Histerosalpingografija (HSG)

ŠTA JE HISTEROSALPINGOGRAFIJA (HSG)?

Histerosalpingografija (HSG) je rentgenska metoda ispitivanja  materice i jajovoda korišćenjem jodnog kontrasta. Radi se najčešće u  prvoj polovini menstrualnog ciklusa (od 1. do 14. dana). Pregled traje  oko 30 minuta.

INDIKACIJE / ZAŠTO SE RADI?

• U cilju ispitivanja prohodnosti kanala grlića materice (cervikalnog  kanala), unutrašnjosti materične šupljine i jajovoda kod žena u procesu  dijagnostike steriliteta (pregled se preporučuje nakon odrađenih  analiza hormona, spermograma, folikulometrije i briseva).
• Može se koristiti i u ispitivanju uzroka ponovljenih pobačaja.
• Ukoliko uzimate lekove koji stimulišu nastanak ovulacije.

KOJE SE HSG PROCEDURE MOGU URADITI U BOLNICE ACIBADEM BEL MEDIC I KOLIKO KOŠTAJU?

Procedura
Cena
Histerosalpingografija (HSG)
25.000 dinara
Histerosalpingografija (HSG) u I.V. opštoj anesteziji
35.000 dinara


KAKO SE IZVODI?

• Postupak se obavlja dok ležite na ginekološkom stolu. Lekar uzima  spekulum - metalni sterilni instrument (u obliku pačijeg kljuna) i  pažljivo ga uvodi u vaginu. Ovaj postupak nije bolan, ali može biti  neprijatan.
• Nakon toga lekar čisti grlić materice (cerviks) i uvodi  kateter u cervikalni kanal. Spekulum se uklanja i pacijentkinja se  postavlja ispod rentgenske mašine. Ubrizgava se kontrastno sredstvo u  kateter i polako se kontrastom ispunjava šupljina materice i jajovodi.  Ubrizgavanje kontrastnog sredstva može izazvati grčeve, a ukoliko  jajovodi nisu prohodni može doći do njihovog rastezanja. Kada se  materična šupljina i jajovodi ispune kontrastnim sredstvom prave se  rendgenski snimci. Lekar Vas može zamoliti da promenite poziciju ili da  sačekate 15-30 minuta kako bi se napravio adekvatan rentgenski snimak.  Kada se postupak završi kateter se uklanja.

POTENCIJALNI RIZICI

Veoma retko može doći do alergijske reakcije na kontrastno sredstvo, povrede materice ili nastanka infekcije u karličnoj duplji.

PRIPREMA

• Obavestite lekara ukoliko imate alergiju na kontrastno sredstvo ili bubrežnu slabost.
• U konsultaciji sa lekarom, ukoliko je potrebno, možete započeti sa uzimanjem lekova protiv bolova ili antibiotske terapije.

NAKON PREGLEDA

• Nakon pregleda moći ćete sami da upravljate motornim vozilom i možete nastaviti sa svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.
•  Poželjno je da na pregled dođete u pratnji člana porodice ili  prijatelja (zato što pregled nekim ženama može izazvati neprijatnost).
•  Potrebno je da se odmah javite lekaru ukoliko: primetite da je  vaginalni sekret neprijatnog mirisa, povraćate, imate nesvesticu, jak  bol u trbuhu ili grčeve, obilno vaginalno

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
(Cene su informativnog karaktera i podložne su promeni u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta)
33.000,00