostika može da izleči i spreči dalja oštećenja organa pravilnom terapijom i pravilnim načinom života.

Više o postcovid paketima analiza koje mozete uraditi u Bel Medicu pogledajte ovde

Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!