Ginekološki ultrazvuk

ŠTA JE GINEKOLOŠKI ULTRAZVUK?

Ginekološki ultrazvuk je neinvazivna dijagnostička metoda kojom se  prikazuju strukture i organi u maloj karlici. Na ovaj način se mogu  definisati položaj, veličina i građa materice (i grlića materice),  jajnika i jajovoda. Pregled je potpuno bezbolan i traje oko 30 minuta.

INDIKACIJE /ZAŠTO SE RADI?

• U sklopu redovne ginekološke kontrole.
• U cilju otkrivanja uzroka bola u maloj karlici, abnormalnog vaginalnog krvarenja.
•  U sklopu ispitivanja veličine i izgleda materice i zida materice,  zapaljenskih bolesti organa male karlice, izgleda, građe i veličine  jajnika.
• U sklopu ispitivanja steriliteta, utvrđivanja trudnoće i pozicije ploda u materici, utvrđivanja položaja spirale.

KAKO SE IZVODI?

Ginekološki ultrazvuk se obavlja putem dva pristupa:  transabdominalnog (’’preko trbuha’’) i transvaginalnog (''preko  vagine''). Ukoliko je potrebno uraditi ultrazvučni pregled putem oba  pristupa prvo se obavlja pregled transabdominalnim pristupom.

• Transabdominalni pristup: Ležaćete na krevetu za pregled, nakon  čega će lekar staviti poseban gel na površinu ultrazvučne sonde. Sonda  je mali plastični uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase i  postavlja se na donji deo trbuha pacijentkinje. Gel ima ulogu da  poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između  kože i sonde.
• Transvaginalni pristup: razlika u odnosu na  transabdominalni pristup jeste što se transvaginalna sonda uvodi u  vaginu. Vrh transvaginalne sonde se prekrije gelom, a na sondu se navuče  posebna gumena navlaka ili prezervativ. Blizina ispitivanog područja  kao i viša frekvencija ultrazvučnih talasa omogućava stvaranje  kvalitetnije ultrazvučne slike i jasniji prikaz struktura i organa u  maloj karlici.

POTENCIJALNI RIZICI

Ovaj pregled ne nosi nikakav rizik i potpuno je bezbolan (transvaginalni pristup može izazvati neprijatnost).

PRIPREMA

• Za transabdominalni ultrazvuk:

- 4 do 5 sati pre pregleda nemojte jesti.
- Sat i po vremena pre pregleda popijte 3-4 čaše vode (u roku od pola sata) ili čaja bez šećera i nakon toga nemojte mokriti.
- Nekoliko dana pre ultrazvučnog pregleda nemojte jesti hranu koja nadima: pasulj, kupus, kelj, krastavac, zelena salata.
- Ponesite sa sobom svu prethodnu medicinsku dokumentaciju.

• Za transvaginalni ultrazvuk:

- nemojte piti tečnost četiri sata pre pregleda. Za obavljanje povog pregleda nije potrebno da bešika bude puna.

NAKON GINEKOLOŠKOG ULTRAZVUKA

Možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
6.600,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!