Bronhodilatatorni („Ventolinski“) test

ŠTA JE BRONHODILTATORNI TEST ?

Bronhodilatatorni  ili “ventolinski“ test predstavlja ispitivanje  plućne funkcije nakon  udisanja lekova koji šire disajne puteve. To je  spirometrijsko  ispitivanje u kom se koriste lekovi koji se zovu  bronhodilatatori  (ventolin ili berodual). Predstavlja brz, jednostavan i  bezbolan metod  kojim se procenjuje plućna funkcija. Traje oko 60  minuta.

INDIKACIJA/ZAŠTO SE RADI BRONHODILTATORNI TEST?

• U cilju otkrivanja i dokazivanja astme i praćenja toka ove bolesti.
• U cilju razlikovanja astme od hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP).

KAKO SE IZVODI BRONHODILTATORNI TEST?

•  Ventolin je lek koji širi disajne puteve. Uz pomoć inhalatora ili raspršivača (nebulizatora) udisaćete ovaj lek i sačekati 20 minuta da lek deluje.
•  Nakon toga obaviće se spirometrija. Medicinski radnik će Vam postaviti štipaljku na nos. Sa aparatom (spirometrom) ste  spojeni  preko “usnika” cevi (plastičnog ili kartonskog) koji se za  svakog  ispitanika menja. Usnik ćete obuhvatiti usnama tako da jezik ne  ulazi u  otvor usnika, a vazduh ne izlazi van usnika i cevi dok dišete.  Biće  potrebno da prvo lagano izduvate sav vazduh iz pluća. Ovaj  postupak ćete  ponoviti nekoliko puta.
• Zatim ćete maksimalno  udahnuti,  obuhvatiti ustima otvor usnika i najjače i najbrže što možete  izduvati  sav vazduh iz pluća („dok pluća potpuno ne ostanu bez  vazduha“). I ovaj  postupak ćete ponoviti nekoliko puta.

POTENCIJALNI RIZICI

•  Testiranje berodualom je retko praćeno komplikacijama. Ukoliko  tokom  ili nakon testa osetite nedostatak vazduha ili vrtoglavicu  obavezno  prijavite medicinskom radniku.
• Ukoliko bolujete od angine pektoris, imate neregulisane vrednosti krvnog pritiska, ukoliko ste imali šlog, srčani udar, emboliju pluća ili ste iskašljavali krv - konsultujte se sa lekarom da li je pouzdano raditi ovo ispitivanje.

PRIPREMA ZA BRONHODILTATORNI TEST

• Nemojte pušiti i konzumirati alkohol 24 sata pre testa. Dva sata pre testa možete imati lagan obrok.
• Ukoliko koristite pumpice potrebno je da ih ponesete sa sobom.

NAKON TESTA

Možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima. 

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
3.000,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!