Alergološke kožne probe na inhalacione alergene

ŠTA SU ALERGOLOŠKE KOŽNE PROBE?

Alergološke  kožne probe  predstavljaju brz, efikasan i bezbedan metod  za otkrivanje  supstanci  iz okoline (alergena) koje mogu biti uzročnik  alergijskih  reakcija.  Ovi testovi su najpouzdaniji metod za otkrivanje i   dokazivanje  alergija na inhalacione (supstancije koje se udišu) i   nutritivne  (supstancije iz namirnica) alergene. Testiranje se izvodi na   najčešće  poznate alergene: grinje, buđ, polen trava i drveća,  ambroziju,  perje,  prašinu, mleko, žumance, belance, obavlja se u  ambulantnim  uslovima i  traje 20-40 minuta.

INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI?

•  Radi se  kod ispitanika koji imaju simptome kao što su kijavica,   suzenje očiju,  osećaj svraba i grebanja u predelu grla, nosa i očiju,   nadražajni  kašalj (koji nije infektivne prirode), promene po tipu   koprivnjače ili  slične smetnje (koje se mogu javljati u određenom   periodu godine).
•  U cilju postavljanja dijagnoze različitih   alergijskih oboljenja:  alergijske kijavice (alergijskog rinitisa),   alergijske astme, ekcema  (dermatitisa), alergije na polen, alergije na   određene prehrambene  proizvode.

KAKO SE IZVODI?

•  Testiranje se izvodi na  preko 40 najčešćih različitih inhalacionih   (grinje, buđ, polen trava i  drveća, ambrozija, perje, prašina) i/ili   nutritivnih alergena (mleko,  žumance, belance …).
• Jedna kap   tečnosti, koja sadrži rastvoren  alergen (supstanciju koja izaziva   alergiju kod nekih ljudi), stavlja  se na kožu podlaktica (kod odraslih   uglavnom, kod dece može i na  leđa). Površni sloj kože se zagrebe uz   pomoć lancete, kako bi se  omogućio kontakt alergena sa ćelijama  površnog  sloja kože.
• Nakon  20 minuta posmatra se reakcija na koži i   ukoliko je došlo do  alergijske reakcije na tom mestu će se javiti   crvenilo, otok i svrab.  Lekar će Vam odmah objasniti i saopštiti   rezultate testiranja i dati  savet i predlog o daljoj terapiji (ukoliko   je potrebna).

POTENCIJALNI RIZICI

•   Najčešće neželjene reakcije koje mogu nastati nakon ovog testiranja   su  crvenilo, otok i svrab (mogu se razviti nekoliko sati posle   testiranja i  mogu trajati nekoliko dana).
• Veoma retko može doći do nastanka sistemskih alergijskih reakcija.

PRIPREMA

•   Tokom zakazivanja ovog testiranja neophodno je da prijavite sve   lekove  koje uzimate u redovnoj terapiji, zato što određeni lekovi mogu   imati  uticaj na tačnost rezultata testa (određeni lekovi pojačavaju  ili   ublažavaju alergijsku reakciju).

Potrebno je da 5-7 dana pre ovog testiranja ne koristite sledeće lekove:

• lekove iz grupe antihistaminika-lekova protiv alergije kao što su (Aerius, Zyrtec, Claritin, Xyzal, Clarinase)
• lekove koje smanjuju kiselost želuca: Cimetidin, Ranisan.
• lekove protiv prehlade (Rinasek, Fervex)
•    Neophodno je da 24h pre testiranja ne koristite lekove iz grupe    kortikosteroida (Dexason, Lemod solu, Nyripan, Urbason, Pronison)

Nakon testiranja možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
4.000,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!