Fonijatrijski pregled - Endovideostroboskopija

Fonijatrijski pregled podrazumeva kompletan pregled specijaliste za uho, grlo i nos i endovideostroboskopiju.

Endovideostroboskopija (EVS) je fizičko - optička metoda pregleda larinksa (grkljana i glasnica). Ovom metodom je moguće veoma precizno videti i najmanje promene koje se indirektno uočavaju. Metoda je pratkično bezbolna, neinvazivna i vrlo pouzdana u dijagnostici, evaluaciji rezultata ali i preciznoj proceni postojanja submukoznih promena. To praktično znači, da je ovom metodom moguće, sa velikom verovatnoćom posumnjati na maligni proces. Zbog toga se preporučuje izvođenje ovog pregleda kod svake promuklosti koja traje duže od 3-4 nedelje.

Metoda je izuzetno važna u dijagnostici i praćenju terapijskih rezultata kod svih vokalnih profesionalaca (pevača) i profesija sa velikom vokalnom opterećenošću (npr. nastavnici, predavači).

Nije potrebna nikakva proprema za pregled. Pregled nije prijatan ali nije ni bolan i po pravilu se obavlja bez lokalne epimukozne anestezije i traje svega 1-2 minuta.

S obzirom na to da se ne radi o invanzivnoj metodi, može se ponavljati ako je potrebno.

Nedostatak je subjektivnost metode u tumačenju rezultata što zahteva solidno iskustvo ispitivača. Zato se uvek preporučuje da pacijenta stroboskopski kontrološe isti ORL specijalista.

S obzirom na to da postoji uveličanje od 4-5 puta, pregled je vrlo precizan. Sama metoda počiva na fiziološkoj karakteristici oka da ne može da registruje više od 15-20 pokreta u jedinici vremena. Zbog toga se, kod stroboskopskog svetla koje je plavičaste boje jer prolazi kroz plemeniti gas argon, ti brzi pokreti usporavaju. Frekvenca osnovnog laringealnog tona, i kod najdubljih glasova prelazi uvek 100Hz (broj treptaja/sec), pa oko ne može da registruje više od dvadesetak pokreta. Uz pomoć posebnog softvera, ovi pokreti mogu biti i grafički prezentovani pacijentu, kao deo subspecijalističkog fonijatrijskog nalaza.

U slobodnom žargonu, ovaj pregled i tumačenje sinusoidnih vibracija (amplitude frekvenca, mukozni talas i vertikalni pokret) mogu se nazvati i EKG-om glasnica.

Jedina tehnička kontraindikacija za endovideostroboskopiju (EVS) je prihogena afonija, gde zbog velikog stepena insuficijencije glotisne okluzije (prefonatorni položaj glasnica - veliki "vocal fry"), nije moguće uočiti vibracije glasnica.

Kompletan fonijatrijski pregled sa videostroboskopijom u "Bel Medic" bolnici izvode Prof. dr Predrag Stanković i Dr Jelena Sotirović, ORL specijalisti – fonijatri.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
(Cene su informativnog karaktera i podložne su promeni u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta)
18.150,00