Citološki pregled ispljuvka (sputuma)

Citološki pregled ispljuvka (sputuma)

ŠTA JE CITOLOŠKI PREGLED ISPLJUVKA (SPUTUMA)?

Citološki pregled ispljuvka (sputuma) podrazumeva pregled uzorka  ispljuvka pod mikroskopom kako bi se utvrdilo prisustvo ćelija koje  nisu normalno u njemu prisutne. Sputum je gusta tečnost koja se  proizvodi u plućima i disajnim putevima i u njemu su normalno prisutne  ćelije pluća.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

• Kao pomoćno dijagnostičko sredstvo u cilju otkrivanja i dokazivanja  raka pluća (NE koristi se kao metoda za rano otkrivanje raka pluća kod  ljudi sa povišenim rizikom).
• U cilju otkrivanja i dokazivanja upale pluća (pneumonije), tuberkuloze, azbestoze ...

KAKO SE IZVODI?

• Uzorak ispljuvka je najpravilnije sakupiti rano ujutru pre nego što  bilo šta pojedete ili popijete. U nekim slučajevima (naročito ako se  uzorak uzima zbog sumnje na tuberkulozu) biće potrebno prikupljanje tri  ili više jutarnjih uzoraka.
• Kako bi se uzorak adekvatno uzeo  neophodno je da duboko udahnete i da se što jače nakašljete u posudicu  za sakupljanje uzorka. Preporučuje se da nekoliko puta duboko udahnete,  zatim da se nekoliko puta kratko nakašljete, pa da udahnete duboko i  najjače što možete iskašljete sadržaj u posudu. Zdravstveni radnik Vam  može pomoći tako što će Vas lupkati po grudnom košu. Ukoliko i nakon  toga ne možete da iskašljete sadržaj iz pluća zdravstveni radnik će Vam  dati inhalaciju koja će Vam pomoći u iskašljavanju adekvatnog uzorka  ispljuvka.
• Ukoliko uzorak skupljate kod kuće najbolje je da ga  dostavite ubrzo nakon uzimanja (ukoliko niste u mogućnosti da odmah  dostavite uzorak možete ga neko vreme čuvati u frižideru).

POTENCIJALNI RIZICI

Možete imati osećaj suvoće grla nakon uzimanja uzorka ispljuvka. Ako  imate težak oblik astme ili bronhitisa, može Vam predstavljati poteškoću  da duboko dišete u cilju prikupljanja uzorka sputuma.

PRIPREMA

• Pre uzimanja jutarnjeg uzorka ispljuvka preporučuje se da ne jedete i ne pijete.
• Nemojte koristiti tečnosti za ispiranje usta, jer mogu sadržati supstance koje utiču na rezultate ispitivanja.
• Ako nosite protezu, moraćete da je uklonite pre sakupljanja uzorka sputuma, nakon uklanjanja proteze ispraćete usta vodom.
• Tuširanje toplom vodom olakšava iskašljavanje sadržaja iz disajnih puteva.
•  Ako se uzorak sputuma uzima tokom bronhoskopije, lekar će Vam dati  detaljna uputstva o pripremi za ovu proceduru. (Vidi: Bronhoskopija)

OPORAVAK

Nakon ovog postupka možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2018. All rights reserved.