Artroskopska operacija kolena sa rekonstrukcijom unutrašnjih ligamenata

ŠTA JE ARTROSKOPIJA?

Artroskopija je procedura kojom se u  isto vreme otkrivaju i leče različita oboljenja i oštećenja zglobova.  Kroz mali rez na koži hirurg uvodi artroskop - endoskopski instrument  koji ima oblik uske cevi i na  čijem kraju se nalazi kamera. Cela  procedura i unutrašnjost zglobnog prostora vide se na monitoru.  Uvođenjem dodatnih specijalnih hirurških  instrumenata mogu se lečiti  različita oboljenja ili povrede zglobova. Cela procedura traje između 30  minuta i 2 sata, u zavisnosti od stanja  koje se ispituje ili tretira.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

 • U  cilju otkrivanja i postavljanja konačne dijagnoze različitih  stanja i  oboljenja zgloba ramena, kolena, lakta, kuka, ručnog zgloba.
 • U  cilju dodatnog ispitivanja kada se drugim dijagnostičkim procedurama  (rendgensko snimanje…) ne može postaviti konačna dijagnoza.
 • U  cilju lečenja i tretiranja stanja kao što su oštećenje hrskavice  zgloba, infekcija zgloba, oštećenje ligamenata, zapaljenje zgloba i dr.

KAKO SE IZVODI?

 • Tip  anestezije koji će se koristiti zavisi od razloga zbog kog se   procedura obavlja. Lokalna anestezija podrazumeva ubrizgavanja   anestetika direktno u kožu u nivou mesta uvođenja artroskopa.Tokom  obavljanja procedure u lokalnoj anesteziji bićete budni i možete osećati   pritisak ili nelagodnost zbog pomeranja endoskopskog instrumenta.   Regionalna anestezija podrazumeva ubrizgavanja anestetika direktno u   prostor između slabinskih pršljenova što dovodi do utrnulosti donje   polovine tela, a tokom same procedure Vi ćete biti budni. Može  postojati  potreba da se procedura obavi u opštoj anesteziji (tokom  procedure  nećete biti svesni).
 • Položaj u kom se obavlja  procedura zavisi od  toga koji zglob se tretira. Ud se postavlja u  odgovarajući položaj, a  ispod zgloba može se postaviti poveska koja  sprečava gubitak krvi.
 • U  cijlu boljeg uvida u izgled  zglobne šupljine može biti potrebno da  lekar ubaci sterilnu tečnost u  zglob. Ispunjavanjem zglobne šupljine  sterilnom tečnošću taj prostor se  širi i stiče se bolji uvid u sam  izgled zglobne šupljine. Jedan mali  rez se pravi i kroz njega se uvodi  astroskop, a ostali rezovi se prave  ukoliko postoji potreba za uvođenjem drugih hirurških instrumenata.  Rezovi (incizije) koje se prave su mali i zatvaraju se uz pomoć jednog  ili dva šava.

POTENCIJALNI RIZICI

 • Pomeranje endoskopskih ili drugih hirurških instrumenata može oštetiti strukturu zgloba.
 • Kao i svaka invazivna procedura i ova nosi rizik od infekcije.
 • Veoma  je mali rizik od formiranja krvnih ugrušaka u dubokim venama nogu  (duboka venska tromboza) i posledičnog nastanka plućne embolije.

PRIPREMA

 • U  konsultaciji sa lekarom biće potrebno je da privremeno prekinete  sa  uzimanjem lekova koji utiču na zgrušavanje krvi i i povećavaju rizik od  nastanka krvarenja.
 • U zavisnosti od tipa anestezije koja se  koristi može biti potrebno da prestanete sa konzumiranjem hrane i pića 8   do 12 sati pre procedure.
 • Poželjno je da na prceduru  dođete sa nekim od članova porodice ili prijatelja u pratnji, kako bi  imao ko da Vas bezbedno vrati kući posle procedure.

OPORAVAK NAKON ARTROSKOPIJE

 • Ukoliko budete imali bol nakon procedure, u konsultacije sa lekarom možete uzeti neki od lekova protiv bolova.
 • R.I.C.E.  protokol podrazumeva da nakon artroskopije treba da R  (rest)-odmarate,  I (ice)-stavljate hladne obloge, C (compress)-vršite  pritisak i E  (elevate) – podignete ekstremitet na kom je tretiran zglob u  cilju  smanjenja otoka i bola.
 • Može postojati potreba da privremeno   koristite udlagu, štake ili druga pomagala u cilju zaštite tretiranog   zgloba. Može biti potrebno da nakon artroskopije idete na fizikalnu   terapiju.
 • Ukoliko imate/primetite: visoku temperaturu, bol,  curenje  sadržaja iz rane, crvenilo ili otok rane, novonastalu utrnulost  ili  peckanje potrebno je da se javite lekaru u Bel Medic-u.
 • Možete  se  vratiti uobičajenim aktivnostima nakon sedam dana. Treninzima se  možete  vratiti nakon 4 nedelje (po potrebi i kasnije).
zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
(Cene su informativnog karaktera i podložne su promeni u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta)
517.000.00