Holter krvnog pritiska (24-satni holter krvnog pritiska)

ŠTA JE 24-SATNI HOLTER KRVNOG PRITISKA?

24-satni  holter monitoring krvnog pritiska je brza, bezbolna i neinvazivna  metoda kojom se krvni pritisak meri u određenim vremenskim intervalima.  Holter je  mali, nosivi uređaj koji registruje vrednosti  krvnog  pritiska. Snimanje traje jedan dan (24 sata).


INDIKACIJE/ZAŠTO SE RADI 24-SATNI HOLTER KRVNOG PRITISKA?

  • Tokom  jednokratnog merenja krvnog pritiska na ambulantom pregledu dobijaju se  vrednosti krvnog pritiska u momentu merenja. Ponekad ovaj način merenja  ne daje doktoru dovoljno informacija, zbog toga je potrebno uraditi  24-satni holter monitoring.
  • U cilju otkrivanja dnevnih i noćnih  varijacija (promena) vrednosti krvnog pritiska, fenomena “belog mantila”  (porast krvnog pritiska uzrokovan strahom od doktora, a ne oboljenjem),  povišenih ili sniženih vrednosti krvnog pritiska (kod dece, starijih  osoba, adolescenata, trudnica), „maskiranih” povišenih vrednosti krvnog  pritiska.
  • U cilju praćenja efekata lečenja (terapije).


KAKO SE IZVODI 24-SATNI HOLTER KRVNOG PRITISKA?

  • Na  Vašu nadlakticu postavlja se manžetna koja je povezana sa holter  uređajem koji se nalazi u torbici koju      ćete nositi pričvršćenu oko  pojasa. Manžetna se naduvava i krvni pritisak      se meri tokom dana na  svakih pola sata, a tokom noći na sat vremena.
  • Dok nostite  holter uređaj  dozvoljeno je da obavljate sve uobičajene aktivnosti.  Neophodno je da vodite dnevnik aktivnosti i tegoba u kome ćete upisivati  šta ste radili tokom 24-časovnog snimanja i koje ste smetnje imali  (ukoliko ste ih  imali). Izuzetno je važno da sve smetnje i aktivnosti  upišete u dnevnik!
  • Nakon 24 sata doći ćete u Bel Medic da  vratite uređaj i donesete dnevnik aktivnosti i smetnji. Vaš lekar će  uporediti vrednosti krvnog pritiska sa tegobama i aktivnostima iz  dnevnika i saopštiće Vam i objasniti rezultate ispitivanja.


POTENCIJALNI RIZICI 24-SATNOG HOLTERA KRVNOG PRITISKA

  • Nošenje holtera krvnog pritiska je potpuno bezbolna procedura i ne nosi rizik.
  • Možete osetiti laku nelagodnost prilikom pumpanja manžetne tokom merenja krvnog pritiska.


PRIPREMA ZA 24-SATNI HOLTER KRVNOG PRITISKA

  • Tokom  nošenja uređaj ne sme da se pokvasi zato što će se pokvariti. Zbog toga  je zabranjeno da se tog dana kupate, tuširate ili plivate. Istuširajte  se neposredno pre nego što snimanje počne.


NAKON SNIMANJA 24-SATNOG HOLTERA KRVNOG PRITISKA

Možete se vratiti obavljanju svojih redovnih dnevnih aktivnosti.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
7.400,00
Like us!
Follow us!
Follow us!
Follow us!