Artroplastika kuka (ugradnja veštačkog kuka)

ŠTA JE ARTROPLASTIKA KUKA?

Artroplastika kuka(operativna zamena kuka) podrazumeva uklanjanje  oštećenih delova zgloba kuka i njihovu zamenu sa delovima koji su  izgrađeni od veštačkih materijala. Ugradnja tzv. veštačkog kuka dovodi  do smanjenja bolova i poboljšanja funkcije obolelog/povređenog kuka.  Operacija zamene obolelog/povređenog kuka veštačkim može biti opcija  ukoliko drugi vid terapije nije efikasan i ukoliko bol koji imate u kuku  značajno ometa Vaše funkcionisanje. Ugradnja veštačkog kuka se najčešće  radi kod zapaljenja zglobova (artritisa).

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI

• Bolesti u kojima dolazi do oštećenja zgloba kuka mogu dovesti do  potrebe za operativnom zamenom kuka veštačkim kukom. Te bolesti su:
-  Osteoartritis-oboljenje u kom dolazi do oštećenja i istanjenja  hrskavice koja se nalazi na krajevima kostiju i koja omogućava nesmetano  obavljanje različitih pokreta.
- Reumatoidni artritis-autoimunska  bolest u kojoj dolazi do zapaljenja i gde Vaš imunski sistem dovodi do  oštećenja različitih struktura zgloba i nastanka deformiteta.
- Osteonekroza-ukoliko postoji neadekvatan dotok krvi u zglob kuka, može doći do oštećenja i deformacije kosti.
•  Ukoliko imate stalan nepodnošljiv bol u kuku koji: ne prolazi nakon  uzimanja lekova protiv bolova, koji se pojačava tokom hodanja, koji Vam  utiče na kvalitet sna, utiče na kretanje uzbrdo i nizbrdo i čini  otežanim ustajanje iz sedećeg položaja ili čučnja..

KAKO SE IZVODI?

• Kako bi se izvršila zamena kuka hirurg pravi rez na prednjoj ili  bočnoj strani kuka. Oboleli ili oštećeni delovi zgloba kuka se  uklanjaju. U zavisnosti od stepena oštećenja zavisi i tip proteze koji  će se ugraditi. Postoje totalne i parcijalne proteze. Totalna proteza  podrazumeva zamenu celog zgloba kuka, a parcijalna proteza podrazumeva  zamenu samo glave butne kosti i najčešće se ugrađuje nakon preloma vrata  butne kosti kod starijih pacijenata.

POTENCIJALNI RIZICI

• Postoji rizik od nastanka krvnih ugrušaka u venama nogu nakon  operacije. Ponekad je moguće da krvni ugrušak koji je nastao u venama  stigne do pluća, srca ili retko do mozga što može dovesti do nastanka  embolije pluća, srčanog udara ili drugih komplikacija. Kako bi se ove  komplikacije sprečile biće potrebno da uzimate lekove koji deluju tako  što sprečavaju zgrušavanje krvi.
• Postoji rizik od nastanka infekcije nakon operacije. Infekcija se može lečiti antibioticima ili hirurški ukoliko je potrebno.
• Retko usled manipulacije hirurškim instrumentima u toku operacije može doći do oštećenja zdravih delova zgloba kuka.
•  Zauzimanje određenih položaja nakon operacije može dovesti do iščašenja  (dislokacije) delova veštačkog kuka. Kako biste izbegli ovu  komplikaciju preporučuje se da nakon operacije izbegavate savijanje nogu  više od 90 stepeni u zglobu kuka i pomeranje noge van srednje linije  tela.
• Ponekad se dešava da nakon operacije noga sa veštačkim kukom  bude duža ili kraća. Ovo može nastati i zbog slabosti mišića nogu.  Smatra se da jačanje i istezanje mišića može pomoći.
• Veoma retko može postojati potreba za ponovnom operacijom i ugradnjom novog veštačkog kuka.

PRIPREMA

  • Pre operacije ortoped će razgovarati Vama o Vašim smetnjama, nakon čega će izvršiti pregled zgloba kuka, obima pokreta itd.
  • Na predlog lekara biće potrebno da uradite određene analize krvi, rentgensko snimanje ili magnetnu rezonancu zgloba kuka.

OPORAVAK NAKON OPERACIJE ZAMENE KUKA

  • Uredite svakodnevicu u skladu sa Vašim potrebama nakon operacije.  Sve stvari koje će Vam biti potrebne tokom dana i noći postavite u nivo  kukova, kako biste izbegli savijanje ili podizanje. Preporučuje se da  prilagodite visinu wc šolje u skladu sa Vašim potrebama nakon operacije.
  • Nakon 6-8 nedelja planira se kontrolni pregled ortopeda. Ukoliko se  oporavak odvija po planu postepeno se možete vraćati svojim dnevnim  aktivnostima, vodeći računa o ograničenjima u aktivnosti koje morate  imati nakon ugradnje veštačkog kuka. Kompletan oporavak i vraćanje  mišićne snage se očekuju nakon 6-12 meseci.
zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
(Cene su informativnog karaktera i podložne su promeni u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta)
Kontaktirajte nas