Holter krvnog pritiska (24-satni holter krvnog pritiska)

Kardiologija

ŠTA JE 24-SATNI HOLTER KRVNOG PRITISKA?

24-satni holter monitoring krvnog pritiska je brza, bezbolna i neinvazivna metoda kojom se krvni pritisak meri u određenim vremenskim intervalima. Holter je  mali, nosivi uređaj koji registruje vrednosti  krvnog pritiska. Snimanje traje jedan dan (24 sata).

INDIKACIJE /ZAŠTO SE RADI?

  • Tokom jednokratnog merenja krvnog pritiska na ambulantom pregledu dobijaju se vrednosti krvnog pritiska u momentu merenja. Ponekad ovaj način merenja ne daje doktoru dovoljno informacija, zbog toga je potrebno uraditi 24-satni holter monitoring.
  • U cilju otkrivanja dnevnih i noćnih varijacija (promena) vrednosti krvnog pritiska, fenomena “belog mantila” (porast krvnog pritiska uzrokovan strahom od doktora, a ne oboljenjem), povišenih ili sniženih vrednosti krvnog pritiska (kod dece, starijih osoba, adolescenata, trudnica), „maskiranih” povišenih vrednosti krvnog pritiska.
  • U cilju praćenja efekata lečenja (terapije).

KAKO SE IZVODI?

  • Na Vašu nadlakticu postavlja se manžetna koja je povezana sa holter uređajem koji se nalazi u torbici koju ćete nositi pričvršćenu oko pojasa. Manžetna se naduvava i krvni pritisak se meri tokom dana na svakih pola sata, a tokom noći na sat vremena.
  • Dok nostite holter uređaj dozvoljeno je da obavljate sve uobičajene aktivnosti. Neophodno je da vodite dnevnik aktivnosti i tegoba u kome ćete upisivati šta ste radili tokom 24-časovnog snimanja i koje ste smetnje imali (ukoliko ste ih imali). Izuzetno je važno da sve smetnje i aktivnosti upišete u dnevnik!
  • Nakon 24 sata doći ćete u Bel Medic da vratite uređaj i donesete dnevnik aktivnosti i smetnji. Vaš lekar će uporediti vrednosti krvnog pritiska sa tegobama i aktivnostima iz dnevnika i saopštiće Vam i objasniti rezultate ispitivanja.

POTENCIJALNI RIZICI

  • Nošenje holtera krvnog pritiska je potpuno bezbolna procedura i ne nosi rizik.
  • Možete osetiti laku nelagodnost prilikom pumpanja manžetne tokom merenja krvnog pritiska.

PRIPREMA

  • Tokom nošenja uređaj ne sme da se pokvasi zato što će se pokvariti. Zbog toga je zabranjeno da se tog dana kupate, tuširate ili plivate. Istuširajte se neposredno pre nego što snimanje počne.

NAKON SNIMANJA

Možete se vratiti obavljanju svojih redovnih dnevnih aktivnosti.


Ime i prezime

Email

Poruka

 


Copyright by Bel Medic 2020. All rights reserved.

Like us!
Follow us!
Follow us!