Centar za bolesti pluća

Acibadem Bel Medicov Centar za bolesti pluća se bavi prevencijom,  dijagnostikom i lečenjem svih plućnih bolesti kod dece i odraslih kako  konzervativnim tako i hirurškim metodama. U centru rade iskusni  vrhunski  pulmolozi/pneumofiziolozi, pulmolozi-onkolozi i grudni hirurzi na čelu sa dr Vukoicom Karličićem, interventnim pulmologom, doc. dr Nebojšom Marićem, grudnim hirurgom, i prof. dr  Nevenom Sečen,  pulmologom-onkologom.

Dijagnostičke metode koje se primenjuju  pomoću modernih aparata u Centru za bolesti pluća su:  spirometrija, rentgen, CT, bronhodilatatorni („Ventolinski“) test, PPD  proba,  bronhoskopija u lokalnoj ili opštoj anesteziji, citološki i bakteriološki pregled ispljuvka, MSCT grudnog koša sa/bez kontrasta, MSCT pulmoangiografija, pleuralna punkcija i biopsija pleure.

Bolesti pluća i respratornog sistema kojima se Centar bavi obuhvataju: upalu pluća, tuberkulozu, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, enfizem pluća, cističnu fibrozu, fibrozu pluća, pleuralnu bolest, pneumotoraks, Birt-Hogg-Dube sindrom, traheobronhomalaciju, sarkoidozu,  intersticijalne bolesti pluća, solitarni čvor u plućima, različite  benigne i maligne promene na plućima itd.

Kada nije dovoljno samo lečenje lekovima i kada je neophodno uklanjanje promena na plućima, Acibadem Bel  Medic nudi klasičnu hirurgiju, ali i inovativnu VATS metodu. U okviru grudne hirurgije doc. dr Nebojša Marić primenjuje najsavremeniju minimalno ivazivnu hirušku metodu VATS (video asistirana torakoskopska hirurgija). To je dijagnostička i terapeutska procedura   koja se koristi za biopsije, punkcije i hiruško lečenje bolesti i povreda pluća, plućne maramice, dušnika i bronhija. Ova metoda se primenjuje radi uzimanja uzoraka tkiva pluća i plućne maramice, pri uniportalnoj resekciji pluća zbog tumora, uklanjanja limfnih čvorova i tumora na plućima, kod pleurodeze („voda u plućima“) i za lečenje pneumotoraksa. 

Prednost ove metode je pravljenje malog reza na međurebarnom prostoru, minimalna trauma okolnog tkiva, smanjen rizik od infekcije, manji postoperativni bol, brži oporavak i kraći boravak u bolnici u odnosu na klasičnu hiruršku metodu.

Acibadem Bel Medic u lečenju svakog pacijenta pristupa na način koji je najadvekvatniji njegovom opštem stanju i koji će dati najbolje rezultate. Trudimo se da imamo razumevanje za sve potrebe pacijenta i da im izađemo u susret. Pacijent se brižljivo prati od prvog pregleda,tokom lečenja, ali i nakon izlaska iz bolnice – sve do potpunog opravka.

Dečja pulmologija i alergologija

Pulmologija i alergologija

Grudna hirurgija

ACIBADEM BEL MEDIC Centar za bolesti pluća

Vukoica Karličić
pneumoftiziolog - interventni pulmolog
Dr Vukoica Karličić
Branislava Milenković
internista - pulmolog
Prof. dr Branislava Milenković
Vesna Bošnjak Petrović
internista pulmolog
Prof. dr Vesna Bošnjak Petrović
Nevena Sečen
INTERNISTA PULMOLOG I ONKOLOG
Prof. dr Nevena Sečen
Jovan Stoiljković
Specijalista pulmolog
Dr Jovan Stoiljković
Aleksandra Dudvarski Ilić
internista pulmolog
Prof. dr Aleksandra Dudvarski Ilić
Sanja Šarac
pulmolog
Prof. dr Sanja Šarac
Nebojša Marić
Specijalista grudne hirurgije
Pukovnik. Doc. dr Nebojša Marić
Aleksandar Ristanović
Specijalista grudne hirurgije
Dr sci.med. Aleksandar Ristanović
Rade Milić
Pneumoftiziolog - pulmolog
Doc. dr sc.med. Rade Milić