Kordocenteza

ŠTA JE KORDOCENTEZA?

Kordocenteza je invazivna procedura kojom se uzima uzorak krvi ploda  iz pupčane vrpce. Radi se u cilju postavljanja konačne dijagnoze  (ukoliko prenatalnim testovima, ekspertskim ultrazvukom ili  amniocentezom nije moguće utvrditi tačnu dijagnozu) ili ukoliko ste  zakasnili na amniocentezu. U retkim situacijama koristi se za proveru  izgleda i broja hromozoma (analiza kariotipa). Radi se posle 20. nedelje  trudnoće. Procedura traje od 30 do 60 minuta.

KAKO SE IZVODI?

• Pre procedure mogu se primeniti antibiotici u cilju smanjenja  rizika od nastanka infekcije materice i ploda. Na početku postupka lekar  koristi ultrazvuk u cilju određivanja tačne pozicije ploda u materici  (lekar koristi sondu-mali plastični uređaj koji uz pomoć ultrazvučnih  talasa daje sliku ploda i njegove pozicije).
• Tokom procedure  ležaćete na leđima na stolu. Lekar će očistiti Vaš trbuh dezinfekcionim  sredstvom. Uz pomoć ultrazvuka lekar će sprovesti tanku šuplju iglu kroz  trbušni zid do materice. Kada iglom stigne do pupčane vrpce lekar će  povući malu količinu krvi iz vene pupčanika u špric i nakon toga će  izvući iglu iz trbuha.

POTENCIJALNI RIZIK

Retko može doći do sledećih komplikacija: krvarenja ploda, nastanka  hematoma u pupčanoj vrpci, usporavanja srčanog rada ploda, infekcije,  pobačaja.

PRIPREMA

• Ukoliko se procedura radi između 20-24. nedelje trudnoće nemojte  jesti i piti 8-12 sati pre procedure, zato što može postojati potreba za  hitnim carskim rezom ukoliko dođe do određenih komplikacija.
•  Najbolje je da na proceduru dođete u pratnji partnera, člana porodice  ili prijatelja kako bi Vam pružili emotivnu podršku i olakšali povratak  kući.

NAKON KORDOCENTEZE

• Nakon kordocenteze lekar će neko vreme ultrazvukom nastaviti da prati srčani rad ploda.
•  Nakon procedure potrebno je da mirujete. Preporučuje se da dan ili dva  nakon postupka izbegavate naporan rad, treninge i seksualbe odnose.  Potrebno je da se javite svom lekaru ukoliko imate vaginalno krvarenje  ili slične smetnje.

zakazite pregled
pisite nam
Cena usluge
(Cene su informativnog karaktera i podložne su promeni u zavisnosti od individualnih potreba pacijenta)
Kontaktirajte nas