Citološki pregled ispljuvka (sputuma)

ŠTA JE CITOLOŠKI PREGLED ISPLJUVKA (SPUTUMA)?

Citološki pregled ispljuvka (sputuma) podrazumeva pregled uzorka  ispljuvka pod mikroskopom kako bi se utvrdilo prisustvo ćelija koje  nisu normalno u njemu prisutne. Sputum je gusta tečnost koja se  proizvodi u plućima i disajnim putevima i u njemu su normalno prisutne  ćelije pluća.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

• Kao pomoćno dijagnostičko sredstvo u cilju otkrivanja i dokazivanja  raka pluća (NE koristi se kao metoda za rano otkrivanje raka pluća kod  ljudi sa povišenim rizikom).
• U cilju otkrivanja i dokazivanja upale pluća (pneumonije), tuberkuloze, azbestoze ...

KAKO SE IZVODI?

• Uzorak ispljuvka je najpravilnije sakupiti rano ujutru pre nego što  bilo šta pojedete ili popijete. U nekim slučajevima (naročito ako se  uzorak uzima zbog sumnje na tuberkulozu) biće potrebno prikupljanje tri  ili više jutarnjih uzoraka.
• Kako bi se uzorak adekvatno uzeo  neophodno je da duboko udahnete i da se što jače nakašljete u posudicu  za sakupljanje uzorka. Preporučuje se da nekoliko puta duboko udahnete,  zatim da se nekoliko puta kratko nakašljete, pa da udahnete duboko i  najjače što možete iskašljete sadržaj u posudu. Zdravstveni radnik Vam  može pomoći tako što će Vas lupkati po grudnom košu. Ukoliko i nakon  toga ne možete da iskašljete sadržaj iz pluća zdravstveni radnik će Vam  dati inhalaciju koja će Vam pomoći u iskašljavanju adekvatnog uzorka  ispljuvka.
• Ukoliko uzorak skupljate kod kuće najbolje je da ga  dostavite ubrzo nakon uzimanja (ukoliko niste u mogućnosti da odmah  dostavite uzorak možete ga neko vreme čuvati u frižideru).

POTENCIJALNI RIZICI

Možete imati osećaj suvoće grla nakon uzimanja uzorka ispljuvka. Ako  imate težak oblik astme ili bronhitisa, može Vam predstavljati poteškoću  da duboko dišete u cilju prikupljanja uzorka sputuma.

PRIPREMA

• Pre uzimanja jutarnjeg uzorka ispljuvka preporučuje se da ne jedete i ne pijete.
• Nemojte koristiti tečnosti za ispiranje usta, jer mogu sadržati supstance koje utiču na rezultate ispitivanja.
• Ako nosite protezu, moraćete da je uklonite pre sakupljanja uzorka sputuma, nakon uklanjanja proteze ispraćete usta vodom.
• Tuširanje toplom vodom olakšava iskašljavanje sadržaja iz disajnih puteva.
•  Ako se uzorak sputuma uzima tokom bronhoskopije, lekar će Vam dati  detaljna uputstva o pripremi za ovu proceduru. (Vidi: Bronhoskopija)

OPORAVAK

Nakon ovog postupka možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
1.400,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!