Bronhoskopija u opštoj anesteziji

Piše dr Vukoica Karličić, interventni pulmolog

ŠTA JE BRONHOSKOPIJA U OPŠTOJ IV ANESTEZIJI?

Bronhoskopija  je procedura koja omogućava pregled unutrašnjosti disajnih puteva.  Bronhoskop je instrument kojim se obavlja pregled i koji omogućava da se  unutrašnjost  organa za disanje vidi na monitoru. Pregled traje oko 30  minuta.

INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI BRONHOSKOPIJA U OPŠTOJ IV ANESTEZIJI?

 • U  cilju otkrivanja različitih bolesti pluća i disajnih puteva  (zapaljenja, benignih i malignih tumora...) U otkrivanju uzroka upornog i  dugotrajnog kašlja, promuklosti, dugotrajne povišene telesne  temperature itd.
 • U cilju lečenja (uklanjanja stranog tela iz disajnih puteva, uklanjanje tumorskog tkiva koje zatvara disajne puteve...)

Komparativna  prednost pulmologije u odnosu na druge oblasti medicine je što uz pomoć  skenera može da vidi promene u plućima koje predstavljaju različite  plućne bolesti.

Zadatak bronhoskopije je da sakupi uzorke sa  promena u plućima i da ih uputi na različite analize (patohistološke,  citološke, bakteriološke...) i na taj način potvrđuje vrstu bolesti.  Nakon jasne potvrde o vrsti bolesti, preostaje lakši deo pravljenja  plana lečenja.

Pored nezaobilaznog mesta u dijagnostici svih  plućnih bolesti, bronhoskopija se poslednjih decenija pozicionira kao  važan terapijski postupak kod otklanjanja opstrukcije u velikim disajnim  putevima, uključujući i stavljanje stentova na mestu suženih ili  zatvorenih velikih disajnih puteva.

KAKO SE IZVODI BRONHOSKOPIJA U OPŠTOJ IV ANESTEZIJI?

Bronhoskopija  je minimalno invazivna dijagnostička procedura koja se OBAVEZNO izvodi u  kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji. Bronhoskop ima sistem sočiva,  kameru i izvor  svetla  kojim se unutrašnjost disajnih puteva vidi kao  slika na monitoru.  Kamera se uvodi kroz nos ili usta u dušnik i  dušnice. Na taj način se utvrđuju promene na sluzokoži disajnih puteva. 

Ako postoje promene koje zahtevaju dodatnu analizu, uzimaju se uzorci tkiva. 

Sa  izmenjenih mesta na sluzokoži se uzimaju uzorci za patohistološku ili  mikrobiološku analizu. Bronhoskopski se mogu uzeti uzorci i iz  perifernih delova pluća, koji nisu vidljivi u disajnim putevima, a pod  kontrolom rentgena.

Anestezija  omogućava pun komfor za bolesnika,  ali i za bronhologa, obezbeđujući mu punu slobodu pri uzimanju  planiranih uzoraka. 

Bronhoskopija se obavlja u ambulantim uslovima.

POTENCIJALNI RIZICI Bronhoskopije u opštoj IV anesteziji

Kada  su postavljene prave indikacije i donet dobar plan bronhoskopske  dijagnostike, ne postoje ozbiljni rizici u toku ili nakon  bronhoskopije. 

 • Moguća komplikacija je krvarenje koje se obično rešava u toku pregleda. 
 • Moguće je nakon bronhoskopije iskašljavati manju količinu krvi koja uglavnom spontano prestaje.
 • Pneumotoraks  (ulazak vazduha u plućnu maramicu) se može javiti u 2-5% bolesnika u  toku bronhoskopije ili nakon bronhoskopije. Nekada je potrebno aktivno  rešavati problem, a često se manja količina vazduha sama povuče iz  plućne maramice.

PRIPREMA ZA BRONHOSKOPIJU U OPŠTOJ IV ANESTEZIJI

 • Bronhoskopiju  je poželjno raditi u prepodnevnim satima. Zbog kratkotrajne anestezije,  ne treba jesti i piti tog dana, dok se ne završi pregled. Potrebno je  stalnu terapiju, posebno kardiološku, popiti sa par gutljaja vode.
 • Ne preporučuje se da pre procedure pušite cigarete.
 • Neophodno je da se pacijenti koji boluju od šećerne bolesti konsultuju sa lekarom o korigovanju doze insulina pre procedure.
 • Pacijenti  koji uzimaju lekove koji sprečavaju zgrušavanje krvi (Aspirin, Plavix,  Clopidix, Farin, Sincum, Sintrom, Pradaxa, Xarelto, Eliquis, Fraxiparin)  treba da se posavetuju se sa svojim lekarom o korigovanju doze leka pre  procedure. Kod njih je potrebna stručna priprema za planiranu  dijagnostiku.

NAKON BRONHOSKOPIJE U OPŠTOJ IV ANESTEZIJI

 • Savetujemo  Vam da na proceduru dođete u pratnji člana porodice ili prijatelja.  Posle bronhoskopije koja se izvodi u kratkotrajnoj anesteziji, nije  poželjno upravljati motornim vozilom 24 sata.
 • Očekuje se pojačan  kašalj u toku dana nakon bronhoskopije. Po oporavku refleksa kašlja  (najčešće 1-2 sata posle procedure) možete jesti i piti.
 • Kratko (1-2 dana) možete osećati promenu ukusa, pojačano stvaranje pljuvačke, promuklost i suvoću grla. 
 • Retko se javlja povišena temperatura.
 • Nisu potrebne posebne mere nakon bronhoskopije.

Ako su izražene neke veće tegobe, potrebno je da se pacijent javi u ustanovu gde je obavljen pregled.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
(Cene su informativnog karaktera i podložne su promeni u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta)
Kontaktirajte nas