Antiejdžing tretmani: Kada se savetuje i o čemu treba voditi računa

Dr Jovana Pelemiš, dermatovenerolog, piše za Blic portal

Svi tretmani dostupni na tržištu, u vidu injektovanja hijaluronskih filera i botulinumskog toksina, do nekih drugih procedura kao sto su hemijski pilinzi, mezoterapija, PRP, biorevitalizacija i slično, apsolutno su bezbedni za pacijente, pod uslovom da ih izvodi stručno lice, odnosno lekar. Trebalo bi izbegavati loše materijale i neproverena mesta, kao i osobe needukovane za izvođenje pomenutih procedura.


Ko je kandidat za hijaluronske filere, ko za toksin botulina i kako ove supstance mogu da nam pomognu?

Svi počinjemo postupno stariti već od 25. godine života i upravo je tada, u vrlo malim količinama, dodavanje hijalurona najbolja prevencija nastanka bora. Dermalni fileri koriste se za popunjavanje bora i voluminizaciju. Takođe, sa filerima se može vratiti veći nedostatak volumena na nekom delu lica, licu vratiti simetrične konture i harmonizovati prirodan i negovan izgled.

Botulinum toksin se može početi primenjivati kod pojave prvih znakova starenja, tj. čak i pre 30. godine života. Tada se ostvaruje preventivni učinak i tako što se, uz sprečavanje produbljenja već postojećih bora, prevenira se nastanak novih. Najčešće se primenjuje za uklanjanje horizontalnih bora na čelu, vertikalnih bora na čelu (tzv. bore mrštilice) i sitnih bora sa spoljašnje strane očiju (tzv. bore smejalice). Procedura traje kratko i odmah nakon završenog tretmana možete se vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Botulinum toksin počinje delovati 4-7 dana nakon tretmana i obično deluje do 6 meseci.

Izuzetno je opasno raditi takve vrste intervencija kod nestručnih lica, posledice mogu da budu kako estetske prirode, ali ono što je opasnije mogu da ugroze zdravstveno stanje pacijenta. Iako često možete da čujete za izraz “izbotoksirana”, najmanje je botulinumski toksin za to zaslužan. Najčešći uzrok takvog izgleda je prečesta i neadekvatna upotreba hijaluronskih filera.


Da li ubrizgavanje hijalurona, botoksa i druge estetske intervencije baš uvek moraju da izazovu očiglednu promenu ili to može da bude i nešto diskretnije?

Ukoliko se hijaluronski fileri i botulinumski toksin koriste na adekvatan način prilikom injektovanja, apsolutno je bespotrebna očigledna promena, jer su to procedure koje treba da daju prirodan i suptilan efekat.


Akne - problem koji pogađaja tinejdžere

Jedna od specijalnosti doktorke Jovane Pelemiš, koju možete pronaći u Acibadem Bel Medic klinici jesu i akne, što je problem koji posebno pogađaju tinejdžere. Kako kaže, ukoliko su samo u formi komedona, akne mogu da budu prolazna faza u životu. Međutim, ona naglašava da ako se ne leče na vreme, mogu početi da predstavljaju ozbiljan zdravstveni i emotivni problem u tinejdžerskom dobu, ali i kod odraslih.

Naravno, postoje i stvari koje mogu da izazovu ili pogoršaju probleme sa aknama. U najvećem broju slučajeva akne su genetski uslovljene, ali svakako postoje i određeni okidači koji dokazano pogoršavaju simptome: ishrana, mleko i mlečni proizvodi, pušenje, šminka i komedogeni preparati za negu kože. Mnoge osobe koje imaju akne neretko će same prvo da pokušaju da preduzmu sve što mogu kako bi se rešili ovog problema. Međutim, najsigurniji put ka lečenju akni, jeste pregled dermatologa Jednostavno, u moru prepata koji nam se nude putem medija i društvenih mreža, teško je da razlikujemo zaista efikasne proizvode od onih koji su samo (skupa) šarena laža. Upravo iz tog razloga je potrebno posetiti dermatologa, da ne bi biste dolazili u zabludu da pojedini preparati mogu da reše objektivan problem.

Ukoliko se prilikom pregleda utvrdi da su akne uzrokovane nekim drugim zdravstvenim problemom, potreban je konsultativni pregled lekara druge specijalnosti, a ukoliko je u pitanju samo dermatološki problem, svakako se uključuje sva adekvatna terapija, opšta ili lokalna terapija, a nekada i kombinacija obe.


Hemijski pilinzi - nega problematične kože

Naravno da hemijski pilinzi mogu da pomognu problematičnoj koži, ali tek nakon lečenja problema sa aknama. Sami hemijski pilinzi nisu adekvatna zamena dermatološkoj terapiji. Uz preporuku lekara, gotovo svako se može podvrgnuti hemijskom pilingu. Kandidat je svaka osoba koja želi poboljšati teksturu i vlažnost svoje kože, postići mladenački izgled, poboljšati izgled kože nakon terapije akni i ožiljaka od akni, ukloniti bore ili poboljšati poremećaje pigmentacije. Gotovo svako se može podvrgnuti hemijskom pilingu, uz preporuku lekara.

Pilinge koje koristimo u Acibadem Bel Medic zdravstvenom sistemu, ispunjavaju sve fiziološke karakteristike kože. To omogućava jednako prodiranje hemijskog pilinga prema dubljim slojevima kože tako da je njegov učinak maksimalan u svim željenim slojevima tretirane regije.


Svakodnevne kozmetičke procedure koje mogu da naprave problem

Sada je već dosta poznato koliko je štetna upotreba solarijuma, usled izrazito štetnog UV zračenja, na prvom mestu zbog potencijalnih prekanceroznih i kanceroznih lezija na koži, kao i zbog lošeg estetskog efekta na samoj koži, u vidu prebrzog starenja kože i foto-oštećenja iste.  Što se tiče procedura kao što su manikir i pedikir, svakako se savetuju proverena mesta i edukovano osoblje koje ih izvodi, kao i adekvatna zaštita kože prilikom izlaganja kože ruku i nogu UV lampama.

Poslednji blog postovi

ANEMIJA: Kako se nositi sa umorom i nedostatkom energije?
10.04.2024.

ANEMIJA: Kako se nositi sa umorom i nedostatkom energije?

Za naš novi blog, dr Marija Pantelić, internista-hematolog Opšte bolnice Acibadem Bel Medic, detaljno obja&scaro...
Kako razlikovati prehladu od alergije?
02.04.2024.

Kako razlikovati prehladu od alergije?

U današnjem vreme kada se suočavamo sa različitim respiratornim tegobama,  često dolazi do nejasnoća u razlikovanju simptoma koji nas muče. Da li  je to samo prolazna prehlada ili nešto više – pitanje je koje m...
Narkolepsija: Više od obične pospanosti
19.03.2024.

Narkolepsija: Više od obične pospanosti

Prim. dr sci.med. Slavko Janković, somnolog i epileptolog Opšte bolnice Acibadem Bel Medic, detaljno objašnjava simptome narkolepsije...
Mesečarenje: Kada spavanje postane potencijalna opasnost
18.03.2024.

Mesečarenje: Kada spavanje postane potencijalna opasnost

Prim. dr sci.med. Slavko Janković, somnolog i epileptolog piše za naš blogŠta je mesečarenje?
Kamen u bubregu - Urološki problemi i savremene terapeutske opcije
11.03.2024.

Kamen u bubregu - Urološki problemi i savremene terapeutske opcije

Kamen u bubregu, mokraćnim kanalima i mokraćnoj bešici (kalkuloza urotrakta), predstavlja jedan od najčešćih uroloških problem...