Alergološke kožne probe na inhalacione alergene

Pulmologija i alergologija

ŠTA SU ALERGOLOŠKE KOŽNE PROBE?

Alergološke  kožne probe  predstavljaju brz, efikasan i bezbedan metod  za otkrivanje  supstanci  iz okoline (alergena) koje mogu biti uzročnik  alergijskih  reakcija.  Ovi testovi su najpouzdaniji metod za otkrivanje i   dokazivanje  alergija na inhalacione (supstancije koje se udišu) i   nutritivne  (supstancije iz namirnica) alergene. Testiranje se izvodi na   najčešće  poznate alergene: grinje, buđ, polen trava i drveća,  ambroziju,  perje,  prašinu, mleko, žumance, belance, obavlja se u  ambulantnim  uslovima i  traje 20-40 minuta.

INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI?

•  Radi se  kod ispitanika koji imaju simptome kao što su kijavica,   suzenje očiju,  osećaj svraba i grebanja u predelu grla, nosa i očiju,   nadražajni  kašalj (koji nije infektivne prirode), promene po tipu   koprivnjače ili  slične smetnje (koje se mogu javljati u određenom   periodu godine).
•  U cilju postavljanja dijagnoze različitih   alergijskih oboljenja:  alergijske kijavice (alergijskog rinitisa),   alergijske astme, ekcema  (dermatitisa), alergije na polen, alergije na   određene prehrambene  proizvode.

KAKO SE IZVODI?

•  Testiranje se izvodi na  preko 40 najčešćih različitih inhalacionih   (grinje, buđ, polen trava i  drveća, ambrozija, perje, prašina) i/ili   nutritivnih alergena (mleko,  žumance, belance …).
• Jedna kap   tečnosti, koja sadrži rastvoren  alergen (supstanciju koja izaziva   alergiju kod nekih ljudi), stavlja  se na kožu podlaktica (kod odraslih   uglavnom, kod dece može i na  leđa). Površni sloj kože se zagrebe uz   pomoć lancete, kako bi se  omogućio kontakt alergena sa ćelijama  površnog  sloja kože.
• Nakon  20 minuta posmatra se reakcija na koži i   ukoliko je došlo do  alergijske reakcije na tom mestu će se javiti   crvenilo, otok i svrab.  Lekar će Vam odmah objasniti i saopštiti   rezultate testiranja i dati  savet i predlog o daljoj terapiji (ukoliko   je potrebna).

POTENCIJALNI RIZICI

•   Najčešće neželjene reakcije koje mogu nastati nakon ovog testiranja   su  crvenilo, otok i svrab (mogu se razviti nekoliko sati posle   testiranja i  mogu trajati nekoliko dana).
• Veoma retko može doći do nastanka sistemskih alergijskih reakcija.

PRIPREMA

•   Tokom zakazivanja ovog testiranja neophodno je da prijavite sve   lekove  koje uzimate u redovnoj terapiji, zato što određeni lekovi mogu   imati  uticaj na tačnost rezultata testa (određeni lekovi pojačavaju  ili   ublažavaju alergijsku reakciju).

Potrebno je da 5-7 dana pre ovog testiranja ne koristite sledeće lekove:

• lekove iz grupe antihistaminika-lekova protiv alergije kao što su (Aerius, Zyrtec, Claritin, Xyzal, Clarinase)
• lekove koje smanjuju kiselost želuca: Cimetidin, Ranisan.
• lekove protiv prehlade (Rinasek, Fervex)
•    Neophodno je da 24h pre testiranja ne koristite lekove iz grupe    kortikosteroida (Dexason, Lemod solu, Nyripan, Urbason, Pronison)

Nakon testiranja možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!